• 0

Важливі дати в історії піци: а ви їх знаєте?

Якщо вам подобається легендарна італійська піца Івано-Франківськ підкорить майстерністю її приготування! Відомі піцайоло пропонують яскраве різноманіття начинок, серед яких для кожного знайдеться кілька улюблених варіантів. Тут і вишукані рецепти з копченостями та м’ясом, і вегетаріанська випічка з овочами, і солодка варіація з ніжною грушею та сиром… і багато-багато іншого.


Доставка піци не потребує багато часу, тому популярний смаколик прибуде до вашого столу гарячим. Знаючи цікаві факти з історії всенародно улюбленого коржика, його споживання буде ще смачнішим.




  • Хто пік піцу на щитах? Вже воїни Стародавнього Єгипту смакували деяким аналогом сучасної піци – прісними коржиками, які випікали на розпечених щитах. Незабаром рецепт став популярним в Греції та Стародавньому Римі. Про ноу-хау греків є згадки навіть в роботах Платона.






  • Все почалося з помідорів. Датою народження піци в Італії вважають 1522 рік, оскільки саме тоді в країну завезли помідори з Південної Америки. Тривалий час в Італії піца асоціювалася з найбіднішими людьми, які не могли собі дозволити більш вишукані страви. І дійсно, предок сучасної pizza italiana був не дуже привабливим – твердий коржик з прісного тіста, запечений зі свіжими помідорами та пряними травами.






  • Чиї моряки були першими? У 17 ст. піца стала стрімко набирати популярність серед італійських моряків. Гарячі пироги з томатами прийшлися до смаку «морським вовкам», але були не надто поживні. Ось коли до існуючого рецепту стали додавати сир м’ясо та рибу. Вже тривалий час Норвегія бореться за право називатися батьківщиною піци. За деякими свідченнями, саме норвезькі корабельні коки першими почали випікати прісні коржики з морепродуктами або рибою.






  • Створення піцерії в Неаполі. 18 століття ознаменувалося відкриттям перших закладів з продажу піци. Приміщення облаштовувалися спеціальними мармуровими стільницями для роботи з тістом. Зазвичай це були невеликі кафе на кілька столиків. Піцу подавали гарячою – з печі, а пізніше випічку стали виставляти у вітринах. Перша «іноземна» піцерія відкрилася у Нью-Йорку. Дуже швидко американці адаптували класичний рецепт під власні смаки – тісто стало пухким і дріжжовим.




Звичайно ж, сучасні пропозиції вигідно відрізняються від своїх історичних предків. Піцайоло 21 століття намагаються врахувати всі смаки та вподобання, не втомлюються ділитися рецептами та вигадувати нові шедеври. А якщо ваша душа прагне творчості, на сайті українських піцайоло можна замовити додаткові інгредієнти до майбутньої випічки: https://lapiec-pizza.if.ua/ . Кожному івано-франківцю випадає унікальна можливість спробувати себе в якості натхненного кулінара та придумати фірмовий рецепт. Можливо, саме він завтра зможе скласти гідну конкуренцію відомій «Маргариті» або ж «Гавайській» піці?

03.07.2021 10:04
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter