«Астра»: фінансувати не можна припинити...Де влада поставить кому?

Близько 300 черкащан у середу 11 квітня вийшли на мітинг до реабілітаційно-оздоровчого центру «Астра» із вимогами до міської влади підписати контракт із його головним лікарем Іриною Волощенко, а також продовжити фінансування медичного закладу за бюджетний кошт.
До пацієнтів «Астри» - ветеранів Афганістану та воїнів-інтернаціоналістів, мам із дітьми, хворими на ДЦП, інвалідів-візочників, ветеранів війни та воїнів-інтернаціоналістів приєдналися міські організації Комуністичної партії, Соціалістичної партії, із гаслами: «Одарич! Руки геть від «Астри», «Астра» - гарант здоров’я черкащан», «Астру» не віддамо у приватні руки!», «Одарич, припини рейдерське захоплення!». Головний лікар закладу Ірина Волощенко повідомила, що на її підтримку вже зібрано 6 678 підписів – майже вдвічі більше, аніж було під час першої спроби її зняття.
Афганці навіть заявили, що розцінюють ситуацію, що склалась довкола РОЦ «Астра», як спосіб помсти міської влади за акцію протесту 14 березня, коли протестувальники змусили мера вибачатися за свої слова щодо воїнів-інтернаціоналістів.
- Якщо «Астру» переведуть на госпрозрахунок, ми залишимось за бортом, бо не маємо коштів на лікування. А нам – це як потреба у їжі, - говорить Наталія Лут, мати хворої на ДЦП 30-річної Вікторії. Дівчина вже 11 років лікується у реабілітаційно-оздоровчому центрі. Попри одну із найважчих форм хвороби, нині Віка може у приміщенні пересуватись на власних ногах і зрозуміло говорити. Проте, якщо курс лікування припинити, навіть ці досягнення, які дались неймовірними зусиллями, щезнуть.
- Про яке платне лікування може йти мова, якщо нам ледь вистачає на ліки та оплату комунальних послуг? – говорить Галина Русенко, мати 25-річного Максима. Хлопець проходить у «Астрі» курс відновлювальних процедур із 4-річного віку.
«Астра»: фінансувати не можна припинити...Де влада поставить кому?

До протестувальників звернулися також депутати обласної ради: Любов Майборода заявила, що головному лікареві «Астри» необхідно присвоїти звання почесної громадянки Черкас, а Світлана Трофімова, яка вже не перший рік допомагає центрові, закликала пацієнтів «Астри» боротися за своє право на лікування, стукати у двері всіх можливих інстанцій, а при потребі – звертатися до суду.
Наприкінці акції на мітингу з’явився начальник Головного управління охорони здоров’я та медицини катастроф облдержадміністрації Володимир Брожик із повідомленням про моральну та матеріальну підтримку «Астри» з боку обласної влади. За його словами, заклад отримає можливість оновити медичне обладнання за рахунок обласного бюджету та за кошти спонсорів. Зокрема, власник черкаського «Азоту» Дмитро Фірташ планує виділити для реабілітаційних закладів області 8 млн гривень.


Передісторія
- Ось вже 5 років мер Одарич у різні способи намагається перевести «Астру» на госпрозрахунок, - розповідає Ірина Волощенко. – На моє питання, про те, чому він не хоче підписати зі мною контракт, під час останньої зустрічі 4 квітня мер відповів, що я не з його команди. Натомість, за його словами, він має ефективного менеджера, який за короткий термін зробить заклад самоокупним. Проте це означає, що у закладі всі послуги будуть платними.
У лютому 2011 року міська рада прийняла рішення про переведення РОЦ «Астра» на госпрозрахунок, що викликало протести колективу центру та пацієнтів. Надалі протягом року головний лікар та головний бухгалтер центру намагалися довести міській владі, що це рішення виконати неможливо. І не в останню чергу тому, що законодавство не має визначених механізмів переведення комунального закладу на госпрозрахунок. На початку 2012 року міська влада зажадала від керівництва закладу виконання рішення, прийнятого торік. Проте аргументи керівництва «Астри» на користь збереження діючої схеми фінансування закладу з міської казни мерія вважає не досить вагомими. Більше того, головний лікар не так давно раптом виявила, що «невчасно подала» заяву на подовження контракту, що має відбуватись кожні 2 роки.
– Госпрозрахунок передбачає прибуток, а у нас неприбуткова організація. При переведенні на госпрозрахунок ми втратимо ті податкові пільги, які сьогодні дозволяють тримати ціни на платні послуги на доступному рівні, – пояснює Ірина Волощенко. – У нас є пацієнти, які можуть платити і платять, але і є люди, які не можуть платити і користуються пільгами. Сьогодні ми платимо 1040 грн. на кожну людину за місячний курс реабілітації, при госпрозрахунку буде 3200 грн. Зараз прийом у лікаря коштує 25 грн., а буде 150-200 грн.
Зароблені за рахунок надання платних послуг кошти – а минулого року ця сума склала 1 млн гривень – реабілітаційний центр спрямовує на ремонт та утримання приміщення, закупівлю обладнання та на обслуговування вдома 132 осіб, що мають травми хребта і не можуть самостійно пересуватися. Виплати на «домашнє» лікування інвалідів-спинальників з боку держави не передбачені.

Принципова розбіжність
Водночас мер Сергій Одарич запевняє, що не має жодних претензій до кваліфікації головного лікаря РОЦ «Астра» Ірини Волощенко і визнає унікальність та необхідність місту створеного нею центру. За словами Одарича, головна суперечність полягає у різних поглядах на спосіб фінансування реабілітаційного центру. Зокрема, він переконаний, що «Астра» використовує бюджетні кошти неефективно.
- У нас є лише одне дискусійне питання, у якому ми розходимось у поглядах із головним лікарем, - заявив міський голова депутатам минулого тижня. – Воно полягає у тому, лікування яких саме категорій населення має оплачувати міський бюджет. Я вважаю, і ця позиція відбита у «Програмі соціально-економічного розвитку міста», що міський бюджет має платити за незабезпечених людей. Головний лікар «Астри» продовжує наполягати на збереженні традиційної схеми фінансування. Проте сьогодні більшість грошей, які ми спрямовуємо на «Астру» - йдуть на лікування багатих. Під час розмови із головним лікарем я заявив, що зацікавлений у тому, аби була визначена вартість кожної послуги і міський бюджет окремо замовляв послугу для кожної категорії населення, яка має право на безкоштовне лікування. Таких людей у місті зараз 70 тисяч. Бо з тієї інформації, яку мені надала головний лікар, витікає, що багаті люди оплачують лише шосту частину вартості послуг, а 5/6 вартості – відшкодовує міський бюджет. Я з цим не згоден. І вважаю, що керівник закладу має виконувати рішення міської ради про те, лікування яких категорій населення фінансується за рахунок міського бюджету.

Невтішні паралелі
Однак депутат обласної ради Світлана Трофімова проводить невтішні паралелі з іншими резонансними рішеннями міської влади. Зокрема, депутат вказує на те, що «експеримент» із переведенням духового оркестру на самоокупність і замовлення міською владою послуг завершився тим, що більшість музикантів втратили роботу. Отож є загроза втратити налагоджену і діючу систему надання висококваліфікованої медичної допомоги тим, хто не має змоги за неї заплатити.
«Астра»: фінансувати не можна припинити...Де влада поставить кому?

- «Астра» - це чи не єдиний острівець, де діє, а не просто декларується соціальна відповідальність держави перед своїми громадянами, - говорить Світлана Трофімова. – Держава заявляє про численні соціальні блага і пільги, які гарантовані громадянам, проте отримати їх не так просто. Інколи люди навіть помирають у їх очікуванні. Ось чому настільки важливо зберегти «Астру» саме такою, як вона є. Адже на практиці, коли йдеться про зміну обсягів і схем бюджетного фінансування, виділення коштів просто припиняється. Я вважаю, якщо заклад комерціалізувати, тобто перевести на самоокупність і змінити керівника, він заповниться приватними кабінетами, а соціальна складова – тобто, допомога ветеранам та дітям з ДЦП – буде просто втрачена.
До речі, високий професіоналізм лікарів «Астри» нещодавно оцінили їх французькі колеги – після відвідин закладу у тамтешніх медичних виданнях з’явилися схвальні відгуки про методи лікування у черкаському реабілітаційно-оздоровчому центрі. Тому я вважаю, що черкащанам слід боротися за свою «Астру».
12.04.2012 13:35
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter
11:30 13.04.2012 Mykola:
Пані Любов, не тіште себе ілюзіями, що все закінчилось і Ірина Волощенко буде спокійно працювати. Хто хто,а Ви маєте знати шакалячий оскал одаричевого племені. Ні у Одарича, ні у Стадника немає совісті і окрім прибутків за бюджетні гроші їх нічого не цікавить. Ці люди отримують задоволення, коли знущаються над шановними людьми. стадників, одаричів ніхто і ніколи не згадає добрим словом. Тому їхня битва буде звірячою і жорстокою. Але ми вийдемо і на Соборну площу і куди скажете - Черкаси дійсно наше місто
10:21 13.04.2012 Oksana_Kolisnyk:
Хочу продовжити думку... Для мене стало приємним відкриттям зацікавленість Світлани Трофімової соціально-культурною ситуацією в широкому сенсі - про благодійницькі програми її підприємств я знаю. Це те інтегративне мислення, якого так не вистачає "черкаському політикуму". Якщо звернутися по повсякденності, то виникає бажання поставити питання, скажімо, перед Анжелою Августинівною Одарич, яка також займається благодійністю і, головне, періодично активно афішує цю діяльність. Наприклад таке: чи обговорювали вони з чоловіком наслідки його дій в місті? Не цьогорічні, а трохи віддалені? Скажімо, для здоров'я дітей, можливостей їхнього культурного розвитку? Чи ставила вона собі питання: чим відрізняється благодійництво від "відкупалова" чи купівлі "індульгенції"? Я би звернулася до дружин усіх отих чоловіків, які приймають рішення: що ви собі думаєте? Чи ж ВАМ байдуже до того, що діється, головне - аби ВАШІ холодильник, гардероб і т.д. були набиті? Аби ВАШІ діти були в достатку.Навість ціною достатку, здоров'я, безпеки ІНШИХ дітей? Що думаєте, перші й не перші "леді", про справи свої "лордів"?
22:02 12.04.2012 Oksana_Kolisnyk:
А щось таки є в тому, коли до справи беруться жінки!
19:38 12.04.2012 JILLY:
Гарних дівчат ми обрали депутатами.
19:24 12.04.2012 LMaiboroda:
Поволі стаємо громадянським суспільством: вчимося себе захищати і відстоювати свої права. "Астру" та її керівника Ірину Василівну Волощенко ми відстояли. Подяка всім: афганцям і чорнобильцям, комуністам і націоналістам, журналістам і депутатам, пацієнтам і просто небайдужим людям. ПРИЄМНО - ЦЕ НАШЕ МІСТО І МИ ТУТ ГОСПОДАРІ.