Директор "Черкасиводоканалу": Наше підприємство на межі банкрутства

Директор "Черкасиводоканалу": Наше підприємство на межі банкрутства Як інформують на КП «Черкасиводоканал», борг «Черкасиводоканалу» нині перевищує 30 мільйонів гривень. З них – понад 20 мільйонів ПАТ «Азот» за очистку міських стоків, а також за електроносії – майже 5 мільйонів ПАТ «Черкасиобленерго» та 4,5 мільйона Черкаському міському РЕМ. Крім цього близько одного мільйона гривень підприємство заборгувало тепловикам за подачу тепла та роботи з підкачування води.
Директор КП «Черкасиводоканал» Сергій Овчаренко пояснює, що такі значні суми заборгованості виникли внаслідок збиткового тарифу на водопостачання та водовідведення, який не змінювався останні три роки. Тоді як за цей час істотно зросли ціни на реагенти для очистки води, енергоносії тощо.
Крім того у 2012 році вдвічі зросла вартість очистки міських стоків ПАТ «Азот». Якщо раніше підприємство сплачувало заводу 636 гривень за очистку одного кубометра міських стоків, то останні два роки ціна становить 1160 гривень.
– Ми неодноразово подавали до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, економічні розрахунки з обґрунтуванням доцільності підняття вартості тарифів на водопостачання та водовідведення. Проте і досі немає результату. Збиткові тарифи лишаються незмінними, продовжуючи накопичувати борги підприємства. За підрахунками щомісячно через збитковість тарифу КП «Черкасиводоканал» недоотримує близько трьох мільйонів гривень, – наголосив Сергій Володимирович.
За його словами, нині тариф для населення за водопостачання та водовідведення становить 3,97 гривень за один кубометр (з яких: 2,34 грн. – за кубометр води та 1,63 грн. – за каналізацію). Аби підприємство працювало без збитків тариф на водопостачання та водовідведення має зрости приблизно до 6,5 гривні за один кубометр.
– Прийняття рішення про підняття вартості тарифів для населення на воду і каналізацію перебуває у компетенції держави. Але поки жодних кроків у цьому напрямку не зроблено, що призводить до збанкрутування нашого підприємства. Оскільки зараз тривають судові процеси щодо примусового стягнення з нас боргів. При нинішній ситуації це може призвести до повної зупинки подачі води та обслуговування каналізації у Черкасах, якщо вчасно не отримаємо державну субвенцію на покриття різниці в тарифах, – застерігає Сергій Овчаренко.
24.09.2013 15:10
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter