За два дні в Черкасах виміряли тиск 910 людям

Два дні у Черкасах безкоштовно вимірювали тиск. У торговельних центрах, аптеках, на пошті та в інших громадських місцях облаштували 10 точок, де працювали медсестри із тонометрами.
6 квітня о 10.30 на другому поверсі торговельного центру "Дніпро Плаза" до столу поспішає працівниця магазину 72-річна Тамара Мусіч. Приходить міряти тиск удруге.
— Хочу переміряти. Дома випила ліки, як ви сказали вчора, — сідає до столу.
— Від тиску треба постійно щось пити, — говорить медсестра Любов Панасюк, 37 років. — Тим більше у вашому віці.
— А я поп'ю, поп'ю, а потім надоїдає, — сміється Мусіч.
Засукує рукав. Любов Іванівна вимірює їй тиск.
— Учора людей 150 було, — розказує. — Охоронець усіх закликав і навіть приводив за руку. Багато молоді було. Тенденція така — у дівчат тиск понижений, у хлопців, навпаки, підвищений.
Повз стіл проходять дві вагітні. Медсестра запрошує їх. Ті сідають по черзі.
— У вас 110 на 70. Так що в космос можна, — жартома каже Панасюк одній із жінок.
Кілька людей відмовляються від процедури.
Акцію організувало комунальне підприємство "Інформаційний центр медичної статистики та здоров'я Черкаської міськради".
— Багато-хто роками не вимірює тиску, не звертається до лікарів. Для проведення заходу ми обрали місця найбільшого скупчення людей. Медсестри роз'яснювали людям, в яких підвищений тиск, що треба звернутися до лікаря, розповідали про дієту при серцево-судинних захворюваннях, пояснювали методику вимірювання тиску в домашніх умовах, — говорить директор центру Микола Макаров, 60 років.
Протягом двох днів тиск виміряли 910 черкасцям. У третини виявили підвищений.
— Ми розраховували, що прийде більше — десь півтори тисячі або й дві, — продовжує Макаров. — Можливо, неправильно вибрали місце. У приміщенні "Укрпошти" й Соснівського центру соціальної допомоги майже не було народу. Найлюдніше — в магазинах "Фуршет", "Дніпро Плаза" та в "Епіцентрі". Багато-хто відмовлявся навіть через те, що треба було знімати верхній одяг. Чи не хотіли чекати.

Інна Іщук gazeta.ua
16.04.2012 11:20
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter