Брожик: На Черкащині створено 21 Центр первинної медико-санітарної допомоги

Брожик: На Черкащині створено 21 Центр первинної медико-санітарної допомоги На Черкащині вже створено 21 Центр первинної медико-санітарної допомоги. Про це інформує директор Департаменту охорони здоров’я Черкаської облдержадміністрації Володимир Брожик.
За його словами, питання реформування галузі охорони здоров’я, зокрема створення Центрів первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД), наразі активно вирішуються в усіх районах області.
– У Черкаській області структура первинної медичної допомоги розпорошена, організаційно та функціонально поєднана з вторинною медичною допомогою та, фактично, надається багатьма спеціалістами і структурними підрозділами лікувально-профілактичних закладів, – відзначає Володимир Брожик. – Так, у поліклінічних відділеннях центральних районних лікарень працюють сімейні лікарі, дільничні терапевти, дільничні педіатри, а також вузькі спеціалісти (офтальмолог, отоларинголог, травматолог, хірург, невролог), тобто ті, які надають медичну допомогу на вторинному рівні. Це все ускладнює управління якістю первинної допомоги.
Шляхом вирішення цієї проблеми є функціональне та структурне виділення первинної медичної допомоги через створення Центрів первинної медико-санітарної допомоги. Завдання Центру полягає у забезпеченні для населення рівної доступності послуг первинної медичної допомоги належної якості та у проведенні своєчасної й якісної диспансеризації населення.
За словами Володимира Леонідовича в області у ході проведення відповідних сесій рішення про створення Центрів ПМСД вже прийнято в 13 районах, а також у містах: Черкаси – 5 Центрів, Умань, Ватутіне, Сміла – по одному.
Центр ПМСД – це структура, подібна до лікарні. У центрі, як і в будь-якому самостійному закладі, є керівництво, адміністративно-управлінські та господарські підрозділи - тут цілковита подібність. Але, на відміну від лікарні, де лікувально-профілактичні підрозділи різняться (поліклініка, дитяча консультація), до складу Центру входять лікувально-профілактичні підрозділи – лікарські амбулаторії загальної практики-сімейної медицини та фельдшерсько-акушерські пункти.
У цих Центрах буде надаватись первинна медична допомога, а це, у свою чергу, передбачає:
надання консультації, проведення діагностики та лікування найбільш поширених хвороб, травм, отруєнь, патологічних, фізіологічних (під час вагітності) станів, здійснення профілактики;
направлення відповідно до медичних показань пацієнта, який не потребує екстреної медичної допомоги, для надання йому спеціалізованої або високо спеціалізованої медичної допомоги;
надання невідкладної медичної допомоги в разі гострого розладу фізичного чи психічного здоров’я пацієнта, який не потребує екстреної, спеціалізованої або високоспеціалізованої медичної допомоги».
06.11.2013 13:50
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter