Переляканий "пропагандист"

2 червня УСБУ в Черкаській області інформувало про затримання “проросійського пропагандиста, який розміщував антиукраїнські матеріали у соціальних мережах «ВКонтакте» та «Одноклассники”.

Як зазначається в повідомленні спецслужби, правоохоронці встановили, що мешканець одного з райцентрів Черкаської області активно поширював на власних сторінках у соцмережах антиукраїнські матеріали. Він, зокрема, розміщував інформацію, яка дискредитує українську владу та сили антитерористичної операції, пропагував ідеї "русского мира" та підтримував діяльність терористичних організацій «ДНР/ЛНР». 

СБУ поширила відео зізнання “проросійського пропагандиста”.



" Я- мешканець Черкаської області. Після початку військового конфлікту на Донбасі в 2014 році почав активно моніторити Інтернет та розбиратися в ситуації. Захопившись російською пропагандою у російських соціальних мережах “Одноклассники” та “ВКонтакте”, я змінив своє відношення до дій української влади (підкреслено нами, - Пров.), Збройних сил України. Інформація, що міститься в соціальних мережах, мені здавалася правдивою. Розміщену на російських ресурсах інформацію я вирішив дублювати у соціальних мережах. Під впливом російської пропаганди я почав розміщувати в Інтернеті пости із закликами до зміни української влади та територіальних меж України. Зараз я жалкую про свої дії.

Співробітниками СБУ мені було роз`яснено, що публічні заклики до зміни та повалення конституційного ладу, захоплення державної влади, зміни територіальної ціністності (до цієї обмовки повернемося пізніше, - Пров.) передбачають кримінальну відповідальність. Захоплений інформацією з соціальних мереж, я сам не розумію, як піддався російській пропаганді, про що зараз щиро жалкую...”


Спецслужба не надає зразки постів “проросійського пропагандиста”, вважаючи, що відео його зізнань цілком досить.

Однак, аналізуючи “зізнання пропагандиста”, запитань залишається більше, ніж відповідей.

По-перше, затриманий НЕ ЗІЗНАЄТЬСЯ, а - читає текст, написаний для нього працівниками спецслужби. Звичайні люди говорять живою мовою, а не бюрократичними зворотами. Словосполучення “до зміни територіальної цілостності” затриманий прочитав як “до зміни теріторіальної ЦІНОСТНОСТІ”, затнувшись на слові “цілостності”, якого, очевидно, просто немає в його лексиконі (що для “проросійського пропагандиста” — доволі дивно).

По-друге, критичне ставлення до “дій української влади” - зовсім не те ж саме, що “змінив ставлення до української держави”. Напевне, тепер дії української влади критично сприймають 99,9 % населення України. При цьому переважна більшість з них є лояльними до держави громадянами.

По-третє, зізнання “я вирішив дублювати у соціальних мережах розміщену на російських ресурсах інформацію” говорить тільки про те, що затриманий займався банальним копіпастом (копіюванням чужих текстів на власних сторінках в соцмережах). Копіпастер і російський пропагандист — знову не одне й те саме.

Нагадаємо, що до знаменитого указу Порошенка місячна аудиторія “ВКонтакте” в Україні становила 16 мільйонів користувачів, “Однокласників» - 9,5 млн. користувачів. Напевне, при проявленому підході УСБУ в Черкаській області половину цієї аудиторії можна підігнати під статтю. І читатимуть воні такі ж самі “зізнання” на камеру...

У серпні 2016 року російські близнюки української спецслужби поширили відео зізнань “українського розвідника” Євгена Панова. Нагадаємо, що ФСБ звинуватила Панова в підготовці терактів на території окупованого Криму.

На жаль, відео “зізнань Панова” на YouTube вже не доступне. Але ще в серпні 2016 року уважна публіка звернула увагу, що затриманий (і сильно побитий) Панов читає з листочка підсунутий йому текст, перенасичений канцелярськими зворотами.

Щоб перемагати супротивника, треба якісно відрізнятися від нього. Пропонувати українській аудиторії коньюктурну “локшину” з "російським пропагандистом", котрий двох слів не зв`яже - невелика звитяга. Це -звичайнісінька “єжовщіна” зразка 1937 року.
Переляканий "пропагандист"


Сергій Цюрюпа
06.06.2017 18:30
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter