Качала: відбулося рейдерське захоплення ЧДТУ. Я готую позовну заяву до суду

Екс-ректор ЧДТУ Тамара Качала, з якою минулого тижня МОН розірвало контракт, дала свій коментар останнім подіям Прочерку.

Коли мене запитують, у чому причина мого нещодавнього звільнення з посади ректора Черкаського державного технологічного університету, я відповідаю, що й сама із радістю дізналася б про це.

Місяць тому я захворіла, й весь цей час перебуваю на лікарняному. Щиро кажучи, і зараз почуваюся погано... Й тут мені з університету повідомляють, що зі мною розірвано контракт, і вже є новий виконувач обов’язків ректора! Мені сказали, що копію наказу Міністерство освіти і науки надіслало мені поштою, але я цього документу досі не отримала.

Як мені сказали в університеті, мене звільнено за невиконання контракту на підставі якогось листа Державної інспекції навчальних закладів. Навіть не акту перевірки! (У нас три місяці тому була перевірка). Характерно, що досі до мене ніхто ніяких претензій не пред’являв і жодних пояснень не вимагав. Просто звільнили і все. Через погане самопочуття я не можу поїхати в Міністерство, щоб попросити якихось роз’яснень. Але ж якась етика має бути! Крім того, наскільки я розумію, законодавство при звільненні порушено, і я готую позовну заяву до суду.

А ті чотири комісії, які в нас побували за дев’ять місяців, системних порушень не знайшли. Були виявлені порушення, набуті ще колишнім керівництвом. Але їх ліквідувати за місяць-два було неможливо. Думаю, в нас є суд, який розставить усі точки над «і».

Моя оцінка того, що відбувається зараз у ЧДТУ, така: відбулося рейдерське захоплення нашого університету! Тепер є певна мета – приєднати його до Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Про це заявила всьому колективу голова комісії Державної інспекції навчальних закладів, яка приїжджала нас перевіряти, та заступник міністра Андрій Гевко при зустрічі з професорами університету в Міністерстві освіти і науки.

Я хочу сказати, що хоч, згідно з Постановою Кабміну, об’єднання вишів і можливе, але в нашому випадку воно недоцільне. Ми уважно вивчали європейський досвід. Наприклад, у Німеччині є і регіональні виші, й технологічні університети. А подивімося на нашу специфіку, навіть у тих випадках, коли і в нас, і в ЧНУ готують фахівців зі споріднених спеціальностей: економістів, менеджерів, фахівців із комп’ютерної техніки та інформатики, іноземних мов. За 55 років роботи нашого університету ми так побудували свою програму, що її стрижнем є техніка: інформатику, менеджмент, лінгвістику ми даємо саме для технарів! І зараз розбалансовувати наш заклад, який ефективно діє й готує фахівців таких потрібних державі технічних спеціальностей, не можна.

Але про такі спроби, зокрема, свідчать і деякі кроки нового виконувача обов’язків ректора – Сергія Назаренка. Наприклад, певний час тому ми оголосили конкурс на заміщення вакантних посад, зокрема, завідувачів кафедр. Усієї процедури проведення конкурсу було дотримано. Залишилося тільки проголосувати за кандидатури на засіданні Вченої ради, запланованої на завтра. Але сьогодні виконувач обов’язків видав наказ (навіть без віз юристів і кадрової служби) про скасування цього конкурсу й призначення нового. Чому він так зробив, на яких правових підставах, – пояснити не може.

Люди з команди, яку привів Сергій Назаренко, – це люди старої формації. Думаю, що відбувся реванш колишніх представників Партії регіонів. Наприклад, оголошено, що радником в.о. ректора буде колишній ректор Юрій Лега, якому рік тому комісія, створена за результатами ревізії ДФІ, запропонувала піти з університету. Повертаються й інші колишні працівники, звільнені після тої ревізії, в тому числі й мама виконувача обов’язків ректора. Тепер вона стала фінансовим радником власного сина...

Колектив настільки обурився всім цим, що сьогодні зібрався у залі й сказав новому виконувачу обов’язків: «Ми вже не той університет, який був колись. Ми запровадили студентське самоврядування. Ми відкриті. Всі документи в нас зараз – на сайті. Ми – інші люди!».

Я буду допомагати відстоювати демократію в університеті. Думаю, що ми дуже добре пам’ятаємо, чому ми були на Майдані. Що ми підтримали революцію гідності й нову державну владу. Що ми не крадемо самі й не дамо красти нікому! І я переконана, що наш навчальний заклад і далі залишатиметься одним із найкращих технологічних університетів України.
25.06.2015 12:20
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter