• 0

Як взяти участь в електронному аукціоні та придбати деревину

Згідно із законодавством держави Україна з лютого 2020 року продаж деревини має здійснюватись лише на електронних торгах, у тому числі на платформі «Прозоро.Продажі». Таким чином держава може контролювати вирубку лісів і отримувати до бюджету кошти, отримані від продажу природних ресурсів країни.

Відкриті продажі стали плюсом і для лісових господарств, оскільки пряме співробітництво постачальника з покупцем, яке практикувалося до прийняття нового закону, не виключало проведення різноманітних шахрайств і махінацій.

Сьогодні будь-який представник бізнесу із закупівлі та реалізації деревини має доступ до електронного аукціону, а також рівні права. Придбати деревину на аукціоні можуть великі компанії, деревообробні підприємства, будівельні організації, представники бізнесу з виробництва меблів та інші. Для викорінення шахрайських процесів державою розроблено нові правила реалізації та купівлі деревини, з якими можна ознайомитися, перейшовши за цим посиланням https://www.ueex.com.ua/ueex/sections-council/representatives-electric-power/ .

Як стати учасником електронних торгів

Подати заявку на участь у електронних торгах, у тому числі у системі «Прозоро. Продажі», можна тільки через авторизований майданчик. Одним із таких майданчиків є Українська універсальна біржа. УУБ розпочала свою діяльність ще з часів заснування електронної системи «Прозоро», і за роки існування допомогла багатьом підприємцям реалізувати свою продукцію, стати переможцем торгів та тендерів.

Щоб стати клієнтом Української універсальної біржі, потрібно акредитуватися на майданчику та отримати статус членства. УУБ надає своїм клієнтом доступ до центральної бази даних, де публікуються всі актуальні пропозиції з продажу деревини. Крім того, клієнти одержують розсилку з повідомленнями про появу нових лотів.

Вибравши як майданчик для участі у торгах УУБ, клієнт отримує такі переваги:

- підтримку та супровід на всіх етапах торгів;

- безкоштовні юридичні консультації;

- відкритий конфіденційний доступ до онлайн-торгівлі;

- контроль правомірності дій постачальника-організатора торгів.

На сайт УУБ додано зрозумілий інтерфейс з інструментами, за допомогою яких можна проводити аналіз ринку деревини у своєму регіоні, переглядати історію проведення минулих торгів.

Як проходить електронний аукціон

Перед початком торгів організатор постачальник деревини публікує інформацію про лот, в якій вказується:

- початкова ціна лоту (у разі деревини);

- крок ставки;

- сума страхового внеску;

- умови придбання деревини.

Ці дані та технічна документація знаходяться у відкритому доступі для всіх учасників на сайті УУБ. Якщо всі умови влаштовують, необхідно подати заявку на участь у розіграші цього лоту.

Електронні торги відбуваються у три раунди. Під час кожного раунду учасники аукціону роблять ставки. Переможцем стає той, хто зробить найвищу ставку.

Після закінчення аукціону постачальник підписує договір із покупцем, де чітко прописані умови та строки постачання деревини. Ця процедура проводиться онлайн у супроводі кваліфікованого юриста Української універсальної біржі.
23.01.2022 15:46
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter