Про майбутнє Черкаського зоопарку

Нещодавно довідався, що оголошено конкурс на посаду директора Черкаського зоопарку.

Звісно, за новим законодавством - річ цілком правильна, але головне аби під завісою конкурсу не було втрачено усе те, що було зроблено за час керівництва Євгена Вана.

Я чудово пам"ятаю жалюгідний стан нашого зоопарку на той момент, коли Євгена Леонідовича туди призначили. І всі можуть побачити, що було зроблено за цей час.
Про майбутнє Черкаського зоопарку

Реально ми маємо один з кращих зоопарків України. Можливо не такий великий, але дуже затишний і комфортний для тварин і відвідувачів.

Черкаський міський зоопарк був організований в 1979 році на базі зоокутка станції юних натуралістів, його територія складала 3,7 гектара. До моменту відкриття колекція налічувала 86 видів тварин.

До останнього часу статус зоопарку визначався кількістю демонстрованих видів тварин. Формувався так званий «Зоопарк по інтересах». Сьогодні ми приходимо до розуміння зоопарку за якістю його експозиції, результатам розмноження тварин, його участі в науково-дослідних, природоохоронних і просвітницьких програмах.

У 2009 році була розроблена концепція розвитку зоопарку на найближчу та подальшу перспективи. У основу цієї концепції була закладена багатолітня практика зоопарків за змістом диких тварин, погляди співробітників Черкаського зоопарку на формування і розвиток колекції тварин, економічні і господарські перспективи підприємства.
Про майбутнє Черкаського зоопарку

Для забезпечення стабільної роботи зоопарку як природоохоронної, науково-дослідної, просвітницької організації були визначені наступні пріоритети:

- розширення території зоопарку;

- розвиток експозиції тварин і створення оптимальних умов для утримання та експонування впродовж всього року;

- впровадження сучасних технічних систем для забезпечення теплом, водою і енергією;

- створення комфортних умов відвідувачам зоопарку впродовж всього року;

- участь в наукових проектах по дослідженню біології тварин в штучно створених умовах;

- популяризація зоопарку, як унікального туристичного об'єкту, просвітницького, наукового і культурного закладу.

Регіональний зоопарк, володіючи скромними фінансовими можливостями, а найголовніше – маючи невелику площу, не в змозі підтримувати на хорошому рівні колекцію крупних тварин, у зв'язку з цим, при формуванні видового складу зоопарку перевага буде надана тваринам невеликого розміру, для яких на обмеженій площі можна створити хороші умови для утримання, розмноження та експонування.

Візуалізація нового валь'єру для дрібних та середніх хижаків

Група копитних ссавців буде сформована з тварин лісової та лісостепової кліматичних зон України. Буде проведена реконструкція вольєра із зміною рельєфу, конфігурації і збільшенням площі.

Хижі ссавці будуть представлені дрібними та середніми хижаками. Це — перш за все дрібні і середні котові, псові і особливе місце відводиться створенню колекції кунячих.
Про майбутнє Черкаського зоопарку

Приматів представлятимуть мавпи Нового Світу і напівмавпи Мадагаскару.

Будуть знесені старі вольєри «Хижого ряду» і побудовані декілька великих вольєрів з панорамним оглядом, буде проведена реконструкція приміщень для дрібних хижаків.

У відділі орнітології буде зібраний унікальний склад птахів для зоопарків України: рідкісні види куроподібних, водоплавні птахи України, середні і крупні папуги.

Відділ тераріумних тварин формуватиме окремі експозиції з регулярною зміною видового складу. Вперше серед зоопарків України ми приступили до реалізації проекту «Земноводні світу». Незабаром буде представлений в окремій експозиції група безхребетних. Продовжаться роботи по формуванню різноманітної колекції лускатих.

Важливим досягненням став вступ зоопарку до Євроазіатської Регіональної Асоціації Зоопарків і Акваріумів, що надало нові можливості і нові перспективи розвитку.
Про майбутнє Черкаського зоопарку

Робота сучасного зоопарку відбувається в ситуації безперервного скорочення біорізноманіття і зростання числа чинників, що негативно впливають на стан природного середовища.

У багатьох країнах, у тому числі і в Україні, історичні і соціальні традиції зумовили формування зверхнього відношення до зоопарків, які досі асоціюються з образом звіринців для розваги публіки.

В рамках загальної картини і домінуючих тенденцій сучасного світу Черкаський міський зоопарк прагне до визначення своєї місії, як унікального об'єкту із збереження природи.

Сергій Пасічник
31.08.2016 11:40
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter
22:11 16.09.2016 Filip_PIPISKO:
Хоть би зоопарк не "покращили", я туди з дітьми щотижня ходжу і взимку і влітку, за останні роки зробили те що не робилось років двадцять.