Провал

Провал Через тиждень на Черкащині знову згадуватимуть Шевченка. На 22 травня попередня антинародна влада запланувала проведення масштабних заходів, присвячених 200-й річниці від дня народження Шевченка та приурочених до 153-ї річниці перепоховання поета в Каневі.

Вчора в облраді наступники Тулуба зібралися, аби зрозуміти, з якими короваями стоятимуть вони на Тарасовій горі 22 травня. Судячи зі скупої офіційної інформації, в арсеналі чинної влади – сухарики «Флінт», і навіть без пива.

Судіть самі. У середині 2013 року Сергій Борисович Тулуб ще ніскільки не здогадуючись, що страждати йому в засланні на березі Гібралтару, немов якомусь Публію Овідію Назону, напланував на 22 травня силу-силенну заходів і сходів.

Зокрема,

- відкриття Співочого поля в Каневі, яке мали одразу опробувати учасники міжнародного фестивалю хорового співу;

- відкриття Шевченківського центру культури (на місці недобудованого палацу культури в центрі Канева). У Шевченківському центрі з 18 по 22 травня мали пройти два фестивалі: «У сім`ї вольній, новій» та «Свою Україну любіть...». До речі, на відкриття Шевченківського центру планувався приїзд президента Росії Путіна...

- у селі Будище Звенигородського району планували перерізати стрічку перед відреставрованим маєтком Енгельгардта;

- на заходи з 153 річниці перепоховання Шевченка планувався приїзд делегацій з Литви, Казахстану, Санкт-Петербургу тощо.

У результаті Співоче поле в Каневі накрилося мідним тазиком. Звісно, можна висадити Черкаський народний хор на будь-яку галявину (ось Вам Співоче поле!), хор заспіває «Заповіт» - ось і відкриття! А те, що не встановлено сцену та немає місць для глядачів – то злодійський режим Януковича –Тулуба винен...

Із Шевченківським центром культури все й так ясно. Завершувати ремонт для того, щоб сюди Путін приїхав? І Шойгу з собою прихопив? Пустити окупантів на канівську землю справжні патріоти не можуть. Тому Шевченківський центр культури – теж у прольоті.

До маєтку Енгельгардта в Будищах мозолясті долоні Ткаченка-Коваля теж не дотягнулися. І там тому перерізання стрічечки заплановане урочистий випас кіз і спів соловейка у хащах. Так би мовити, відчуйте себе малим Тарасом, що пас ягнята...

Однак нова черкаська влада удає, що ні про що таке й чути не чула. Як інформує офіційний сайт Черкаської облради, 12 травня голова обласної ради Валентина Коваленко провела нараду з питань організації і проведення шевченківських заходів. наступного тижня на Черкащині мають відбутися дві яскраві події – Всеукраїнський Шевченківський форум «Свою Україну любіть» та міжнародне Шевченківське свято «В сім’ї вольній, новій…» за участю багаточисленних гостей, відомих громадських діячів та гостей із зарубіжжя.

Обидві «яскраві події» проходитимуть де завгодно – на Тарасовій горі в Каневі, в черкаському драмтеатрі, - але не в Шевченківському центрі в Каневі. Однак хто про те пам`ятає? Начальник обласного управління культури Наталія Джура вже в «екзілі». Участь у координаційних нарадах від черкаської культури бере...головний бухгалтер управління Марина Ляпунова.

9 березня в Каневі на урочистостях з нагоди 200-ліття Шевченка замість запланованих двох з половиною тисяч аматорів, які б співали «Реве та стогне Дніпр широкий...», обійшлися капелою бандуристів та в усі дирки «затичкою» - Черкаським народним хором. Опісля – мітинг. 22 травня знову будуть мітинги та співи.

Так, країна - в стані війни. Але це лише половина правди. Інша половина в тому, що розігнати фахівців, які «заплямували себе співпрацею зі злочинним режимом», в Черкасах вже вже встигли, а нових знайти не зуміли.

Тому й 200-ліття Шевченка на Черкащині по суті зірвано.
14.05.2014 18:25

Автор: Кіндрат Булавін
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter