Черкаські лісівники заявляють, що з 2017 року жоден кубометр деревини не відправлявся на експорт

Як повідомляють в Черкаському обласному управлінні лісового та мисливського господарства, з 2017 року деревина, що заготовляється державними лісогосподарськими підприємствами, стовідсотково реалізується на внутрішній ринок – експорт необробленої деревини по Черкаському ОУЛМГ не здійснюється вже майже два роки.
Черкаські лісівники заявляють, що з 2017 року жоден кубометр деревини не відправлявся на експорт

З 1 січня 2017 року діє десятирічний мораторій на експорт необробленої ділової деревини (так званий ліс-кругляк), окрім дров’яної деревини. Господарська діяльність держлісгоспів Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства свідчить: з того часу жоден кубометр, навіть дров’яної деревини, не відправлявся держлісгоспами Черкащини на експорт.

В обласному управлінні висловлюють здивування текстом проекту рішення, зареєстрованого на сайті Черкаської обласної ради до 24-ї сесії Черкаської обласної ради 7 скликання, що відбудеться 7 вересня 2018 року, “Про звернення до Верховної ради щодо подолання вето Президента України на Закон України №5495 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів”.

У даному зверненні йдеться про факти контрабанди деревини під виглядом дров паливних та подальший їх експорт поза митним контролем. Тут же наголошується на потребі створення нових робочих місць, розвитку деревообробної галузі та забезпеченню сировиною місцевих виробників.

Виникає логічне запитання: для чого ініціюється таке звернення до вищого керівництва держави, яке не має ніякого підгрунтя на рівні області, в якому “штампами” викладені факти, що не стосуються держлісгоспів Черкащини, адже:

– експорт необробленої деревини по держлісгоспах Черкаського ОУЛМГ дорівнює нулю (починаючи з 1 січня 2017 року);

– вся заготовлена необроблена деревина реалізується на внутрішній ринок для забезпечення потреб вітчизняних деревообробників, установ соціальної сфери та місцевого населення.
21.08.2018 14:50
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter