Порахуємо слоненят у лісах Черкащини?

Якщо в Черкасах хтось і вміє дивувати, так це обласне управління лісового та мисливського господарства. Сьогодні лісівники оприлюднили дані по чисельності диких звірів у черкаських лісах.

Незважаючи на те, що в кожному лісі мисливців – ледь не більше, ніж дерев, кількість диких тварин на Черкащині …щороку зростає.
Порахуємо слоненят у лісах Черкащини?


2020 року лосів в черкаських лісах стало більше на 7 особин – 92, благородних оленів побільшало на 3 особини – 142.

Єдине, що викликає тривогу – зменшення популяції зайців. Їхня кількість скоротилася на 231 вухасту голову – до 38 693-х.

Саме точність підрахунку викликала у Провінції обґрунтовані підозри. Бо, наприклад, з обліком людей на певній території все більше-менш зрозуміло. Наприклад, завтра змінюю місце проживання й роботи, переїжджаючи в Одесу. Одночасно з фізичним переміщенням змінюються:

- місце проживання;
- місце реєстрації;
- місце роботи;
- магазини, де купляються продукти й речі;
- спортивні клуби;
- ресторани та кафе…

Тобто, об’єктивних даних, які підтверджують переміщення людини по території України, - більш ніж достатньо.

А як підтвердити, що один з 38 тисяч 693 зайців – черкащанин, а не киянин? Бо зранку косий бігає в лісах біля Трахтемирова на Канівщині, а увечері – тікає від вовка під київським Ржищівим?

Як бути з дикими кабанами, які регулярно знаходяться в стані міграції, і за добу долають до 60-ти кілометрів? У понеділок кабаняча родина гасає біля Сміли, а вже у вівторок – під Александрією на Кіровоградщині.

Почуття малої батьківщини у кабанів, лисиць та вовків не розвинуте, в адміністративному устрої країни вони не розбираються, документів при собі не мають…
Як же їх можна обрахувати з точністю до одиниць?

А ніяк не можна, бо всі ці цифри – надзвичайно умовні, для начальства.

У Черкаській області – 54 лісокористувача. Кожен проводить облік чисельності диких тварин за затвердженою методикою. Обраховується приблизно 30 % площі. Наприклад, господарство має 20 тисяч гектарів лісу. Досліджують близько 30 % цієї території – орієнтовно 6 тисяч гектарів.

Нарахували на цих 6 гектарах 25 зайців. Помножують результат на 3. Виходить у середньому, що на їхній території бігають приблизно 75 зайців.

А, знаючи життя не по статистичних даних і відомчих звітах, повірити в те, що на території всіх 54 суб’єктів лісокористування Черкащини тверезі й сумлінні працівники з олівцем за вухом обійшли потрібну територію ногами та ретельно порахувала усіх, що зустрілися, кабанів, оленів та косуль – майже неможливо.
Порахуємо слоненят у лісах Черкащини?

Як неможливо порахувати птахів у небі та всю рибу в Дніпрі. Поки що.

А оскільки оприлюднені дані робляться дуже приблизно, і по ним, зокрема, також оцінюється ефективність роботи лісівників, екологів та чиновників, то й щороку кількість тварин у лісах Черкащини помаленьку зростає. Ну, дуже помаленьку. Щоб було видно: робота на вказаному напрямку ведеться!

А нам усім слід розуміти цей підрахунок просто: на початок 2020 року в лісах Черкаської області олені, кабани, козулі й зайці ще попадалися…

Геннадій Саприкін
23.03.2020 16:45
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter