Роксолана і розкіш

Роксолана і розкішЧи не найулюбленіший анекдот про креативність: в Абрама дохнуть кури, і він пішов за порадою до ребе. Той радить йому: а) накреслити коло й кидати зернята курям тільки в коло; б) намалювати квадрат й кидати зерно в квадрат; в) намалювати трикутник й кидати зерно в трикутник…

Врешті-решт кури здохли, про що засмучений Абрам розповів ребе.

- Шкода, - відповів ребе. – Мав ще стільки цікавих ідей для тебе…

…Наприкінці минулого тижня очільниця бюджетного комітету парламенту Роксолана Підласа запропонувала власний рецепт, як збільшити фінансування ЗСУ. Слід зробити три кроки, вважає уродженка славних Черкас:

- збільшити сплату податків із зарплат від 20-ти тисяч гривень;

- оподатковувати купівлю нових айфонів;

- запровадити податок на розкіш.

Судячи з численних коментарів даної ініціативи на новинних ресурсах та в соцмережах, співгромадяни новаторські ідеї Підласої не оцінили.

По-перше, 20 000 гривень – це трохи більше 500 доларів США (або ж 480 євро). Тільки людина з недобрим гумором вважатиме таку зарплату високою. Бо в Європі людей з такою зарплатою вважають ледь не жебраками. Так, у Нідерландах мінімальна зарплата – 1 653 євро, в Польщі – 973 євро, Португалії – 956 євро, Румунії – 663 євро…

Коли якийсь політик в будь-якій європейській країні заведе мову про те, що слід збільшити оподаткування на доходи малозабезпечених – виборці не дадуть такій людині на чергових виборах жодного голосу.

По-друге, наявність у людини айфону ще зовсім не означає, що людина з жиру біситься. Адже значна частина айфонів в Україні придбана в кредит.

А щодо запровадження податку на розкіш, то більше популістичної та водночас нереалістичної ідеї в умовах країни, яка відбиває агресію, й бути не може. Будь-якої миті в будь-якій точці України те, що хтось оцінював, як розкіш, може в секунду перетворитися на попіл та руїни. Після ракетного удару, після авіабомби чи артилерійського обстрілу. І бігай після цього в «шпагаті» - збирай гроші на відновлення та водночас запевняй податкову, що ти вже не володар розкошів, а погорілець…

Якщо на початку цього скликання депутатів ВРУ безумовні симпатії виборців були на боці іншої черкащанки - Любові Шпак (у вузьких колах відомої, як «Карина Євгеновна»), то на зльоті цього депутатського скликання Підласа – безумовна Роксолана.

Скільки ще цікавих ідей має ребе?

Сергій Цюрюпа
23.01.2024 17:20
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter