Піррова перемога

Піррова перемогаУ неділю новосформований черкаський міськвиборчком оголосив Сергія Одарича мером Черкас. Єдина людина, якій не позаздриш після виборів, є сам Одарич. Його перемога – піррова.

Можливості почати партію з е2-е4 немає. До чергових місцевих виборів – півтора року. У гру доводиться вступати одразу з ендшпілю. Яку фігуру не посунеш– цугцванг....

На виборах Одарич отримав кілька тактичних перемог. Зокрема, вдало підчепив свій пвд-вагончик до «паровоза» найрейтинговішого кандидата в Президенти Порошенка. Так само, як раніше чіплявся до Ющенка, Тимошенко, Януковича. Про мораль не треба. Вміння використати обставини на свою користь – запорука виживання у політиці.

Одаричу вдалося «зам`яти» сороміцьку історію про надання його пвд політичних послуг Партії регіонів.

Чому так: чи то через неквапливість опонентів, які не нав`язали Черкасам гасло «Одарич – спільник Януковича», чи то майстерності самого лідера вільних демократів – вже неважливо.

В ефективності використання медіа-технологій в Черкасах з Одаричем досі немає кому тягатися. І виборча кампанія вільних демократів та їхнього лідера на фоні безцвітних конкурентів складала цілісне враження, мала стиль, смак та адресність меседжів.

Однак нічого особливого з надзусиль, витрачених під час тяганини в міськвиборчкомі імені Бунякіна (Бондаренка), отримати не вдасться.

У міськвиконкомі зовсім не раді поверненню відстороненого мера. За 7 попередніх років роботи управлінці добре засвоїли, що між іміджем Одарича та самим Одаричем – велика різниця. Що робити мерові з фінансистом Джуган, начальником міськздороввіділу Стадником, якому мер персонально навісив образливі епітети, головним лікарем «Астри» Волощенко, директором Центрального стадіону Ковальовим та іншими?

Звільняти? Підуть у суд. Виграють справи. І все розпочнеться знову...

В умовах кадрового дефіциту та продовження суду «прокуратура проти Одарича» (нагадаємо, що Одарича обвинувачують у завданні збитків бюджету Черкас через незаконне звільнення працівників) у мера – вузьке поле для маневру.

Ефективні управлінці на малі зарплати не підуть. Звільняти неефективних «за одноразові грубі порушення трудової дисципліни» злі дяді з прокуратури Одарича надовго відучили.

І найголовніше: новий склад міської ради не забезпечує Одаричу жаданої більшості. «Удар», «Батьківщина», «Рідне місто» у коаліцію з пвд-истами наврядчи підуть. А самих «одаричивців» у міськраді лише 14 душ. Доведеться шукати підтримки в бізснесменів Миколи Мирзи, Володимира Халая, Олега Кашка, Сергія Ткаченка, Сергія Кудактіна, Володимира Гудзенка тощо. До тих самих, хто «вклався» в отримання мандату, і за півтора роки до виборів прагнутимуть отримати з того максимальне фінансове задоволення. Тому – торг, торг і ще раз торг.

Одарич дотепер нічого не може вдіяти зі своєю унікальною здатністю – робити з учорашніх соратників затятих ворогів. Стежачи за фортелями Радуцького, Колесника та інших екс-соратників ватажка пвд бачиш ірраціональну ненависть, яка заважає їхньому перетворенню з неефективних політичних шкідників на ефективних.

Чому з персональних ненависників мера Черкас можна сформувати окрему роту? Бо він вміє те, чого від природи позбавлені вони. Зокрема, займатися тим самим, що й Радуцький, Савін, Жмаєв, Отрешко та чимало інших бізнес-ділків міськради білоусівського призову, але при цьому вдало удавати з себе племінника Вацлава Гавела.

У метра черкаського певедизму вистачило сил, адміністративних і фінансових можливостей розрубати гордіїв вузол, зав`язаний Бондаренком та Ко в розігнаному міськвиборчкомі. Але зробити щось путнє в наступні півтора роки фізично не вдасться. Поки домовишся про коаліцію «демократичних сил», як знову вибори.

Добре, що прийшов «капєц» депутатській зграї, що рвала на шматки черкаську землю, забезпечувала перемогу своїм структурам на тендерах та обліпила, мов сарана, всі хлібні посади в міській владі. Вони дерибанили Черкаси не переймаючись докорами сумління, на очах у безсилого Білоусова.

Є сподівання, що в наступні півтора роки прийдешні народні слуги не узгодять механізм доїння бюджету. Банально не встигнуть. Контролерів за Одаричем– більш ніж достатньо. Людей, на яких можна спертися, - обмаль.

Але факт залишається фактом – більш талановитого, ніж мер, маніпулятора в Черкасах сьогодні немає.

Денис Сирцов
10.06.2014 19:10
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter
21:07 10.06.2014 JILLY:
Якби у Одарича були мозги, він би третій раз не балотувався. Значно більш успішний мер Сум Геннадій Мінаєв зрозумів, що треба піти. Життя на цьому не закінчується. Одарич поставив за мету ПОВЕРНУТИСЯ В КРІСЛО. Незрозуміло - навіщо? Окрім суперечок ні його, ні місто в раді нічого не чекає. Перемогло піжонство..Питання за містянами, треба вирощувати нових лідерів.