Обстеження на пересувному мамографі щодня проходить більше півсотні черкащанок

Обстеження на пересувному мамографі щодня проходить більше півсотні черкащанокІз 20 вересня по 20 жовтня у «спальних» районах Черкасах працює пересувний мамограф Черкаського обласного онкологічного диспансеру, безкоштовне обстеження на якому потенційно може пройти кожна черкащанка. Появу мамографа у мікрорайоні завчасно анонсують афіші та волонтери, що поширюють профілактичні медичні буклети з інформацією про ризик РМЗ та можливість його уникнути.
- Протягом першого дня дії акції із діагностики та раннього виявлення раку молочної залози обстеження на пересувному мамографі пройшли 64 черкащанки, - констатувала завідуюча рентгенодіагностичним відділенням Черкаського обласного онкологічного диспансеру Антоніна Рябчун. – Загалом, протягом одного дня мамограф обслуговує від 50 до 60 черкащанок. Трьох із них ми відразу направили на дообстеження до обласного онкодиспансеру.
Наразі мамограф працює у районі кінотеатру «Мир», а із 26 по 29 вересня діятиме у районі річкового вокзалу. Мамограф працює щодня, із 9.00 по 15.30, крім вихідних.
- Проте, цієї суботи – 29 вересня – мамограф також працюватиме: інакше ми не встигнемо обстежити всіх бажаючих - жінок дуже багато, - зазначила Антоніна Рябчун. – Жінки, що пройшли обстеження, біжать збирати сусідок. Коли питаємо, чому раніше не проходили таке обстеження, адже у поліклініках міста мамографи є – відповідають, що про таке просто не знали. Відтак, у обласному центрі існує серйозний брак інформації про можливість проходження мамографічних досліджень як найефективнішого способу діагностики РМЗ.
Антоніна Рябчун зазначає, що обстеження будь-яка жінка може пройти просто «з вулиці», проте краще захопити із собою медичну картку. Обстеження на мамографі триває кілька хвилин, проте за необхідності лікар надає консультацію – саме тоді його може зацікавити зміст медичної картки пацієнтки.
- Крім мамографічних обстежень, спеціалістами онкодиспансеру проводиться ЕКГ, вимірювання рівня цукру в крові та тиску крові. До бригади лікарів, крім онкохірурга, входить лікар функціональної діагностики. Вже впродовж перших 2 днів було проведено 83 ЕКГ, за результатами яких 4 людей із серйозними патологіями серця відразу було направлено до обласного кардіодиспансеру, із яким ми маємо домовленість стосовно прийому хворих, - констатував заступник головного лікаря Черкаського обласного онкологічного диспансеру Ігор Гайдай. – Крім того, було проведено 93 вимірювання тиску та перевірено рівень цукру крові у 49 черкащанок – одну із них було направлено на консультацію до ендокринологічного відділення обласної лікарні.
Довідки щодо роботи пересувного мамографа можна отримати за телефоном Черкаського обласного онкологічного диспансеру – 37-00-22, повідомили у Черкаському прес-клубі.
24.09.2012 12:35
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter