Вірус бродить по Черкасам

Чиновницьке крісло в Україні традиційно додає ваги всьому, що сиділець у цьому кріслі говорить. Телевізійна аудиторія та журналістська спільнота Черкас понад 10 років несла на собі «тягар Калініченка» - малограмотного чиновника, який в певний момент відчув себе видатним поетом. Це зовсім не загрожувало людству – просто одним графоманом більше. Якби не директорство Калініченка в обласній державній телерадіокомпанії та практично необмежений доступ до ефірного часу…

В сьогоднішній команді Анатолія Бондаренка чимало носіїв «вірусу Калініченка». Його ознаки дуже прості: публічно верзеш нісенітниці, і відчуваєш при цьому величезну гордість, що тебе слухають та не сперечаються.

Учора одна за одною на редакційну скриньку прийшло два повідомлення від обласної організації ВО «Свобода» про останні дії та заяви директора Департаменту освіти міськради Черкас Сергія Воронова.
Вірус бродить по Черкасам

Перша інформація викликає просто посмішку…21 травня Воронов поспілкувався в Одесі з міністром освіти Лілією Гриневич. Торкнулися теми отруєння учнів та вчителів ЗОШ №8 у Черкасах. Міністр сказала Воронову, що не знає про причину отруєння.

- Я наполегливо прошу вас тримати справу під особистим контролем та домогтися на своєму рівні відкритого, публічного розслідування. Ми будемо достойно боротися на своєму, - сказав Воронов міністру освіти.
Вірус бродить по Черкасам

Хто цей «ми»? З ким «ми» буде достойно боротися? І боротися «на своєму» - це як?

Ну, добре. Зрозуміло, що меседж новини – Воронов зустрівся з самим міністром освіти, а слова – то полова. Біс з нею…

У другом повідомленні «Свободи» про Воронова йдеться про його виступ на форумі професійної освіти, який проходив у ЧДТУ.

Сергій Воронов узяв участь у дискусійному майданчику на тему: «Як зберегти молодих фахівців із робітничих та інженерних спеціальностей – випускників навчальних закладів Черкащини від виїзду на роботу за кордон».
Вірус бродить по Черкасам

Читаємо прес-реліз: «Учасники дискусії обговорили механізми вирішення цієї проблеми. «Сьогодні разом із керівниками наших закладів професійної освіти обговорюємо концепцію тристоронніх угод між роботодавцем, закладом та майбутнім працівником. Ми прагнемо перевести студентів із формату «тягаря» для міського бюджету – у формат можливостей та потенціалу розвитку Черкас» – розповів свободівець.

Зокрема, серед умов угоди з боку роботодавця може передбачатися доплата до стипендії вихованцю (до прикладу, 100-200 грн щомісяця). Відповідно у вихованця після навчання у закладі професійної освіти виникатимуть фінансові зобов'язання перед роботодавцем. Майбутній кадр повинен буде відпрацювати певну кількість років на підприємстві, що додатково утримувало під час навчання.

«Щоб це не набуло формату «кріпацтва» ми плануємо чітко виписати всі юридичні аспекти розірвання таких договорів та повернення коштів. Але це може бути реальним механізмом припинення нераціонального використання коштів міського бюджету. Гроші буде вкладено з метою отримання конкретного результату. Таким чином ми за власний кошт не готуватимемо фахівців для зростання ВВП Польщі. А залишимо їх працювати в Черкасах» – заявив Сергій Воронов».


На 1 січня 2018 року середня зарплата в Польщі становила 1075 євро. В Україні цей показник дорівнював 266 євро (в 4 рази менше). За умови існування безвізового режиму з ЄС Україна має єдиний шлях не готувати фахівців для Польщі – підняти заробітну плату до польського рівня.

Якщо черкаський роботодавець, як фантазує Воронов, щомісяця доплачуватиме студенту по 100 гривень до стипендії, то це вийде 1 200 грн. за рік. (40 євро). Студент без напруги поверне цей «борг» у першу ж польську зарплату. За умови, що він чесна людина…

Втримати класного спеціаліста в умовах глобальної економіки та прозорих кордонів в країні з такою низькою зарплатою, як у нас, неможливо.

- Невже ніхто не перебив Воронова під час виступу і не вказав йому на те, що його слова – нісенітниця? – спитав в одного з учасників дискусійного майданчику в ЧДТУ.
-
- Навіщо? Дискусія була дуже змістовною, багато учасників озвучили цікаві ідеї. А Воронов…Ну, всі поставилися до його слів, як до думки людини «не в темі»…Зате він сидів від початку і майже до кінця. Йому було цікаво. Він багато записував…

-Ну, молоді вчителі часто використовують процес підготовки до уроків, щоб заповнити прогалини в ерудиції. Якщо навіть на дискусійному майданчику йому давати говорити без упину, то дуже скоро він буде повчати вас всіх. Як Калініченко…
Вірус бродить по Черкасам

Вірус бродить по Черкасам…А робити щеплення нема кому.

Геннадій Саприкін
24.05.2018 18:35
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter