Опора: На Черкащині в усіх окружкомах пройшло перше засідання

Опора: На Черкащині в усіх окружкомах пройшло перше засідання Як інформують у ГО «Опора», всі сім окружних виборчих комісій на Черкащині провели перше засідання вчасно. На всіх засіданнях, що відбулися 19 та 20 лютого, зібрався кворум. На перший засіданнях двоє голів комісій (№197 та №199) відмовилися від роботи, ще у двох ОВК (№196 та №198) про свою відмову повідомили заступники. Серед відсутніх членів комісій помітні певні тенденції, зокрема, у всіх семи ОВК не з’явилися представники кандидата в президенти Віталія Купрія.

Члени двох комісій прийняли присягу та розпочали свою роботу у вівторок, 19 лютого.

Так, на засіданні ОВК №199 зібралися 27 осіб із загальної кількості у 36 осіб. Були відсутні члени комісії, які проживають за межами Черкаської області або ж не встигли приїхати на засідання з іншого населеного пункту, окрім того, двоє пояснили відсутність хворобою, телефон ще однієї – недійсний.

Перше засідання провела голова - Тетяна Цвинтарна (включена за поданням кандидата Василя Журавльова). Після прийняття присяги вона повідомила, що чекає заміни, оскільки розуміє, що не впорається із такою роботою.

На засіданні ОВК № 200, що відбувалося в Умані, зібралися 24 особи із 33-х. Відсутність членів комісії була пояснена тим, що вони не встигли приїхати на засідання, що розпочалося о 18-й годині. Зазначимо, що весь керівний склад був присутнім.

20 лютого присягу прийняли ще п’ять комісій.

На засідання ОВК №194 прийшла 31 особа із загальної кількості в 36 осіб. Керівний склад комісії був присутнім у повному складі. Відсутність членів комісії була пояснена тим, що частина з них проживає в іншій області, до частини – не вдалося додзвонитися.

На першому засіданні ОВК №195 були присутніми 26 осіб із 36. У числі відсутніх – заступник голови комісії Анатолій Бухольський (подання Сергія Капліна). Було повідомлено, що він перебуває у лікарні.


Зазначимо, що у приміщенні, яке передбачено для роботи комісії, знаходиться шаховий клуб. Членів комісії туди не впустили. Тому голова ОВК Інна Ліла вирішили провести засідання в холі приміщення колишньої тютюнової фабрики. Один з членів комісії висловив пропозицію надіслати звернення до міського голови Черкас з проханням посприяти виділенню приміщення. Члени комісії підтримали його.

На засідання ОВК №196 зібралися 25 із 35 членів комісії. Відсутність була пояснена проживанням в інших областях, лікуванням, у одного з членів комісії недійсний номер телефону. У числі відсутніх – заступник голови комісії Валентина Сорока (за поданням Віталія Купрія). Голова комісії повідомив, що вона відмовилася від роботи, оскільки проживає в Києві. Також була відсутня секретар комісії Людмила Бандурко (подання Сергія Носенка). Вона повідомила, що хворіє і перебуває на лікарняному.

Окрім того, в ОВК №196 вже відбулася відбулася перша заміна члена комісії на Черкащині. 20 лютого ЦВК своєю постановою достроково припинила повноваження Олексія Колесника (від Олександра Данилюка). У складі комісії його замінить Ганна Степаненко.

На першому засіданні ОВК №197 були присутніми 27 з 36 членів комісії. Воно мало відбутися в приміщенні санепідемстанції, але дозвіл на розміщення там ОВК не вдалося отримати, тому засідання пройшло в Канівській міськраді. Голова комісії Анатолій Ваховський (від Віталія Скоцика) від участі в роботі комісії відмовився, зіславшись на поганий стан здоров’я. Засідання провела його заступниця Оксана Георгіца (від Андрія Садового). Щодо інших, то двом членам комісії не вдалося додзвонитися, причини відсутності інших – невідомі.

На ОВК №198 зібралися 28 членів комісії із 36. Зокрема, був відсутнім заступник голови комісії Анатолій Буряченко (від Ігоря Шевченка). У телефонному режимі він повідомив, що не знав про свою роль заступника і відмовився від роботи, оскільки проживає в Одеській області.

Зазначимо, що серед відсутніх на перших засіданнях членів комісії найбільше представників від кандидата в президенти Віталія Купрія (вони відсутні у всіх семи комісіях). Окрім того, були відсутні шість представників Ігоря Шевченка, по п’ять - від Олександра Данилюка та Віктора Бондаря, по чотири від Сергія Капліна та Юрія Тимошенка.

«Згідно з ч. 3 ст. 28 Закону «Про вибори Президента України», перше засідання виборчої комісії скликається не пізніш як на другий день після дня її утворення. Згідно з ч. 2 ст. 26, повноваження окружної виборчої комісії починаються з моменту складення присяги не менш як двома третинами її складу, визначеного при її утворенні на її першому засіданні, яке проводиться не пізніш як на другий день після дня прийняття рішення про її утворення. Всі комісії області провели свої засідання вчасно і позаяк на усіх засіданнях була достатня кількість присутніх і всі вони склали присягу, комісії області набули своїх повноважень», - коментує координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Черкаській області Захар Колісніченко.
25.02.2019 08:25
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter