Чому гріхи Тулуба й Пашинського спокутує "стрілочник" з Луганську?

Як йдеться в сьогоднішньому офіційному повідомленні прокуратури, слідчим відділом прокуратури Черкаської області завершено спеціальне досудове розслідування у кримінальному провадженні за обвинуваченням колишнього командира батальйону міліції особливого призначення «Беркут» при Головному управлінні Міністерства внутрішніх справ України в Луганській області Костенка В.М. у вчиненні кримінальних правопорушень щодо учасників мирних акцій протесту під час Революції Гідності.

Сьогодні обвинувальний акт стосовно колишнього правоохоронця прокуратурою області скеровано до Соснівського районного суду м. Черкаси.

Прокуратурою Черкаської області здійснювалося досудове розслідування щодо силового розгону мирних мітингувальників співробітниками батальйону міліції особливого призначення «Беркут» при ГУМВС України в Луганській області у ніч проти 27 січня 2014 року.


Слідством дії колишнього правоохоронця кваліфіковано за ч. 1 ст. 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів), ч. 2 ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу) Кримінального кодексу України.

Від Провінції: є підстави вважати, що в даному випадку прокуратура Черкаської області вдається до вибіркового правосуддя. Отже, давайте пригадувати...

Для початку переглянемо відео подій у ніч проти 27 січня 2014 року біля Черкаської ОДА. За версією прокуратури Черкаської області, від дій луганського “Беркута” постраждали “мирні мітингувальники”...



... «Мирні мітингувальники” б`ють вікна в Черкаській ОДА, кидають туди пляшки із запальною сумішшю і намагаються увірватися в приміщення.

В яких завгодно окулярах не дивися це відео, дії “мирних мітингувальників” кваліфікуються за статтею 341 Кримінального Кодексу України “Захоплення державних або громадських будівель чи споруд” і караються арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Нагадаємо, що у цей день акцію київського Автомайдану в Черкасах анонсував нардеп Сергій Пашинський.
Чому гріхи Тулуба й Пашинського спокутує "стрілочник" з Луганську?

Ось що він тоді заявляв:

Якщо упродовж кількох найближчих годин влада не звільнить затриманих у Черкасах активістів, то це зробить український народ.
Про це 26 січня 2014 року під час брифінгу у Будинку профспілок заявив заступник керівника штабу національного опору, нардеп Сергій Пашинський.

Нардеп нагадав, що в Адміністрації президента пообіцяли сьогодні «розпочати звільняти заручників». Отож він попередив керівництво держави та черкаського губернатора Сергія Тулуба, що для виконання власної обіцянки у них лишилося кілька годин.
У протилежному випадку це зробить український народ.

Зі слів Пашинського, величезна колона Автомайдану та черкаських активістів попрямує до Черкас. Там до них долучаться декілька тисяч місцевих жителів. Пашинський підкреслив, що «наполягати на звільнені заручників будуть винятково мирно».


Попри слова Пашинського, близько опівночі “мирні мітингувальники” почали штурмувати Черкаську ОДА, в якій не утримувалося жодного з 58 затриманих в обласному центрі після першого штурму ОДА людей.

Активну участь у подіях у ніч проти 27 січня 2014 року в Черкасах брав чинний мер обласного центру (на той час — депутат Черкаської облради, лідер обласної організації ВО “Батьківщина”) Анатолій Бондаренко.
Чому гріхи Тулуба й Пашинського спокутує "стрілочник" з Луганську?

Саме він кілька разів упродовж дня закликав жителів Черкас прийти до облдержадміністрації.

Чинний депутат Черкаської облради від Радикальної партії Микола Булатецький взимку 2014 року заявляв, що події 27 січня під ОДА — спільна провокація Тулуба й окремих керівників черкаської опозиції.

Ось що він писав тоді на Фейсбуці: “Найстрашніший злочин Бондаренко... скоїв проти АвтоМайдану. Не зважаючи на мої бурхливі протести і заклики оточити обласну адміністрацію (27.01.14), щоб не допустити заведення туди тітушок та беркуту, ви умисно повели народ до будинку політосвіти, спеціально мурижили їх там до пізнього вечора, обираючи себе в Народну Раду, а в цей час ви всі знали, що в ОДА заводять загони бандитів і бандитів в погонах. На мою вимогу Івакіну допустити комісію для огляду облради в середині, він, за домовленістю з Бондаренком, повів туди двох представників «УДАРу», на чолі з Іляшенком.

Біля бокового входу в адміністрацію, де стояли журналісти, Ілляшенко, на мою вимогу щодо перевірки, повідомив в присутності Івакіна: «Івакін завірив, що в середині нікого немає». Перехожі громадяни в цей час повідомляли: за останні три години туди завели декілька сот людей, у тому числі близько сотні беркутівців...”

А це - уривок з відкритого листа Булатецького до нардепа від “Батьківщини” (узимку 2014 року) Миколи Томенка: “  Бондаренко зараз організовує системні провокації проти партійців в підтримку влади. Організована (за його прямої участі) акція проти АвтоМайдану (27 січня) – це вже є не просто політична корупція, це підлий злочин проти народу України...”.

Усе вищенаведене дає підстави заявити, що: 1) обвинувачення колишнього командира луганського “Беркуту” В. Костенка в застосуванні сили проти “мирних мітингувальників” - маячня. Спецпризначенці з Луганську діяли в межах своїх повноважень, захищаючи адміністративну споруду від агресивно налаштованих людей. Їм можна дорікнути в надмірній агресії, особливо щодо журналістів. Також ними було пошкоджено особисте майно людей (машини представників київського “Автомайдану”, які припаркувалися біля Соборної площі). Але по факту черкаська прокуратура намагається засудити людину, яка виконувала наказ “злочинної влади”, яка на той момент була легітимною. Те, що Костенко ніколи не приїде в Черкаси на політично заангажований суд, - робить цей процес ще більш абсурдним;

2) існують підстави вважати, що до трагічних подій 27 січня 2014 року причетні як колишні керівники Черкаської ОДА (зокрема, Сергій Тулуб та Едуард Івакін), так і опозиційні на той момент політики Сергій Пашинський та Анатолій Бондаренко. Не виключено, що вони діяли узгоджено, переслідуючи кожний свої цілі. Прокуратура взагалі не розглядає цю версію, зосередившись на виконавцеві середньої ланки. Чому?

3) чому прокуратура вважає, що влаштовуючи потішне судилище над “стрілочником” Костенком, дістати якого з непідконтрольної Україні території можна суто теоретично, її місія у вивченні подій січня 2014 року в Черкасах буде виконана?

Геннадій Саприкін
22.09.2016 19:05
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter