У Шполянському районі голову виборчої комісії звинувачують у фальшуванні протоколу

Шполянська районна виборча комісія провела засідання і проголосувала за створення Матусівської сільської виборчої комісїі без необхідного кворуму. Як інформує Опора Черкаси, так вважає колишній член РВК.

Шполянська РВК утворила Матусівську сільську виборчу комісію 15 вересня. Відповідно до оприлюдненого протоколу засідання на ньому були присутні дев’ятеро членів комісії з 16-ти. Проте, за словами колишнього члена цієї комісії від місцевої організації ВО «Батьківщина» Віктора Слюсаря (згідно з постановою ЦВК №210 від 03 жовтня його замінили на іншого представника партосередку), заступник голови районної комісії Борис Кулик, вказаний у протоколі як присутній, насправді на засіданні не був. Таким чином, наполягає Віктор Слюсар, у засідання взяли участь восьмеро членів ТВК. А згідно з частиною 4 статті 27 Закону України «Про місцеві вибори» засідання виборчої комісії є повноважним за умови присутності на ньому більше половини членів комісії від складу цієї комісії. До того ж рішення виборчої комісії приймається відкритим голосуванням більшістю голосів від складу комісії (частина 14 статті 27 ЗУ «Про місцеві вибори»).

Сам Віктор Слюсар також був відсутнім на засіданні. Він, зокрема, розповів: «На засідання мене не запрошували. Про те, що Борис Кулик був відсутнім дізнався від нього ж самого. Коли побачив протокол про проведення засідання на сайті держадміністрації, зателефонував йому, щоб дізнатися, чому мене не запросили. А той сказав, що і сам не був. Виходить, протокол сфальсифікований головою комісії. Насправді думав, що мене вже давно відкликали, ще після минулих виборів, і я не є членом комісії. Але у протоколі значуся як відсутній. Тому подав заяву в прокуратуру та поліцію, щоб розслідували цю справу».

Свою відсутність на засіданні підтверджує і сам Борис Кулик: «Ще 15 травня цього року, після виборів у Шполянській міській об’єднаній територіальній громаді, написав заяву про те, що не хочу більше брати участь у роботі комісії. Але голова комісії того дня мене запросила на засідання. Я пояснив, що не хочу більше виконувати обов’язки заступника, та голова наполягала, що треба прийти. Я сказав, що не проти, мовляв: «Збирайте комісію, проводьте засідання». Можливо, вона розцінила це так, що я дав згоду на присягу. Але на засідання, зрештою, не пішов».

Натомість голова Шполянської районної комісії Валентина Колісник вважає, що сталася технічна помилка. За її словами, список відсутніх і присутніх членів комісії для економії часу був перенесений з іншого протоколу, але не був відкорегований. Так, на засіданні був присутній інший член комісії – Андрій Скачидорога, який у протоколі значився відсутнім. Пізніше цей протокол переписали.

«У мене на флешці з минулих виборів є протоколи. Я дала їх Слободянику (член комісії. – Авт.), щоб він мені їх надрукував і приніс, бо мені нема на чому друкувати. Він замість того, щоб повиправляти людей, взяв і скинув, як було. Цей варіант протоколу не передивилася, бо не мала з собою окулярів. Але нас було дев’ятеро людей», – каже Валентина Колісник.

На запитання, чому на засіданння не запросили Віктора Слюсаря, голова комісії відповіла, що за це відповідав член комісії Володимир Слободяник. Хоча до цього у розмові говорила, що телефоном запрошувала на засідання усіх членів комісії. Сам Слободяник коментувати ситуацію відмовився.

Наразі справу мають розслідувати правоохоронні органи.
09.10.2017 11:35
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter