• 0

Міністерство цифрової трансформації проти КРАІЛ: легальний гральний бізнес під загрозою чи все буде добре?

YrF8PKYNRENMa_cb8xYteU5DfZaFZ5WR4Lw6PQzwSV30-ixBL40pmuONU-F5rIZO3CZmqyCh172wf9m4cIQVaVxmScu3zrqNVvXgu0yeMlZ5y7fH4BJEATNDp29krWervdaTWJhZiaeaDhkLnIqDvpXLluktC9CSSTp3O-sbbMx0_3M3YRKoJmVVt8ZZPQ

Мінцифри тільки в останній місяць літа стало відповідальним за ринок азартних ігор в Україні. Відповідно отримало під свій контроль Комісію з регулювання азартних ігор та лотерей. А вже наприкінці жовтня головний цифровий трансформатор країни (тобто міністр, а за сумісництвом ще й віце-прем'єр) дав розгорнуте інтерв’ю Forbes в якому чітко окреслив плани ліквідувати КРАІЛ. Мовляв, навіщо цей апендикс, адже тепер є ми!

Що таке осінь? Це передусім зміни!



Цікаво, що осінь взагалі виявилася досить буремною для українського легального грального бізнесу. По перше, зміни в оподаткуванні — детальніше про очікування від таких доленосних рішень Верховної Ради можна прочитати тут

По друге, загострення проблеми конкуренції з нелегальними ігровими закладами. Це стосується не тільки боротьби безпосередньо з ними, але й з агресивною та такою, що не відповідає нормам вітчизняного законодавства рекламою. Про це докладно розповідає цей матеріал

Взагалі на український ринок азартних ігор та організації лотерей хочуть вийти багато іноземних операторів. КРАІЛ розглядає заявки більше десятка онлайн гральних закладів. А зовсім недавно ліцензію від регулятора отримав навіть перший банк. Кому цікаво, може дізнатись, як це відбувалось, за посиланням. 

І, нарешті, посилилися нападки на Комісію, яка, буцімто, сприяє корупції у галузі та гальмує її розвиток. І ось тепер КРАІЛ хочуть взагалі прибрати. Міністерство  цифрової трансформації планує подати проект відповідного закону до Верховної Ради. 

Позиція мінцифри  



Міністерство вустами свого очільника заявило, що ліквідація Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей — це продуманий та зважений крок. Мовляв, було проведено детальний аналіз її діяльності та зроблено висновок про недоцільність існування такого державного контролюючого органу. У проекті закону пропонується: 


  1. Зробити видачу ліцензій автоматичною, якщо заявник надав вичерпний перелік документів та відповідає вимогам українського законодавства.

  2. Залучити провідних світових операторів у нашу країну шляхом повного очищення галузі від корупції та прозорості процедури видачі ліцензій.

  3. Збільшити надходження до державного бюджету завдяки інкорпоруванню в нашу країну якомога більшої кількості іноземних компаній.

  4. Зробити оподаткування автоматичним — гроші будуть просто списуватися з рахунку без всіляких перевірок, які наносять великої шкоди бізнесу та є джерелом корупції.

  5. Функції КРАІЛ пропонується передати Урядовому комітету. Окрім контролю за азартними іграми та організацією лотерей він буде займатися питаннями цифрової трансформації, а також освітньою, науковою галузями, питаннями державної інноваційної політики, охороною здоров’я, захистом довкілля та природних ресурсів. А ще контролювати правову політику. Так і хочеться вигукнути: «І це все про нього?»



Що чекає український ринок азартних ігор та лотерей?  



Міністр не впевнений, що законопроект повністю підтримають усі депутати. Загалом, як відомо, коней на переправі не міняють. Тим більше під час війни. Попри помилки (як же без них?) КРАІЛ зарекомендувала себе як орган з чіткою проукраїнською позицією та допомогла забезпечити чималі надходження до бюджету від операторів ринку. Чи варто приймати настільки кардинальні рішення? Адже найкраще — ворог доброго. А гарні наміри не завжди приводять до позитивного результату.  
26.11.2022 13:22
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter