Відкритий лист головного лікаря "Астри" Ірини Волощенко меру Черкас Сергію Одаричу

Відкритий лист головного лікаря "Астри" Ірини Волощенко меру Черкас Сергію ОдаричуУ відповідь на заяви міського голови Черкас (читайте "До зими діяльність "Астри" буде чіткою і прозорою", "Сергій Одарич: «В «Астрі» намагаються втекти від прозорості») директор КНП „ЧМРОП „Астра” Ірина Волощенко написала Одаричу листа, текст якого - нижче.

Шановний Сергію Олеговичу !

Ознайомтесь будь-ласка з коментарями щодо Ваших виступів у засобах масової інформації стосовно діяльності КНП „Черкаська міська реабілітаційно-оздоровча поліклініка „Астра”.

По-перше : порівняння пацієнтів „Астри” з картоплею вкрай некоректно. Проблема запровадження більш ефективних систем оплати медичних послуг стоїть перед багатьма розвинутими країнами світу, в яких рівень життя людей не можна навіть порівняти з нашим. Але навіть там ще ніхто не додумався прорахувати - скільки коштує 1 кг медичної допомоги для 1 кг хворої людини?
Здоров’я - це не тільки індивідуальна, але і суспільна цінність. Ефективність роботи цієї галузі в першу чергу визначається показниками здоров’я населення, збереженням робочої сили та своєчасним його відновленням.
Економічні відносини в охороні здоров’я – це не просто „базар”! Це питання соціального захисту населення і обов’язок держави. Ринок медичних послуг особливий і потребує дійсно складних розрахунків, які повинні проводитись виключно на підставі державних рекомендацій і нормативів, яких на даний час не існує. Про це вже другий рік я довожу Вам як керівник „Астри”, а ви ці аргументи називаєте „протидією”.
Зрозуміло, що особисто Ви не маєте бажання купувати і платити за цю „картоплю”, тому що це не Ваша особиста потреба. Проте, це потреба жителів міста та Ваших виборців.
„Астра” є державним закладом охорони здоров’я, як і всі інші ЛПЗ міста і виконує свої обов’язки не порушуючи чинного законодавства та регламентуючих наказів МОЗ України.
Тут все прозоро і зрозуміло!
Треба тільки поглянути кваліфікованими очима.

По-друге: заява про намагання втекти від прозорості це просто наклеп.
Судіть самі:
- з моменту прийняття рішення сесією міської ради від 03.02.2011 р. щодо переводу поліклініки „Астра” на госпрозрахунок з вимогою проведення аудиту, нагадую, що таку перевірку – аудит було здійснено з 14.02.11 р. головним економістом відділу фінансування галузей та бюджетних програм міськвиконкому Гулько М.С. Через 2 місяці 10.04.11 р. ми отримали довідку з пропозиціями саме які знову підняті в цьому році. То чому директор департаменту ще торік не відреагував на ці пропозиції?;
- далі весь 2011 рік департаментом збиралась всіляка інформація щодо діяльності закладу. В той же час на безліч листів з запитанням законності та механізму переводу „Астри” на госпрозрахунок, ми не отримали жодної відповіді;
- натомість пан Стадник, маючи щомісячні, щоквартальні, річні показники роботи закладу (маючи за плечима 8 річний термін керівництва галуззю) виносить на сесію та в засоби масової інформації недостовірні „сенсаційні” висновки щодо господарської діяльності поліклініки.
Відкритий лист головного лікаря "Астри" Ірини Волощенко меру Черкас Сергію Одаричу

По-третє: щодо розпорядження розрахувати фактичну вартість для кожного виду послуг, то вкотре звертаємось за роз’ясненнями, без яких неможливо це зробити:
- необхідно знати, в якому статусі буде працювати поліклініка після впровадження госпрозрахунку. Госпрозрахунок - це самостійна на власний ризик діяльність з надання послуг з метою отримання прибутку . Іншого значення такого виду господарювання не існує. Заклад за статутом є некомерційним і неприбутковим, який діє на підставі Конституції;
- у разі переведення його на госпрозрахункову форму господарювання, він не відповідатиме статусу «неприбуткової організації» та відповідно до пункту 157.14 ПКУ підлягатиме виключенню з Реєстру неприбуткових установ і сплачуватиме податок на прибуток у загальному порядку. Крім того, поліклініка позбавляється інших податкових пільг, що автоматично разом з іншими чинниками підвищать вартість медичних послуг. Можна з впевненістю сказати, що кількість платних послуг і надходження від них значно скоротяться через низьку платоспроможність населення. Та й конкурувати з приватними добре обладнаними центрами сьогодні представляється неможливим;
- за якими цінами міська рада буде відшкодовувати лікування пільгової категорії населення?

В-четверте : штатний розпис по поліклініці "Астра" складено у відповідності до наступних нормативних документів:
- Наказ Міністерства СРСР від 22.07.1987 р. № 902 „Об отмене планирования и оценки работы амбулаторно-поликлинических учреждений по числу посещений”, яким втрачено чинність додатку № 59 до наказу Міністерства охорони здоров'я СРСР від 23.09.1981 р. № 1000 „О мерах по совершенствованию организации работы амбулаторно-поликлинических учреждений”.
- Лист Міністерства охорони здоров'я СРСР Мінфіну СРСР від 03.01.89 р. № 01-14/1-24 "О правах руководителей учреждений здравоохранения по установлению штатов".
- Рекомендації щодо нормування праці в галузях народного господарства (Розроблено згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 20.03.1995 р. № 197).
Тому переглядати штатний розклад сьогодні недоречно.

До-речі паном Стадником вже 5-й рік ігноруються мої звернення щодо раціонального використання можливостей реабілітаційної поліклініки для людей, які перенесли інфаркт, інсульт, травми голови, кінцівок.
Також недостатньо направляються поліклініками міста ліквідатори Чорнобильської катастрофи, воїни-інтернаціоналісти. Майже 50% пацієнтів „Астри” проходять курс реабілітації по самозверненням.

І нарешті, питання закриття закладу дійсно не виносилось на сесії міської ради 12.04.2012р., але внаслідок «впровадження госпрозрахункового механізму по відшкодуванню вартості медичних послуг за кошти місцевого бюджету пільговим категоріям громадян» в недалекому майбутньому це стане неминучим та призведе до знищення закладу.

Директор КНП „ЧМРОП „Астра”
Засл.лікар України І.В.Волощенко
28.04.2012 11:00
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter
15:14 08.06.2012 Roman:
Оксано, ще раз хотів би порадити Вам не чіплятися до слів. Сильно "гудять", чи не сильно — це поняття відносні й суб’єктивні. Певно, як журналістка, Ви б мали знати, що, за статистикою, на форумах відпишеться лише один-двоє з десятків, а то й сотень постраждалих. Тому я б звертав увагу на кожен залишений негативний відгук, а не чекав, доки їх набереться з сотню (чи яку цифру Ви б вважали достатнім уваги "гудьожом"?).
Зрештою, я висловив свою позицію, виходячи з власного досвіду, і (на Ваші ж прохання й безпідставні закиди) підкріпив свої слова доказами. Оскільки лист пані Волощенко є відкритим, то і я відкрито його прокоментував. До того ж, у перших своїх постах Ви самі закликали долучитися до дискусії, вочевидь вважаючи, що тут будуть лише "підтакувати" Вам, а не обґрунтовано протистояти.
Я радий, що Вам ця "лікарка" допомогла (певно, саме тому, що не почала впарювати Vivasan) — значить не все ще втрачено, і вона зможе надалі працювати й допомагати людям, якщо провести перевірку діяльності і назавжди відбити охоту заробляти на пацієнтах таким ницим шляхом.
А щодо того, що коментатори на інших форумах, котрі вкрай негативно висловлювалися про цю аферистку в "Астрі", не ставили питання про закриття мед. закладу — так це тому, що питання так не стояло в тих темах. А в цій статті питання поставлене саме під таким ракурсом.
Ви ж самі розумієте, що більшість людей не читають форуми й відгуки перед тим, як піти до лікаря. Йдуть просто на прийом, не допускаючи навіть гадки, що в медичному закладі можуть працювати такі шахраї. Саме тому, задля запобігання завданню шкоди їх здоров’ю, і слід діяти не post factum, а на упередження — тобто закривати заклади, в яких надаються такі "лікарські послуги", що калічать, а не виліковують. Як гадаєте, якими були б результати опитування серед тих коментаторів, якщо б питання стояло "Чи варто закривати медичні заклади, в яких за Ваші ж гроші Вам свідомо призначають ліки, котрі лише шкодять здоров’ю?" Питання риторичне.
Зрештою, мер також не ставить питання про категоричне закриття закладу, а лише про його перевірку та переведення на прозорі схеми діяльності. Якщо в закладу все гаразд в цьому плані, то нема чого й перейматися. А так, з огляду на переляк пані Волощенко, складається стійке враження, що на злодію загорілася шапка...
Ладно, я свою позицію висловив. Залишимо, мабуть, місце для коментарів інших черкащан також, якщо є що сказати.
Успіхів і Вам у Вашій непростій справі!
14:33 08.06.2012 Oksana_Kolisnyk:
Романе, дякую, подивлюся. Але зважте на те, що мені є що, окрім коментів за цією темою, шукати та читати в Інтернет.
Ой, Романе! Звісно, з приводу "гудять" Ви дуже перебільшили, та й "гудьож" такий собі. Може треба було б більше "гудіти". Я обов'язково поговорю з Ніною Іванівною. Вона 2 рази мені дуже допомогла і без отого самого "вівасана". До речі, перший раз вона мене фактично порятувала, змінивши методику лікування, визначену іншим доктором. Не називатиму його, адже знаю, що багатьом він поміг. Ну може мій організм не зрозумів. До речі, Ви помітили, що попри претензії до лікарів в різних лікувальних закладах, ані жоден коментатор тих форумів не поставиви питання закриття пологових будинків чи відділень, чи інших лікувальних закладів? Тому, будьте здорові, нехай і Ваша мама не хворіє, але ж - дотримуйтеся здорового глузду і не злостіться на всіх, хто в чомусь із Вами не згідний. Успіхів!
12:49 08.06.2012 Roman:
1) http://mamaclub.in.ua/forum/157-10194-1 (багато людей свідчать про те ж, що й я — вона впарює лише свій Vivasan за скаженими цінами)
2) http://forum.ck.ua/viewtopic.php?f=114&t=111678&start=20 (перед моїм постом там ще два негативних відгуки, як бачите)
3) http://ck-kvartal.com.ua/forum/index.php?s=a868ea89cb7a4c34043a51fbda123c9e&show
topic=890&view=findpost&p=5049
Ну і т.д. Власне, Google Вам у поміч. Хоча й дивно, як це журналістка в наш час не вміє користуватися пошуком в інтернеті...
15:27 28.05.2012 Oksana_Kolisnyk:
Пане Романе, дайте, будь-ласка, посилання на форуми, які "гудять".
14:27 28.05.2012 Roman:
"Намагаючись відстояти право Вашої мами на якісне лікування, Ви поставили під сумінів доцільність існування цілого лікувального закладу"...
Так, Оксано, поставив. Тому що я вважаю, що якщо спеціалісти в лікувальному закладі є настільки некомпетентними й ласими до наживи, що виписують пацієнтам шкідливі й невідповідні їх захворюванню ліки, то тут є два варіанти:
1) або міняти персонал,
2) або закривати цю шарашкину контору.
Не вірю, що пані Волощенко не в курсі того, чим промишляє на робочому місці пані П(cenzored) (а якщо не знає, то це їй мінус, тому що про це не один я кажу, всі форуми гудять, почитайте відгуки). І якщо керівник нічого не робить задля виправлення проблеми, то ситуація, як Ви самі казали, й справді "швахова"... І тоді залишається лише варіант №2.
Принаймні, ретельна перевірка на всіх рівнях і перехід на більш прозорі схеми діяльності закладу однозначно не завадять. Якщо ж вони не можуть пройти таку перевірку й працювати чесно й прозоро, то... самі розумієте.
13:32 24.05.2012 Oksana_Kolisnyk:
Пане Романе, мені до Вашої поваги байдуже - я Вас не знаю. Але всі питання, що я поставила, виходили з поданого Вами тексту. І Ви самі намішали тут з головою мух з котлетами. Намагаючись відстояти право Вашої мами на якісне лікування, Ви поставили під сумінів доцільність існування цілого лікувального закладу. Ну те, що на мене "собак" понавішували, знову ж кажу - байдуже. Але все ж скажу, чому ставила ті питання. Бо колись контактувала з організацією, яка фахово займається захистом прав пацієнтів (мала свій привід для того + публікація була в газеті "Ринок"-Черкаси) і всі оті папірці, які Ви зберегли, є вагомими документами для розв'язання питань формально. Ще раз повторюю, лікаря, яку Ви назвали, знаю як гарного фахівця. І для мене дивно, що вона дала таку рекомендацію Вашій мамі. Розбирайтеся! Але при цьому повертаю Вам Вашу ж рекомендацію: не переходьте межі здорового глузду.
12:07 23.05.2012 Poman:
...І не треба тут плутати мух і котлети, розповідаючи оповідки про помилки інших "святих" лікарів. У мене батько був хірургом, і я знаю, що таке лікарські помилки, і що вони бувають в усіх. Але одна справа — намагатися вилікувати людину і bona fide допуститися помилки, і зовсім інша — виписати заздалегідь не те що "неправильні", а просто "шкідливі" ліки (зважаючи на приписану форму застосування), у гонитві за наживою забувши основний принцип клятви Гіпократа: "Утримуватись від завдання будь-якої шкоди"!
P.S. Я розумію, що питання це політичне, а для деяких журналістів, напевне, ще й шкурне (чи то пак, "шкіряне"?), але намагаючись очорнити будь-які ініціативи мера, не переходьте межу здорового ґлузду й не ліпіть до стіни горбатого. Якщо є проблеми — майте мужність їх визнати.
Я не буду більше нічого доводити й надавати інші докази, якщо Ви захочете оспорити вищенаведене. Sapienti, як то кажуть, sat.
12:01 23.05.2012 Roman:
Знаєте, Оксано, у мене б залишилося до Вас більше поваги, якби Ви, не дивлячись на систематичну (звісно, не замовну) протидію будь-яким ініціативам мера, просто по-людськи визнали, що таки справді з деякими лікарями в "Астрі" є проблеми, суто через "людський фактор", але є там і хороші спеціалісти... Ну, якось так може. Принаймні, я б Вас зрозумів.
Але коли Ви накидаєтеся й захищаєте явно злочинні дії лікарки, цинічно заявляючи, що я "щось наплутав", придираючись до правопису й притягуючи за вуха інші "претензії", котрих нависмоктували з пальця аж "забагато"... Адже Ви навіть не знаєте суті, а з таким заповзяттям взялися захищати... Подобається бути адвокатом диявола? Чи сподівалися, що в мене й справді не буде письмових доказів? Так Ви, шановна, помилилися. На жаль, прикріпити до коментаря неможливо, тому даю Вам посилання для очного ознайомлення:
1) http://uaimage.com/image/9d93dc18 (гадаю, тут не будете придиратися до слова "їди"?)
2) http://uaimage.com/image/7a9c2116 (а це, власне, зворотна сторона рецепту, де схематично показано, де саме слід купувати, бо при купівлі в інших місцях пані Поліщук зиску не отримає)
Я так розумію, далі Ви запитаєте, а чи справді не привідилося мені, що ці краплі лише для зовнішнього застосування? ОК, я відразу дам Вам посилання й на інструкцію з застосування: http://www.vivasanwebshop.eu/Webwinkel-Product-1227737/Tea-tree-oil-with-manuka-
and-kanuka-10ml.html
Гадаю, не затребуєте нотаріально завіреного перекладу виразу "External use only"?
Що далі додумаєтеся запитати? Може відсканувати ще паспорт матері, а то може я ще "щось наплутав", і насправді в мене не мама, а тато?...
Адже за бажання, варіантів таких "претензій" можна нависмоктувати ще безліч. Чого варте лише Ваше запитання, чи впевнений я, що відсотки з продажу відраховуються цій шахрайці )) А й справді, Оксано, Ви самі як гадаєте, кому вони відраховуються? Це все одно, що запитати, чи впевнений я, що хабар ДАІшнику йде ДАІШнику... Невже ми з Вами оперуємо настільки різним логічним апаратом, що для мене й усіх хоч трохи мислячих людей це очевидно, а Ви ставите під глибокий сумнів?
До речі, не знаю, звідки Ви висмоктали закид "2 тижні вживали всупереч прочитаній інструкції" — по-перше, достатньо було вжити всього пару разів, щоб потім, уже не вживаючи, ще тиждень боротися з нестерпною печією. А по-друге, у матері слабкий зір, і вона покладалася на слова лікарки, котрій довірилася, і аж потім, при такій "побічній дії", запідозрила неладне й попросила мене поглянути на цей препарат і почитати інструкцію.
08:18 16.05.2012 Oksana_Kolisnyk:
19:30 13.05.2012 Roman: Дивно! Якщо мова йде про гінеколога з прізвищем на літеру П., до якої я неодноразово зверталася у "астрі", то це - прекрасний, досвідчений фахівець. Якось не співставляються з нею Ваші претензії. По-перше, Ви говорите "поверхневий аналіз" (поверховий було б вірніше) - а чи Ви самі знаєте, яким він має бути для постановки діагнозу? Ви пишете про те, що лікар має зиск від продажу "БАДів" - згідна, розповсюджена практика - але чи Ви можете стверджувати, щро саме цьому лікарю виплачуються продвцем відсотки? Ви можете навети письмову ркомендацію лікаря щодо способу вживання рекомендованого препарату, бодай на клапті паперу? Чи це, може, Ви самі з Вашою мамою щось наплутали? Чому не точнили, а 2 тижні вживали всупереч прочитаній інструкції? Ви точно знаєте, скільки там на складах тої "олії", і яка задача поставлена продавцям? Шановний Романе! Надто багато претензій! Хоча й не можу не розділити Вашу тривогу з приводу здоров'я Вашої мами. До речі, я знаю випадок феноменальної невдачі у просто святого лікаря (його зараз немає з нами). Він сам був розгублений, а пацієнтка його проклинала на чому світ стоїть...
19:30 13.05.2012 Roman:
Я не часто підтримую ініціативи мера, але в даному випадку цілком згоден — давно пора!
А шановній Ірині Волощенко хотів би пояснити (раз вона сама це не второпала, судячи з тексту листа), що мер порівняв з картоплею не пацієнтів, а комерційні відносини лікар-пацієнт в "Астрі". І, якщо вже на те пішло, то саме лікарі "Астри" ставляться до пацієнтів як до картоплі.
Приведу приклад, що стався з моєю матір’ю з місяць тому (я вже писав про це на черкаському форумі). Вона звернулася в "Астру" до гінеколога П(cenzored), котра на основі зробленого нашвидкоруч поверхневого аналізу діагностувала в неї кісту яєчника й призначила... есенційну олію виробництва "Vivisan". Звісно, наказала купувати цей чудо-препарат за скаженою ціною лише в одному місці (де їй продавці цих БАДів виплачують відсоток від продажів з кожного приведеного пацієнта). Це було б ще пів-біди, якби олія виявилася звичайним невинним БАДом, від якого ані користі, ані шкоди (хоча й у такому випадку, навряд чи комусь сподобалося б втрачати дорогоцінний час на "вітамінозне лікування", коли слід лікувати кісту, тим паче, що в матері не припинялися кровотечі). Але, не вигадавши нічого кращого, вона приписала пити ці краплі, розтворивши їх у молоці. Це при тому, що в інструкції до препарату чітко зазначено:
Застосування — 3-4 краплі на ванну (!)
І для тих, хто сумнівається, додано застереження: External use only (тобто — "Лише для зовнішнього застосування").
Утім, вочевидь, лікаря такі "дрібниці" мало турбують. Адже продавці сказали, що треба сплавити цю партію олії — ось і виписує всім підряд, не дивлячись навіть на інструкції та протипоказання.
В результаті, після пари спроб "полікуватися" цим препаратом, у матері з’явилася сильна печія, котра трималася ще з тиждень після дострокового припинення такого "лікування", і лише своєчасна відмова від його прийняття допомогла врятуватися від спалення слизової оболонки стравоходу й шлунка.
Годі й казати, що лікар у пологовому будинку, до якої звернулися після цього, була просто в шоці від методів лікування (чи то пак — заробляння грошей) цієї горе-лікарки, що забула не лише клятву Гіппократа, а совість та людяність.
Тож я особисто за те, щоб поставити "Астру" та її шарлатанів-лікарів під жорсткіший контроль, як адміністративний, так і фінансовий. Можливо тоді Ірина Волощенко краще слідкуватиме за добором персоналу та його роботою, усвідомлюючи, за її ж словами, що "Здоров’я - це не тільки індивідуальна, але і суспільна цінність" ©
23:27 02.05.2012 Oksana_Kolisnyk:
Щось ніхто тему не підтримує. А тим часом ситуація з конкретизацією діяльності соціальної сфери - швахова. Якщо пані Волощенко вважає, що медична галузь обділена стандартами та нормативами, щодо культури - взагалі нуль відсотків ясності. От і виходить, що кожен начальничок діє як йому в голову стрельне. Чого вже варті просторікування нашого "мера" (не можу я СО назвати міським головою - бо ж він не громаду очолює) щодо доцільності відділення діагностики в реабілітаційній поліклініці. Він скоро буде поради давати, як операції робити, чи як жінкам народжувати...Я думаю, що втягуватися з ним у дискусії на ці теми - марна річ. Бо насправді все це йому - до дупи. Головне - переспрямування грошових потоків в напрямку підвищення показників - у вланих та родини деклараціях про доходи. Це - головна мета його перебування на посаді, і вона не змінитися, що б там не видумувала його писуча обслуга.
22:37 28.04.2012 Oksana_Kolisnyk:
Сьогодні на сайті одного з польських міст прочитала гасло: "Найважливіша інвестиція - інвестиція в людину". І, що дивно, саме подібний підхід є загальноприйнятим в країнах, які ми називаємо передовими ( а не турнікети). Сергію Олеговичу та його "молодій команді" цього не зрозуміти. Наче й батьки фізики-математики, а в спадок аналітичного розуму не передали...