Україні потрібні "Петріот" і Айвазовський

Україні потрібні "Петріот" і АйвазовськийЗізнаюсь, що, крім рідних Черкас, ближче за інші міста мені – Севастополь та Львів. Після вчорашнього ураження двох ВДК російського ЧФ – «Ямалу» та «Азову» (за непідтвердженими даними, пошкодження від українських ракет отримав ще й розвідувальний корабель «Іван Хурс») – мова про перше.

Не зрівняне ні з ким – місто з білого каменю, на березі самого синього влітку Чорного моря. З дитинства блукав його вулицями, де за кожні сто метрів – відгомін славної історії…

…Так було рівно до 2014-го. Після якого прийшло усвідомлення, що славна історія звитяг міста-героя та Чорноморського флоту – піар, освячений державними грошима. Вигадка, марення, маячня. З того ж ряду, звідки перемога Кутузова над Наполеоном під Бородіно в 1812 році, яка насправді була звичайнісінькою поразкою в генеральній битві.

Чорноморський флот пройшов через три великі компанії: Кримську війну 1853-1856 років, німецько-радянську війну 1941-45 років, російсько-українську 2014 – і до сьогодні.

Під час першої оборони міста в Кримську війну Чорноморський флот був затоплений у Севастопольській бухті - для блокування входу на рейд військовим кораблям союзників. Саме місто пало через 349 днів облоги. Його втрата підштовхнула Росію до підписання миру з Англією, Францією, Туреччиною та Сардінією.

Вдруге Севастополь був окупований німецькими та румунськими військами в липні 1942 року, після 250 днів облоги. Чорноморський флот, за великим рахунком, не зумів нав’язати противнику жорсткої боротьби. Попри те, що беззастережно панував у Чорному морі. Туреччина зберігала нейтралітет, хоч на першому етапі війни схилялася до підтримки Гітлера. Однак прохід німецьких військових кораблів через Босфорську протоку турецька влада не дозволила. Дії військових кораблів ЧР СРСР під час німецько-радянської війни значного впливу на хід кампанії не мали. Питання надзвичайно ретельно дослідив історик Марк Солонін, його висновки часто-густо парадоксальні й непросто сприймаються непідготовленою аудиторією.

Героїзм простих солдатів та матросів під час першої оборони Севастополя було зведено нанівець технічною відсталістю Росії. Героїзм радянських солдатів та офіцерів в 1941-42 роках був у значній мірі обумовлений ідіотизмом командування. Але підсумок невтішний: «легендарний Севастополь» «неприступним для ворогів» ніколи не був, а Чорноморський флот героїчним можна вважати лише в полемічному запалі, зважаючи на кількість понесених втрат.

Найтривалішою військової кампанією для російського ЧФ є війна, розпочата в лютому 2014 року. Першу та другу оборони Севастополя можна було визнавати обороною, пояснити тим, що флот захищав рубежі власної держави.

У 2014-му російський флот вже кондовий агресор.

Під час анексії Криму військові російського ЧФ захопили значну частину Чорноморського флоту України. З лютого 2022 року – ведуть активні ракетні обстріли мирних міст України. Вбивають мирних людей, дітей, старих. Нищать будинки, підприємства, інфраструктуру.

Тільки но фраза українського прикордонника з острова Зміїний, який направив «російський військовий корабель» по популярній звідтоді адресі, стала пророчою.
За понад два роки російської агресії Чорноморський флот впевнено з надводного перетворюється на підводний. Після ураження «Ямалу» та «Азову» на ЧФ Росії на ходу лише три великі десантні кораблі з 13-ти. Флагман - крейсер «Москва» - на дні морському ще з квітня 2022-го.

- Чорноморського флоту Росії більше немає, - невтішно підсумував в недільному ефірі один з російських військових блогерів.

Україні, крім ППО, ракет та західної зброї, конче потрібен…нащадок Івана Айвазовського, галерея картин якого прикрашає набережну Феодосії. Мариніст Айвазовський значну частину робіт присвятив Чорному морю, Криму.

Його останнє полотно, закінчити яке митцю завадила смерть, називається «Вибух корабля». І хоча тут не Крим, а - епізод національно-визвольної боротьби греків проти турків (грецький повстанець Костянтин Канаріс підриває військовий корабель турків поблизу острова Хіос), картина ця – сучасніше не придумаєш.
Україні потрібні "Петріот" і Айвазовський

Одразу пригадується вибух на десантному кораблі «Саратов» 24 березня 2022 року в Бердянську. Або затоплення крейсеру «Москва», ураженого двома українськими ракетами 14 квітня 2022-го.

Зовсім близько від картинної галереї Айвазовського, в феодосійському порту, 24 грудня 2023-го злетів у повітря БДК «Новочеркаськ». 14 лютого 2024-го в районі Алупки ЗСУ потопили «Цезаря Куннікова». Вчора в бухті Севастополя уражені великі десантні кораблі «Ямал» та «Азов».

Скільки б роботи було в уродженця Феодосії Івана Костянтиновича Айвазовського, народись він на світ не в 1817-му році, а році так в 1995-му…

Україні сьогодні дуже потрібний Айвазовський. І Картинну галерею на честь знищення Чорноморського флоту РФ слід зробити прямо на площі Нахімова, в серці Севастополя. Там і приміщення відповідне є – Дім Москви називається. Колишнім мером Юрієм Лужковим виплекане.

У першій залі тоне «Москва», в наступній - підрив «Сергія Котова». І далі за списком, який ще, на жаль, не закритий.

І навіть надпис на вході в галерею є.

Ніколи знову…

Олександр Арабач
25.03.2024 18:25
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter