Партія розвитку України: Скільки знадобиться часу і коштів для модернізації економіки України після підписання асоціації з ЄС?

Сьогодні, 27 червня, у Брюсселі Президент України підписав економічну Угоду про зону вільної торгівлі з Європейським Союзом. Цим документом Україна підтвердить євроінтеграційний курс щодо зближення з ЄС.

Проте постає важливе питання, що ж отримає Україна, український бізнес, та прості громадяни від приєднання до зони вільної торгівлі з ЄС?

Передусім, це відкриття європейського ринку для українських товарів та товаровиробників, що передбачає поступове скасування митних тарифів на експорт української продукції до ЄС. Переважну більшість їх буде скасовано відразу після набуття Угодою чинності. Загалом, Україна та ЄС скасують імпортні мита майже на 97% та 96,3% тарифних ліній відповідно.

Приєднання до зони вільної торгівлі з ЄС сприятиме розвитку торгівлі через скасування чи зменшення мит на імпорт. У результаті українські експортери зможуть заощаджувати за підрахунками експертів до 487 млн. євро щороку.

Ціни на європейську продукцію повинні зменшитись, український споживач, в свою чергу, отримає доступ до більшого вибору європейської продукції на ринку.

Українські виробники матимуть шанс виходу на європейський ринок. Щодо експортних мит сторони угоди дійшли згоди, що з моменту набуття Угодою чинності, нові експортні мита запроваджуватись не будуть, а чинні на сьогодні в Україні експортні мита будуть скасовані впродовж 10-ти років.

- Проте за декілька днів до підписання ні уряд, ні прем'єр-міністр не показали жодного документу, який би відобразив реальну картину розрахунків так званих євроінтеграційних витрат в короткостроковій перспективі. Скільки знадобиться часу і коштів для модернізації економіки України? Яка ціна адаптації вітчизняних товарів до стандартів і регламентів ЄС?” – заявив представник черкаського обласного осередку Партії розвитку України Віталій Шпичак. - Адже українські товари зачасту є неконкурентоздатними. Підписання угоди вільної торгівлі з ЄС має довгострокову перспективу і передбачає зростання економіки України до 6%. Це хороший показник, але українська економіка потребує розвитку саме в найближчі роки, ми не можемо чекати ще десяток років, щоб відчути блага від цієї угоди. Я, як представник Партії розвитку України, висловлюю занепокоєння , що в Угоді про зону вільної торгівлі з ЄС не були чітко прописані гарантії щодо створення нових робочих місць; не були враховані ризики великої ймовірності жорсткої торгівельної війни з РФ і країнами СНД. Угода повинна передбачати надання преференцій українському виробнику (в першу чергу, ВПК, металургія, аграрний комплекс). У прийнятті таких доленосних для України рішень, як підписання Угода про асоціацію з ЄС, влада має керуватися інтересами і бажаннями всього українського народу, а не амбіціями окремих політиків та іноземних партнерів України”.
27.06.2014 12:50
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter