Одарич мріє про повну санацію черкаської каналізації

Одарич мріє про повну санацію черкаської каналізації Міський голова Черкас Сергій Одарич поділився цінними думками щодо необхідності повної заміни систем фекальної каналізації в Черкасах. Про це інформують у міській раді Черкас.

- Деякі депутати останнім часом висловлюють не зовсім компетентні думки щодо комунального господарства, зокрема – щодо аварій на мережах водовідведення, - вважає Одарич. Це – цілком природно, господарство велике і дуже різношерстне.

Не для образи, а для інформування – невеличкий лікнеп щодо систем фекальноі каналізаціі в Черкасах.

Колектори є двох видів: самоплинні і напірні.

На напірних колекторах стоки йдуть під тиском, там є теоретична можливість гідроударів – різких стрибків тиску через включення додаткових насосів. Але за останніх 7 років і на системах водопостачання, і на фекальних колекторах встановили нові насоси і – головне! – частотні перетворювачі. Завдяки перетворювачам кожен насос включається плавно, без стрибка тиску. Кількість аварій зменшилася в 60 (!!!) разів. Крім того, всюди встановлено комп'ютерне регулювання і "самописці". В будь-який час можна перевірити, як і коли змінювався тиск.

Самоплинний колектор – це труба широкого діаметру, прокладена глибоко під землею під нахилом. Нечистоти "своїм ходом" стікають в заданому напрямку. Зазвичай, самоплинні колектори лише частково заповнені рідиною – до 70-80% в години пік і до 5–10% вночі.

Труби для самоплинних колекторів використовувались самі різні. Наприклад, під бульваром Шевченка – глиняні, укладені ще в 50-х роках. Багато – залізобетонних, 70-80-ті роки. Оскільки труба постійно недозаповнена рідиною, то у верхній частині завжди є повітря. Відповідно, активно відбувається процес окислення металевої арматури (простіше – ржавіння). Руйнується верхня частина труби. Місцями її вже взагалі немає. Все тримається просто на злежаному грунті.

Єдиний вихід – повна санація. Прокладання всередині бетонних труб пластиковоі труби трохи меншого діаметру.
16.07.2014 13:35
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter