Центр трансплантації нирки на базі Черкаського онкодиспансеру? Ну-ну...

На початку листопада в Черкасах вперше провели операцію з трансплантації нирки. Зробили її бюджетним коштом за 400 тисяч гривень.
Нирку 25-річному Дмитру Ткаченку пересадили від його матері. З дитинства у Ткаченка – гостра ниркова недостатність. Протягом останніх півтора року він перебував на гемодіалізі.


- Я пішла на донорство без вагань,- розповіла Суспільному мати Дмитра.


Про те, що в двох медзакладах Черкаської області долучаються до втілення пілотного урядового проекту трансплантації органів, стало відомо в серпні 2020 року. 13 серпня в Черкасах побував заступник міністра охорони здоров’я Ігор Іващенко. Він і повідомив ЗМІ, що незабаром в Черкаському кардіоцентрі будуть проводити пересадку серця, а в онкодиспансері – проводити пересадку нирки.

Ніби все добре й трансплантологія в Черкаській області рухається вперед і розвивається? Так подумав завідувач обласного центру онкоурології Роман Морару-Бурлеску, у відділенні якого й проходила перша в Черкасах трансплантація.

18 листопада він розмістив на своїй ФБ-сторінці радісний фоторепортаж.

- Кожний сучасний лікар має бути трошки будівельником, - написав Морару-Бурлеску. - Перший крок зроблено) в найближчому майбутньому ці руїни перетворяться в сучасний центр ТРАНСПЛАНТАЦІІ НИРКИ!!! На базі Черкаського обласного онкологічного диспасеру.

Серед коментарів під постом з’явилася думка і директора департаменту охорони здоров’я міськради Черкас Всеволода Кульчиковського. Відверто несподіваний коментар.
Центр трансплантації нирки на базі Черкаського онкодиспансеру? Ну-ну...


В. Кульчиковський: «Центр трансплантації нирки на базі онкологічного диспансеру…Тобто, онкологічні хворі ідуть шукати допомогу будь де, бо тут тепер нирки трансплантують…ну ну
Центр трансплантації нирки на базі Черкаського онкодиспансеру? Ну-ну...

Через деякий час коментар Кульчиковського був видалений, але в Фейсбуці цінні думки, як відомо, рідко зникають безслідно.

Справа в тому, що для розвитку трансплантації органів у лікарнях Черкас та в перспективі – області, потрібна тісна взаємодія різних медичних закладів. Без такої «кооперації» розвиватися буде важко. І місце в цій «кооперації» головного медичного адміністратора Черкас – одне з ключових.

Як з’ясувалося, його ставлення до створення центру трансплантації нирки в Черкаському онкодиспансері – скептичне. Отже, в медичній спільноті Черкас єдиної думки щодо розвитку пілотного урядового проекту трансплантації органів немає. Сумніватися у високій професійній кваліфікації Кульчиковського теж немає підстав. Тому провідні медичні фахівці області повинні публічно обговорити проблему. Із залученням експертів з інших регіонів та представників МОЗ. Навіть попри те, що Кульчиковський згодом «передумав»…

Краще відкрита дискусія, ніж вставляння палок у колеса потай, чи не так?

Денис Сирцов
20.11.2020 17:30
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter