Фігвам, а не завод!

Сумна історія про намір державного підприємства «Укрекоресурси» побудувати в Черкасах перший в області сміттєсортувальний завод завершилася. Завод буде збудовано на…території Черкаського району.
Нагадаємо: ДП «Укрекоресурси» запропонувало місту Черкаси вже цього року спорудити сміттєсортувальний завод потужністю 100 тисяч тонн/рік. На підприємстві б використовувалась технологія автоматичного сортування на базі обладнання німецької фірми Titech. Дана технологія дозволяє на 80 % зменшити навантаження на черкаський полігон твердих побутових відходів. Крім того, з відходів можна буде отримувати вторинну сировину, альтернативне паливо RDF та суміш для рекультивації полігону.
Про необхідність такого заводу багато говорили голова Черкаської ОДА Сергій Тулуб та мер Черкас Сергій Одарич. Нарешті після відповідного подання «Укрекоресурсів» сесія Черкаської міської ради двічі – 23 лютого та 15 березня – розглядала питання про виділення землі під будівництво заводу. Обидва рази безуспішно для інвестора.
У результаті депутати ухвалили рішення №3-722 від 15 березня «Про відмову…». Привід, завдяки якому 300-тисячне місто руками депутатів міської ради відмовилося від 60 мільйонів гривень, вартий окремої згадки.
Отже, «Укрекоресурси» просили під завод земельну ділянку в 5,25 гектарів на проспекті Хіміків, 84/1. Зараз тут стихійне сміттєзвалище – гори будівельного сміття, яке літом вкривається кількаметровими бур’янами. На ділянці є одна капітальна споруда – сміттєперезавантажувальна станція (1,288 га). Зношеність об`єкту – 100 %. Як повідомили інвесторам в Департаменті земельних ресурсів Черкаського МВК, власником сміттєперезавантажувальної станції було управління житлового-комунального господарства МВК. Зараз зношена на 100 % станція знаходиться на балансі Черкаської Служби чистоти. Але не існує жодного документу, який би засвідчував факт передачі Службі чистоти даної споруди колишнім управлінням ЖКГ.
Незважаючи на це депутати вирішили – оскільки «Укрекоресурси» не мають нотаріально завіреної письмової згоди власника сміттєперезавантажувальної станції на її передачу, то їхнє клопотання задоволенню не підлягає.
Фігвам, а не завод!
Клікніть для збільшення

Інші бюрократично-казуістичні подробиці залишимо за дужками. Замість того, щоб за кілька днів усунути пусту формальність, Черкаська міськрада ухопилася за неї й сказала 60 мільйонам гривень «гуд бай». Алогічна поведінка черкаських депутатів викликала у київського керівництва «Укрекоресурсів» шок…
За попередньою домовленістю будівництво сміттєсортувального заводу розпочнеться наступного року на території Черкаського району. Немає слів…
11.04.2012 18:00

Автор: Денис Сирцов
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter
11:17 12.04.2012 Mykola:
Одарича не цікавлять об`єкти, потрібні місту. Нехай Черкаси тонуть у смітті.. От льдовий палац! Будь ласка - зелене світло. На такому будівництві Бродський з Олеговичем обікрадуть бюджет на десятки мільйонів гривень.