Булатецький: Мером Черкас хоче стати Жуковська, а "Азот" планують продати китайцям

Булатецький: Мером Черкас хоче стати Жуковська, а "Азот" планують продати китайцямЧеркаський опозиціонер Микола Булатецький розповів «Коментарям», що чекає Черкаси після відставки мера міста Сергія Одарича
Є версія про те, що відставка Сергія Одарича з поста мера Черкас – це помста почесного президента черкаського «Азоту»Валентини Жуковської, котра має стосунок до Дмитра Фірташа, за те, що він нібито погано допомагав їй під час парламентських виборів. І «погано» розпорядився 30 мільйонами гривень, які були виділені «Азотом» місту. На вашу думку, наскільки вплинуло це на ситуацію з мером міста?
Є кілька причин, і це лише одна з них. Почнемо з Жуковської. Фірташ і Жуковська заплатили кошти, викупивши землю під черкаським заводом «Азот». Є інформація про те, що компанія Фірташа хоче продати хімічний завод китайцям. А для цього їм потрібно було викупити землю під підприємством. Після того як були заплачені гроші за землю, вони почали «нагинати» Одарича, щоб він використовував їх для виборчої кампанії Валентини Жуковської. Одарич, судячи з усього, їх використовував для цих цілей мало. Звичайно, команда Одарича працювала на підтримку Жуковської, але тотальний механізм підкупу так і не був введений. Одарич же заважав, тому що був достатньо незалежним. До того ж він досить демократичний і не почав реалізовувати жорсткі сценарії на виборах, не став комусь голови крутити і після виборів.
Яка ж позиція губернатора області Сергія Тулуба в цьому питанні?
На мою думку, ключовим гравцем у цій ситуації якраз і є Тулуб. Ще в 2010 році на виборах мера Одарич «зжував» Тулуба, який яро підтримував кандидатуру Євгена Влізло. Скрізь тоді висіли плакати «Наш мер – Влізло!». До речі, тоді Тулуб публічно заявляв про те, що Одарич сидітиме у в´язниці. Але в результаті Одарич розвів Тулуба, як лоха.
Потім Тулуб вирішив змиритися з цим. Сторони обнялися і створили коаліцію в міськраді. У Тулуба тоді просто не було виходу. Зараз же виникла ситуація, коли проти Одарича повстав Фірташ, який раніше розраховував на Одарича. До речі, я переконував депутатів від «Батьківщини», що не можна голосувати за відставку Одарича, оскільки таким чином ми посилюємо вплив Тулуба в місті. Але у багатьох з моїх колег є особисті претензії до Одарича і його людей.
Чи означає це, що вже незабаром будуть призначені нові вибори мера Черкас?
На мою думку, після відставки Одарича повинна розпуститися міськрада. Нормальної роботи не буде. Та варто враховувати, що на парламентських виборах за «Батьківщину», УДАР і «Свободу» загалом проголосувало 75% черкаських виборців. Логічно було б, щоб ці політсили прийшли до влади в місті. Але Партія регіонів цього не допустить. Варто також відзначити, що у Фірташа є велике бажання «приватизувати» Черкаси. У цьому контексті варто звернути увагу, що Жуковська, незважаючи на те, що програла парламентські вибори, продовжує піаритися. Очевидно, що у них є задумка перемогти на виборах мера. Щоправда, шансів перемогти у неї практично немає.
Це означає, що ви балотуватиметеся в мери Черкас?
У мене немає бажання балотуватися в мери міста, оскільки я вважаю, що чесно переміг Жуковську на виборах у Верховну Раду. І моє місце в парламенті. І це посилило б можливість серйозніше впливати на політичну ситуацію в Черкасах. Якщо ж говорити по кандидатури на пост мера – у нас є люди. Якщо перевибори мера все-таки будуть, то опозиційні сили повинні погоджувати єдину кандидатуру.
29.04.2013 10:20
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter