Вірус майора Мельниченка в Черкаському апеляційному суді

В Апеляційному суді Черкаської області – небачений досі скандал. Суддя Сергій Бондаренко звинувачує голову суду Володимира Бабенка, колишнього заступника голови Миколу Торопенка і керівника апарату Олену Стрілецьку в здійсненні тиску на себе аби в певних справах суддя ухвалював вигідні керівництву рішення.
Вірус майора Мельниченка в Черкаському апеляційному суді
Сергій Бондаренко

Що є сьогодні? Є 22-хвилинний аудіозапис нібито розмови Володимира Бабенка зі своїм підлеглим. На думку судді Бондаренка, аудіозапис підтверджує факти тиску та погроз.

Так це чи ні – кожен може зробити висновок самостійно. Наприкінці березня записи синхронно з`явилися в кількох Інтернет-виданнях (прослухати тут).

Після заяв судді Бондаренка було відкрито кримінальне провадження. Однак 13 січня 2015 року заступник начальника слідчого відділу прокуратури Черкаської області Жихарев «у зв`язку з відсутністю в діянні ознак кримінального злочину» прийняв постанову про закриття даного кримінального провадження.

Зараз Сергій Бондаренко оскаржує рішення прокуратури в Олександрівському районному суді на Кіровоградщині.

Загалом він наводить 10 фактів, розцінених ним, як втручання в роботу та тиск.

Неможливо не звернути увагу на те, що наведені суддєю факти мали місце впродовж тривалого часу (перший - стався ще в грудні 2012 року), а стали надбанням всієї України за кілька тижнів до знакової події: 17 квітня на загальних зборах Апеляційного суду в Черкаській області 41 суддя обиратимуть голову суду.

Очевидно, що скандал в Апеляційному суді області впав на життєдайний грунт. Чимало психологів під час тренінгів пропонують учасникам погратися в асоціації: називаєш слово, а людина говорить перше, що спаде йому на думку.

У сьогоднішній Україні до слова «міліція» значна частина людей підбере асоціацію «катування», до «політики» - продажність, до судів – корупція…

Вищезазначений скандал однозначно попав «у струю». Не дивно, що 31 березня в Черкаси приїхало кілька десятків представників київського «Автомайдану». Після пікетування Апеляційного суду вони піднялися в кабінет до Бабенка й прозоро натякнули, що нічого тут скомпрометованим керівникам очолювати нові українські суди після перемоги Революції гідності. Час дати дорогу молодим – чесним та принциповим.
Вірус майора Мельниченка в Черкаському апеляційному суді
Володимир Бабенко

Планувалося, що ідейну підтримку автомайданівцям надасть народний депутат від блоку Порошенка, представник профспілок у Верховній Раді Сергій Каплін. Не секрет, що він є однією з рушійних сил цієї історії. Однак його широко проанонсований приїзд у Черкаси 31 березня в останню мить було скасовано. Автомайданівці «фестивалили» під Черкаським судом без людини, яка мала надати виразну форму їхньому «пролетарському піднесенню».

Не будемо повторювати модні штампи про «суддів –корупціонерів» услід за київським «Автомаданом», який дистанційно вже повністю розібрався, хто в Апеляційному суді Черкаської області ретроград, а хто – нащадок братів Гракхів.

Зосередимося на фактах, які ставить у провину керівництву бунтівний суддя.

Спочатку трішечки цифр. У середньому по Україні обсяг місячного навантаження на одного суддю коливається в межах «плюс-мінус» 100 справ на місяць. Приблизно стільки ж справ розглядає коже суддя Апеляційного суду в Черкаській області. Кожним… за виключенням Сергія Бондаренка. Щомісяця він ухвалює рішення в середньому по 10 справах (дані внутрішнього моніторингу Апеляційного суду в Черкаській області).

У свою чергу, Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ (ВССУ) скасував 84% оскаржених рішень Бондаренка, що певним чином характеризує професійний рівень судді.

Сергій Бондаренко не розглядав резонансних справ, пов`язаних із затриманням людей під час подій в січні-лютому 2014 року. Його щоденна робота - звичайна суддівська рутина.

Отже, запам`ятаймо: Бондаренко важко звинуватити в тому, що він горить на роботі (отже, має трохи вільного часу), ВССУ може висувати обґрунтовані претензії до якості його роботи, і - на розгляді у Сергія Бондаренка не було резонансних справ, по яких проходили (умовно їх так назвемо) – жертви режиму Януковича-Тулуба.

Тепер по конфліктам по лінії «голова Апеляційного суду області Бабенко – суддя Бондаренко».

Епізод 1

У грудні 2013 року Бабенко «тисне» на Бондаренко по справі за позовом ПАТ «Азот» до О. Яшан. Дана громадянка проживає у відомчому гуртожитку підприємства на правах родича працівника. Родич у певний час перейшов на іншу роботу. На підставі цього «Азот» вимагав від відповідача звільнити житло, оскільки вона ніяк з підприємством більше не пов`язана.

Сергій Бондаренко звинувачує голову суду в тиску на себе, бо Апеляційний суд Черкаської області орендує автомобіль у «Азоту». Мається на увазі: не буде рішення на користь «Азоту», не буде оренди машини.

Теоретично можливість подібних дій з боку Бабенка можлива, мотив є. Однак…Сама розмова відбулася вже після того, як Сергій Бондаренко ухвалив рішення по справі.

Тиснути на суддю можна «до» ухвалення рішення – тоді в цьому є сенс. Тиснути ж після того, як рішення вже ухвалене – безглуздо.

Епізоди 2-3

11 вересня 2014 року на автостоянці в Черкасах о 4.30 ранку був підпалений автомобіль Сергія Бондаренка.

3 жовтня 2014 року близько 7 ранку працівники міліції за викликом «102» затримали двох підозрілих чоловіків, які, на думку судді Бондаренка, чекали, коли він вийде з квартири.

Обидві ці події суддя Бондаренко пов`язав з погрозами на свою адресу, публічно висловленими головою Черкаського Апеляційного суду Володимиром Бабенко.
Факт спроби підпалу машини дійсно було зафіксовано. На зборах суддів Апеляційного суду Черкаської області колеги Бондаренка звернулися з офіційним з проханням до правоохоронних органів ретельно розслідувати дану справу.

Однак сам суддя Бондаренко відмовився надавати пояснення міліції та прокуратурі з приводу підпалу. Більше того, по цей день він спокійно користується автомобілем, бо в машини (слава Богу!) – лише трохи обгорів бампер.

Факт же затримання двох підозрілих осіб під вікнами квартири Сергія Бондаренка не мав розвитку – виявилося, що то були випадкові перехожі.

Що ж до «погроз з боку голови Апеляційного суду області», то тут важливий не стільки факт, скільки контекст…

Навесні 2014 року за ініціативи Володимира Бабенка колектив суддів Апеляційного суду області добровільно здав гроші на придбання бронежилетів для прикордонників з Оршанця, які перебували в зоні АТО. Це робилося за узгодженням з тоді ще живим Ігорем Момотом.

Після того, як колектив підтримав пропозицію Бабенка, одна з працівниць бухгалтерії (до речі, вагітна) пішла кабінетами суддів для збирання грошей. 45 суддів Апеляційного суду області гроші здали, Сергій Бондаренко – відмовився. Мотивація – гроші все одно розкрадуть. Сказано це було так, що заплакана жінка мерщій вибігла з кабінету Бондаренка.

Після цього в коридорі її зупинила голова президії Асоціації суддів у Черкаській області Оксана Карпенко. З`ясувавши причину сліз жінки, Оксана Володимирівна сама пішла до Бондаренка. І – почула від колеги те ж саме в формі, яку не дозволить собі не те що суддя, а вихований чоловік…

По обіді в суді знову відбулися загальні збори. Голова суду Бабенко зажадав пояснень з боку Бондаренка. Присутні були шоковані поведінкою судді…

- Знаєте, - емоційно сказав голова апеляційного суду області, - за таке треба морду бити…

Це сталося на очах всього суддівського колективу Апеляційного суду області.

За формою слова Бабенка– погроза. По суті…Важко уявити, що б Сергієві Бондаренку у даному випадку сказали ті, хто пройшов пекло війни на Сході. І чи обмежилися б вони словами…

Епізод 4

Суддя Бондаренко заявив у прокуратурі, що в грудні 2013 року голова суду та його заступники надали дозвіл працівникам СБУ на здійснення негласних оперативно-розшукових заходів, зокрема, на прослуховування його телефону. На підтвердження своїх слів Сергій Бондаренко заявив, що його телефон почав швидко розряджатись.

Будь-яка технічно підкована людина скаже, що швидке розрядження мобільного телефону швидше говорить про технічні неполадки…

Так от – у ході розслідування прокуратура, опитавши значну кількість суддів Апеляційного суду Черкаської області, встановила, що, крім слів та тверджень самого Сергія Бондаренка, його звинувачення нічим не підтверджуються.

І тут в пресу викидають останній козир – запис розмови. Запис зроблений на цифровий носій. Як кваліфікований суддя, Сергій Бондаренко сам би ніколи не залучив його, як доказ по справі.

По-перше, відповідно до рішення Конституційного суду України від 20 жовтня 2011 року, «обвинувачення у вчиненні злочину не може ґрунтуватися на даних, отриманих із застосуванням заходів, передбачених ЗУ «Про оперативно-розшукову діяльність», які зроблені особою, яка не уповноважена на здійснення такої діяльності. Можемо пригадати, що записи майора Миколи Мельниченка суд так і не визнав доказом у справі про вбивство Георгія Гонгадзе. І сам би Сергій Бондаренко в судовому засіданні зробив би так само.

По-друге, аудіозапис на цифровому носії піддається редагуванню…
Вірус майора Мельниченка в Черкаському апеляційному суді

Замість висновків

Шляхом народного волевиявлення в Україні поки що обирають Президента, нардепів та мерів із сільськими головами. Більшістю голосів не можна визначити рівень кваліфікації лікаря чи судді. Такі питання мають вирішувати фахівці. Без емоцій, на підставі об`єктивних даних.

Поки що маємо наступне: на підставі власних припущень та фінта «а-ля майор Мельниченко» суддя Апеляційного суду Черкаської області Сергій Бондаренко спробував переконати правоохоронні органи й громадськість в невідповідності керівництва суду, де він працює, чинній правовій базі, професійній етиці та суспільній моралі.

Прокуратуру і міліцію – не переконав. 17 квітня, коли відбудуться вибори голови Апеляційного суду Черкаської області, побачимо, чи справлять враження його аргументи на колег-суддів.

І поки що – це все.

Сергій Цюрюпа
02.04.2015 13:55
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter