Вода в річках Золотоношка й Суха Згар залишається забрудненою

Вода в річках Золотоношка й Суха Згар залишається забрудненоюВода у річках Золотоношка та Суха Згар залишається забрудненою, очисні споруди не справляються з кількістю стічних вод та рівнем їх забруднення. Такий висновок можна зробити зі звіту робочої групи з перевірки ефективності роботи очисних споруд м. Золотоноша, який в розпорядження УНН-Центр надало управління екології та природних ресурсів Черкаської ОДА.

Жителі прилеглих сіл продовжують скаржитись на забруднені річки. Тому фахівці ДЕІ в Черкаській області, згаданого управління та Золотоніського міськводоканалу провели позапланову перевірку і дійшли висновку, що новозбудовані очисні споруди не можуть впоратися з покладеною на них роботою.
“Негативний вплив на ефективність роботи очисних споруд здійснюють підприємства, які скидають стічні води в каналізаційну мережу міста із перевищенням концентрацій забруднюючих речовин, ... внаслідок чого очисні споруди не дають проектну ступінь очистки стічних вод”, — йдеться у звіті робочої групи.

Основними забруднювачами є чотири підприємства, серед яких найбільшим забруднювачем річок голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко назвав маслоробний комбінат.

Стічні води з цих підприємств мали перевищення гранично допустимих концентрацій (ГДК) по таких показниках: хімічне споживання кисню, фосфати, азот амонійний, сульфати, нітрити, хлориди, сухий залишок.

Кожне з чотирьох підприємств має локальні очисні споруди, проте працюють вони неефективно, рівень очищення скидів дуже низький, тому вода, що потрапляє до міської каналізації з цих підприємств, занадто забруднена і очисні споруди міста не можуть впоратися з їхнім очищенням. Так брудна вода продовжує потрапляти у річки.

“Забезпечення ефективної роботи локальних очисних споруд вказаних підприємств дасть можливість зменшити навантаження та забезпечити дотримання технології очистки на очисних спорудах м. Золотоноша”, — впевнені екологи.

Забезпечити експлуатацію очисних споруд міста, застосування хімічних речовин, проведення аналізів стоків та за їх результатами виконувати налаштування обладнання повинна міська влада Золотоноші, вважають екологи. Відповідно вони вимагають від керівників міста, аби ті змусили підприємства ввести в експлуатацію локальні очисні споруди і контролювали ступінь очистки води цими спорудами. А якщо ступінь очистки не відповідатиме нормативам, то встановити додаткове обладнання для очистки скидів за рахунок міського бюджету Золотоноші. На себе ж екологи беруть зобов’язання щомісячно контролювати за допомогою лабораторних досліджень склад стічних вод після очисних споруд.
29.11.2016 15:55
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter