Смутний Час

Смутний ЧасЗнайомий переказав розмову з відомим в області діячем, що вже відійшов від справ, але зв`язки зберіг та руку на пульсі тримає. «Приписки були завжди, - говорить цей старожил. – Приписували і за Лутака, і при всіх губернаторах приписували. Але те, що робиться зараз – не лізе в жодні ворота. Такого беззастережного нахабства не було ніколи...»
Підтвердження цьому анонімному експертному висновку – на кожному кроці. Наприклад, днями звітує Головне управління Держземагентства в Черкаській області (інформація розміщена на офіційному сайті Черкаської ОДА). «З початку року, - йдеться в їхньому повідомленні, - по Черкаській області зареєстровано 50090 земельних ділянок, зокрема з 27 вересня 2013 року –17169 земельних ділянок (52,2 %), з 7 листопада – 7600...».
17 тисяч 169 земельних ділянок від загальної суми в 50 тисяч 90 – це 34,27 %, а не 52,2 %. Технічна помилка? Не виключено. Але 27 вересня 2013 року Головне управління Держземагентства в Черкаській області очолив легендарний Петро Ілліч Гаман. Як тут не підкреслити, що за 2 місяці його мудрого керівництва пришпорені землеміри області, працювали мов афроамериканці у сезон збирання бавовни? Цифри – ніщо, імідж – понад усе. І дарма, що насправді це 34 відсотки, а не 52-а. Просто «пикодєли» Петра Ілліча «піймали хвилю» окозамилювання, яку вже який рік поспіль «розганяють» на Черкащині.
Найбільш характерний приклад імпровізації з цифірями –звіти головного управління статистики Черкащини. Якщо архітектуру – це застигла музика, то черкаська статистика часів «покращення» - суцільний єралаш.
Як відомо, команда черкаського губернатора, як розумник з торбою, носиться з 5-річною програмою «Будуємо нову Черкащину», розраховану до 2015 року. Назва програми натякає, що з 2010 року вся Черкаська область – суцільний будмайданчик.
15 листопада черкаські статистики поширили експрес-випуск «Виконання будівельних робіт в Черкаській області за січень-жовтень 2013 року». Чтиво не менш цікаве, ніж детективи Чінгіза Абдулаєва – улюбленого філософа черкаського губернатора.
Як годиться, загальна цифра свідчить, що за 10 місяців 2013 року обсяг будробіт, порявняно з 2012 роком, збільшився на 19,6 %. Нормально, Григорію? Відмінно, Костянтине! Пил з очей спадає, якщо подивитися на районну «розбивку» обсягів будробіт за 10 місяців 2013 року.
Смутний Час
Клікніть для збільшення

Отже, 62,6 % цього показника – Черкаси. Зрозуміло, тут стаханівськими темпами зводять перинатальний центр. 21,8 % - Умань, 3,8 % - Черкаський район, 3, 2 % - Корсунь-Шевченківський. А інші? А з іншими суцільне страхіття...
Так у двох районах– Смілянському та Золотоніському – 2013 року не поклали жодної цеглини, не пофарбували навіть обдертого паркану та не законопатили жодної дірявої стелі. Мабуть не тому, що сміляни й золотонісці дурні. Швидше через те, що за наявних економічних умов навіть приклеїти шпалери в школі – розкіш.
Далі ще веселіше. Одразу в 7 районах – Городищенському, Драбівському, Жашківському, Звенигородському, Маньківському, Канівському і Шполянському – інформація відсутня, бо ...є конфеденційною відповідно до ЗУ «Про державну статистику».
Читаємо вищезгаданий закон. У ньому конфеденційною інформацією називають «статистичну інформацію, яка належить до інформації з обмеженим доступом і знаходиться у володінні, користуванні або розпорядженні окремого респондента та поширюється виключно за його згодою відповідно до погоджених з ним умов».
Хтось зрозумів, чому в 7 районах області інформацію про ремонти шкіл та будівництво об`єктів засекретили? Чи в мальовничій Маньківщині американська воєнщина потай зводить надсучасну буцегарню для міжнародних терористів? А на Шполянщині НАСА переймається злетно-посадкової смугою для своїх «Шатлів»?
Швидше за все, керівництво вищезгаданих районів не такі правдоруби, як у Смілі та Золотоноші. Тому фактичну відсутність будівництва в своїх вотчинах вирішили на всяк випадок засекретити. Більше туману, менше конкретики. Може пронесе?
Не набагато випередили бідолашних в Кам`янському районі (0,4 % від загального обсягу будівельних робіт в області); Катеринопільському (0,1 %); Лисянському (0,2 %), Монастирищенському (0,1 %), Тальнівському(0,1 %); Уманському (0,1 %); Христинівсьому (0,2 %), Чорнобаївському (0,1 %). Можна сказати, що ці жалюгідні десяті від одного відсотка – ближче до Великого Нуля.
У результаті отримуємо таку картину: за 10 місяців 2013 року в 17-ти з 20-ти районів Черкаської області будівництво або не велося взагалі, або велося в мікроскопічних обсягах.
Назва цьому – Застій, Стагнація, Катастрофа. Смутний Час. То що ж Ви будуєте, Регіони, на Черкащині? І найголовніше – де?
05.12.2013 15:00

Автор: Кіндрат Булавін
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter