У черкаському "Мультіплексі" відбулася прем'єра фільму "Староста" з Бондаренком і Мирзою в головних ролях

Прем’єра трисерійного етюду «Староста» відбулася 17 жовтня в черкаському кінозалі «Multiplex». Як інформують у міськраді Черкас, його створили в межах соціального проекту, який розкриває маловідомі сторінки історії Поділля, Рівненщини, Чернівців та Буковини, – «Таємниці мого міста». Над документальним фільмом впродовж чотирьох місяців працювала команда культурно-просвітницької організації «Sinergicon» за підтримки Черкаської міської ради.

Сюжет фільму розгортається в ХVІ столітті та переповідає кілька епізодів, пов’язаних із життям Євстафія Дашковича, старости Черкаського і Канівського. Його зіграв міський голова Черкас Анатолій Бондаренко. У роль його супротивника – кримського хана Саадата І Ґерая перевтілився депутат Микола Мирза.
У черкаському "Мультіплексі" відбулася прем'єра фільму "Староста" з Бондаренком і Мирзою в головних ролях

Зйомки стрічки «Староста» тривали в Хмельницькій та Київській областях, а ще – на території «Дахнівської Січі» в Черкасах та в гетьманській резиденції Богдана Хмельницького, що в Чигирині.

– Це не художній, а просвітницький матеріал, мета якого – популяризація культури та духовних цінностей регіону. Аби кожен із присутніх у залі після перегляду фільму захотів нас перевірити, піти в бібліотеку та розібратися, наскільки правдиво ми все це розказали й донесли в своїх картинках, – розповів сценарист та продюсер проекту Андрій Раднюк. – Ми закликаю всіх до пошукової роботи, самовдосконалення й самоосвіти.

За його словами, у всіх стрічках знімаються не професійні актори, а громадські діячі – творці сучасної історії.

– Величезним здобутком для нас є й те, що міський голова погодився зіграти головну роль, – поділився він. – Це найвища форма довіри до нашого проекту.
У черкаському "Мультіплексі" відбулася прем'єра фільму "Староста" з Бондаренком і Мирзою в головних ролях

Водночас, Андрій Раднюк привідкрив і кілька закулісних таємниць. Для прикладу, каже, задля зйомок сцени зустрічі Дашковича з кримським ханом довелося спалити півтора гектара поля.

Головним історичним консультантом трилогії «Староста» виступила заступниця директора обласного краєзнавчого музею Валентина Нестеренко. Наголошує: Черкаси – це унікальний край, який пов’язаний із витоками козацького руху, а самих козаків тривалий час називали «черкасами».

– Одним із перших, хто зрозумів значення козаків для захисту українських земель від постійного нападу войовничого кримського ханства став Євстафій Дашкович. У його руках зосереджувалася господарська, культурна та військова діяльність, – розповіла вона. – Саме він запропонував взяти на службу українських козаків та озброїв їх рушницями.
У черкаському "Мультіплексі" відбулася прем'єра фільму "Староста" з Бондаренком і Мирзою в головних ролях

На прем’єрний показ фільму завітав і міський голова Черкас Анатолій Бондаренко разом із родиною. На його думку, подібні стрічки слід демонструвати школярам на уроках, аби зацікавити дітей історією краю.

– Усі ми під час зйомок душею перевтілилися в ті часи та ще глибше усвідомили свою відповідальність перед містом та людьми, які тут живуть, – прокоментував він.

Тепер кожну із серій трилогії «Староста» в рамках проекту «Таємниці мого міста» демонструватимуть глядачам як соціальну рекламу три тижні (по серії в тиждень) перед показом касових фільмів. А вже потім їх покажуть місцеві телеканали «ВІККА» та «Рось».
19.10.2017 10:15
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter