Врятуйте наші душі

Врятуйте наші душіРедакція отримала звернення членів громадської організації «Відроджене життя». Усі вони – хворі на гостру ниркову недостатність, паціенти клініки «Фрезеніус». Про їхні поневіряння на Черкащині ми неодноразово писали. Ситуація з їхнім лікуванням звично катастрофічна.

Діалізний медичний центр «Фрезеніус» розпочав свою роботу в Черкасах у 2009 році за сприяння обласної державної адміністрації, яку на той момент очолював Олександр Черевко. На той час допомога хворим на ниркову недостатність на Черкащині надавалася на кричущо низькому рівні. За показниками ниркового реєстру, що стосувались діаліза, Черкаська область перебувала на останньому місці в Україні.

Діалізний медичний центр «Фрезеніус» був збудований за кошти німецької компанії інвестора, яка є світовим лідером у створенні як діалізного обладнання, так і організації надання медичної допомоги методом діалізу у всьому світі. Так, діалізні центри «Фрезеніуса» працюють у понад 50 країнах світу, їхня кількість перевищує 3 000.

Фаховий відбір і підготовка спеціалістів Черкаського центру була здійснена за рахунок інвестора та за сприяння обласного управління охорони здоров’я.
Впродовж першого півріччя існування центра фахівцями був зроблений великий обсяг роботи, який стосувався не лише лікування хворих, а й виявлення нових. Все це також робилось за рахунок компанії інвестора. Згідно договору Черкаській області залишалось тільки направляти хворих і оплачувати їх лікування.

Але після зміни влади в 2010 році з оплатою за лікування хворих на ниркову недостатність почалися проблеми. До «Фрезеніусу» примусово припинили направляти хворих на лікування. І взагалі – людина, яка очолювала обласну лікарню, а потім і обласну раду (Валерій Черняк, - Пров.) заявила хворим, що зробить все, щоб центр знищити. І 4 роки він це і робив, разом зі зниклим губернатором (Сергієм Тулубом, - Пров.)

2011 рік за лікування залишився не оплаченим. Оплату лікування (безпрецедентний випадок!) взяла на себе німецька сторона. 2012 рік - оплачений за нав’язаною черкаською владою «політичною», а не економічно та медично обгрунтованою ціною. 2013 рік - оплачений орієнтовно на 60 %. Борг за 2013 рік становить близько 4 000 000 грн. Більше того, торік лікування хворих обласна влада зобов’язала оплачувати райони і міста області з місцевих бюджетів, знявши з себе будь-які зобов’язання.

У таких умовах роботи німецький інвестор висунув вимогу: або впродовж місяця ситуація з відшкодуванням заборгованості за 2013 рік та гарантією оплати 2014 року буде вирішена, або всі хворі, за лікування яких не перераховані кошти, мають бути повернені у державний заклад, де така допомога може надаватися?
На тлі подій, які відбуваються сьогодні в країні, залишається тільки вірити, що у боротьбі за портфелі чиновники згадають про хворих людей, які отримують лікування у «Фрезеніусі»...

PS. З архіву
«У словнику сучасної німецької мови українське слово «відкат» знаходиться в категорії «застарілі». Це і є причиною затятого, алогічного спротиву «медичних генералів» Черкащини роботі «Фрезеніусу», - ділився відомий черкаський медик, який в курсі багатьох залаштункових перемовин у цій історії. – Скажіть, де лікуються перші особи держави? У «Феофанії»? Тільки за кордоном! Де лікуються всі перші особи Черкаської області? За кордоном! Так співпало, що за сприятливої політичної коньюктури екс-губернатор Черевко «завів» сюди німців («Фрезеніус»).У Черкасах з`явилося місце, де хворих лікують, як у Німеччині. Різницю між вітчизняним та німецьким гемодіалізом хворі відчули одразу. Однак хто сказав, що мета «медичних генералів» - якісне життя діалізників? Вони прагнуть «правильного» освоєння бюджетних мільйонів. А німці з «Фрезеніуса» не розуміють такого «освоєння»...

Напевне, поведінка носорога, яку демонструють Брожик, Черняк і Тулуб в історії з «Фрезеніусом», мала б величезні шанси на перемогу. Однак їм протистоять люди, якім потрібні не «відкати», а життя. Бажано, наближене до нормального, яке дає їм німецька клініка і, на жаль, не дають вітчизняні лікарі...»


Інваліди совісті, 15 березня 2013 року
24.02.2014 20:40
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter