Юрію Олеговичу, Черкащина повернулася в буремні 90-ті?

Юрію Олеговичу, Черкащина повернулася в буремні 90-ті? Викорінити з владних кабінетів корупцію, створити максимально комфортні умови для інвесторів– такими є плани розвитку Черкаської області у найближчій перспективі. На цьому постійного наголошує нещодавно перепризначений голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко.

Чи не щодня черкаська влада грає заманюючі мелодії на інвестиційному тромбоні, очікує, коли ж з інвестиційного мішку повилізають закордонні інвестори.
Ткаченко прагне стати першим другом будь-якого інвестора. Лише кілька фраз з останніх повідомлень з ОДА:

...Ткаченко зустрівся з Корнелісом Хузінхою – генеральним директором товариства "Кищенці" в рамках обраного владою курсу щодо усунення перешкод для розвитку бізнесу та в цілому з метою залучення інвестицій в область....

... Індустріальний парк невдовзі може з’явитися у Черкасах: за його облаштування на території одного з місцевих заводів планує взятися холдинг "Сатурн". Про такі амбітні наміри заявив під час зустрічі з головою облдержадміністрації Юрієм Ткаченком президент цього холдингу Олександр Громико...

...Відновити в Худяках Черкаського району будівництво заводу "Бондюель" та повернути в регіон французького виробника консервованих овочів має намір голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко...

Однак на фоні бравурних повідомлень про наміри реальний бізнес на Черкащині особливих змін не відчуває. Швидше навпаки – до звичних ризиків додалися нові.

Історія, про яку мова нижче, триває вже другий тиждень. І, здається, в Смілянському районі влада належить не представнику Президента, голові РДА, а штурмовикам невідомого походження. Останні поводять себе як справжні хазяї.

Розповідає Наталія Лисенко, засновник ТОВ «Деметра ЛК»

Ми працюємо в селі Ротмистрівка Смілянського району. Орендуємо тут 800 гектарів землі.

Вирощуємо все: пшеницю, ячмінь, кукурудза, соняшник.

Земля в Ротмистрівці перебуває у користуванні різних фермерських господарств. Вона поділена по клаптиках – наш «клаптик», «клаптик, який належить іншій структурі, і так далі.

Сіяти та збирати врожай по клаптиках нікому не вигідно. Тому впродовж останніх років за усною домовленістю було так: наші 800 гектарів – це оце поле, це й оце. У когось там, наприклад, 300 гектарів – у них те й те. Зажди було так: хто де посіяв, там і пожав.

У Ротмистрівці працює ще один орендар – товариство «Злагода». Торік директор цього товариства помер. Через це у них виникли труднощі. Люди почали звідти розходитися.

Навесні ми, як і завжди, засіяли свої 800 гектарів. Ніяких непорозумінь не виникало.

І ось 5 вересня нас запросили на зустріч представники батальйону «Айдар». Підстава для зустрічі – вони хочуть попросити про фінансову допомогу для АТО. Ми без питань погоджуємося. Раніше ми вже допомагали і армії, і добровольчим батальйонам.

Зустрілися в центрі Черкас в кафе «Бургомістр» з людиною, яка назвалася Сашко Італієць («Саша Итальянец»). Побачили чоловіка років 30-ти. Він пояснив, що в Смілянському районі йому порадили поговорити з нами, як з людьми, які здатні допомогти його бойовим побратимам.

Але розмову Італієць почав несподівано. «Мені сказали, що ви сієте на чужій землі», - сказав він нам.

- Ви впевнені, що цей Сашко Італієць – дійсно з «Айдару»?

- Ну, він так про себе сказав. Ми розмовляли з ним, як з представником цього батальйону. З ним прийшли ще декілька чоловіків у камуфляжі. Сказали, що приїхали в Черкаси на один день на поховання свого побратима в Червоній Слободі. Розповіли, що звертаються й до інших підприємств, бо їм потрібні кошти на устаткування, засоби захисту, продукти й таке інше.

- «Чи не могли б Ви нам чимось допомогти?» - запитували в нас. Але це прохання з часом перейшло у якусь таку претензію, що ми на чужих землях вирощуємо врожай...

Ми з чоловіком відповіли, що працюємо відкрито, звітуємося у податковій та інших контролюючих організацій. І взагалі – яке діло бійцям «Айдару» до земель Ротмистрівки? Ми сказали, що відгукнулися на їхнє запрошення не для того, щоб з`ясовувати, де чия земля. Ці хлопці – не той орган, якому до нас взагалі якесь діло.

- А чи були у Вас раніше якісь конфлікти за землю?

- Постійно були конфлікти із «Злагодою». Але щоб вони молотили наше, а ми – їхнє,- такого ніколи не було. Але люди від них йшли до нас. Їм це не подобалося. Навіть були позови в суд. Такі конфлікти траплялися регулярно...

...Так от. «Айдарівці» дали нам рахунок. Скільки можете, стільки й перерахуйте. Ми якось повірили, що люди з війни приїхали. Фотографії нам показували з мобільного телефону.

Наступного дня зустрілися з представником їхнього благодійного фонду. Ми пообіцяли, що вже на цьому тижні перерахуємо туди кошти.

...8 вересня наш комбайн виїжджає на поле молотити соняшник. День він працює, але увечері нам телефонує комбайнер й каже, що приїхали якісь хлопці, блокують техніку й не дають молотити. Нібито з ними представники товариства «Злагода».

Через діякий час до Володимира Михайловича (чоловік Наталії Лисенко, - Пров.) телефонує цей Сашко Італієць. Каже таке: «Ти мені сказав, що чужу землю не засіваєш. А жодного документу не надав. Тому ти «попав». Привозь терміново документи...». Чоловік відповів йому: а власне – хто такий такий і чому я мушу привозити тобі якісь документи?

…Після цього ми приїхали на поле. Прибула й міліція. «Злагода» подає заяву, що ми незаконно молотимо їхній соняшник. Були присутні: донька померлого директора «Злагоди» та її чоловік. Разом з ними були два депутати Черкаської міськради від «Удару» Богдан Колядко і Нарек Казарян. Також був депутат Смілянської районної ради Грошев ( Володимир Грошев – фракція «Батьківщини», директор ЖКП «Холоднянське», - Пров.). Показували свої «корочки» та кричали: «Ми депутати. Ми тут усе блокуємо! Солярку зливайте, техніку опечатуємо!». З ними були люди в камуфляжі, але без зброї.

Колядко й Казарян намагалися керувати й міліцією. «Будете робити так і так…». І правоохоронці практично так і зробили, як депутати їм казали. Опечатали наш комбайн. Сказали, що молотити тут не будуть до з`ясування прав на землю. Завтра принесіть документи, будемо розбиратися.

- А Колядко й Казарян теж фермерствують у Ротмистрівці?

- Ні, їх там немає. Ми їх взагалі перший раз побачили. Довідалися що за одні, бо вони показували свої депутатські посвідчення. Наступного дня наш юрист відніс слідчому всі документи.

Чоловікові знову телефонують. «Треба зустрітися…». Зустріч проходить у Черкасах в ресторані «Едем». У ресторані сидять депутати Черкаської міськради Колядко й Казарян. Потім приходить чоловік, який представляється «громадянином Ромою». Пізніше в ході розмови з`ясувалося, що це Роман Стецик. У розмові Стецик сказав, що він працює з Валерієм Івановичем «Торпедою», він взагалі у Валерія Івановича «права рука». Утрьох вони сідають навпроти нас. Рома «права рука» - в центрі, Колядко з Казаряном – по боках. Говорив переважно «громадянин Рома». «Ми купили товариство «Злагода», я новий власник. «Злагода» має 560 гектарів землі, і Ви її незаконно засіваєте…»

Далі каже, що ми вже 5 років відбирали у «Злагоди» землю, і це нам дуже дорого обійдеться. Якщо хочете, давайте домовлятися. У нас дуже великі зв`язки. Казарян сказав, що губернатор Черкаської області на нашій стороні, і не думайте, що Вам хтось допоможе. У нас тут все під контролем. Ми порахували, що Ви завдали «Злагоді» збитків на 6-7 мільйонів гривень. Давайте гроші, тоді все буде добре.

Зрозуміло, що ми їм категорично відмовили. Ми працюємо законно, регулярно звітуємося. Нічого чужого не брали. Є претензії щодо завданих збитків? Звертайтеся у суд, нехай там встановлюють, хто і скільки кому винний.

Ця трійця каже: «У вас 15 хвилин на роздуми. Або ви погоджуєтеся і пишете нам розписку, що віддаєте ці гроші, або ми застосовуємо план «Б». Вам від нього буде тільки гірше. Ми заберемо у вас усе…».

Ми відповіли, що по їхньому не буде. Вони тільки посміялися, сказавши: «Ну, Ви попали…».

Наступного дня ми з чоловіком поїхали в Київ до керівника черкаського «Удару» нардепа Віталія Іляшенка. Він не хотів з нами зустрічатися, але нам допомогли до нього потрапити на прийом. Він був ознайомлений з цією ситуацією, але інформацію мав від іншої сторони. Пообіцяв розібратися. Зателефонував юристу і попросив поїхати в Ротмистрівку, розібратися на місці.

… Юрист приїхав цього ж дня. Увесь цей час «камуфляжні» блокували нашу техніку. Але, побачивши юриста, всі розбіглися. І він прямо з поля передзвонив Іляшенку, сказав, що «наших там немає».

Ми подумали, що все закінчилося, нардеп допоміг. 11 вересня знову почали молотити. І тут же приїхало 30-40 чоловіків. Усі в камуфляжі, озброєні. Вони повністю заблокували роботу. Ні Казаряна, ні Колядко вже не було, але всі ці «камуфляжні» були з ними раніше. Вони назвалися «Самообороною Майдану» з Черкас. Крім них були представники батальйону «Айдар», батальйону «Київ-1» і антикорупційного комітету Петра Порошенка (принаймні, так вони про себе говорили).

Увесь цей несамовитий натовп почав гасати по селу, бо вони приїхали «встановлювати тут справедливість».

Наші працівники намагалися їм завадити. Вони відкрили стрілянину…Попасти – ні в кого не попали, але кулі свистіли біля голів.

Ми з чоловіком теж негайно приїхали на поле. Вони вже намолотили один «КАМАЗ» насіння. Ми викликали міліцію. Ті приїхали і мовчки за всім спостерігали. Причому очолював правоохоронців виконуючий обов`язки начальника Смілянського райвідділу. Ми з працівниками спробували оточити КАМАЗ й не випускати його з поля. Кричали міліціонерам : «Дивіться, в нас крадуть, робіть що небудь». Міліція не реагувала. Камуфляжні розкидали всіх нас – а зібралося душ 15-ть- по полю. Моєму чоловіку кричали: «Ти тут жируєш, а нам перерахував тільки 5 тисяч!». Це нібито для «Айдару» смішні кошти. Наші працівники теж із зарплати зібрали – хто 100, хто 200 гривень. Загальний платіж був 4 тисячі. І тепер цей «Айдар» приїхав нас розкидати…

- Чому ви так впевнені, що це справді бійці «Айдару»?

- Ми не впевнеі. Це вони так постійно кричали.

- Заяву в міліцію Ви оформили?

- Так. Прямо там на місці. У райвідділі сказали, що за фактом розпочато кримінальне провадження.

- Бійка була на очах у міліції?

- Так. Вони не втручалися.

- Самооборона була озброєна, ви – ні, а міліція – дивилася?

- Так.

…По гарячих слідах ми дійшли до спільної думки: якщо зерно спірне, то нехай вже його змолотять, покладуть на зберігання у нейтральний склад – під охорону. А потім вирішувати спір у суді. Ми на це погодилися, і нібито спочатку так і було. Комбайн «Злагоди» молотив, КАМАЗ – відвозив його на склад у селі.

Субота пройшла спокійно. Людей зі зброєю лишилося мало. А в неділю машини з цими «камуфляжними» почали під`їжджати одна за одною. Приїхав ще один комбайн. Почали заїжджати великі зерновози. Ми зрозуміли, що вони силою будуть вивозити зерно.

Знову викликали міліцію. Ті приїхали і знову стали в стороні. Я написала ще одну заяву про крадіжку. Просила зупинити машини. Але міліція сказала, що нічого робити не може, бо цих людей багато і вони зі зброєю.

Поведінка «камуфляжних» була дуже агресивною… Приїхав на двох уазіках «Гріфон» з Черкас. Стали в стороні, і просто дивилися, як «айдарівці» в фурах вивозять зерно.

Приїхав полковник міліції Тютюнник. Я прошу їх: «Робіть що-небудь, фіксуйте, зупиняйте». Вони мені: «У нас немає таких повноважень…Що - через Ваше зерно ми своїми людьми будемо ризикувати?» …

Від Провінції: Саме час пригадати, що після втечі Януковича Україна була «поділена» між трьома опозиційними парламентськими партіями. Черкаська область за цим розподілом «дісталася» «Удару». Юрій Ткаченко – ставленик цієї політичної сили, який несе відповідальність за її дії на території регіону.

Виходячи з цієї тези, поставимо кілька запитань пану Ткаченку:
Юрію Олеговичу, Черкащина повернулася в буремні 90-ті?

1) Юрію Олеговичу, відомо, що Вашими головними бізнес-партнерами на Черкащині є родина Казарянів. Чи справді депутат Черкаської міськради Нарек Казарян заручився Вашою підтримкою в акції, яка нагадує рейдерське захоплення землі і врожаю в Ротмистрівці?

2) Як Ви тепер будете переконувати іноземних інвесторів вкладати гроші в область, якщо урожай тут збирають озброєні штурмовики під прикриттям, зокрема, і Вашого імені?

3) Чи згодні Ви з тим, що коли в регіоні збігаються інтереси державної влади, депутатів, міліції та людей «Валерія Івановича», то тут панує мафія?

Запитання до в.о.начальника УМВС в Черкаській області Владислава Пустовара
Юрію Олеговичу, Черкащина повернулася в буремні 90-ті?

1) Пане полковнику, чому на території Черкаської області хазяйнують озброєні люди? Чи мають вони якесь відношення до батальйонів «Айдар», «Київ-1», антикорупційного комітету Порошенка? Якщо мають, то чому вони тут збирають урожай, а не чергують на блокпостах у зоні АТО?

2) Бійці черкаського «Грифону» справді бояться озброєних людей настільки, що не втручаються в події, коли ті влаштовують стрілянину по беззахисним людям?

Запитання до депутатів міськради Черкас від партії «Удар» Нарека Казаряна й Богдана Колядка
Юрію Олеговичу, Черкащина повернулася в буремні 90-ті?

Юрію Олеговичу, Черкащина повернулася в буремні 90-ті?

1) Хлопці, Вам комфортно підтанцьовувати в кордебалеті у Валерія Івановича?

Запитання до всіх: на Черкащину повернулися буремні 90-ті роки?

Геннадій Саприкін
18.09.2014 18:10
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter
20:00 30.09.2014 kaha:
Черкасси были и будут жить 90 стыми)