Бардак на болоті

Кілька останніх років українська влада намагається підсунути населенню “троянську кобилу” у вигляді запровадження ринку землі в Україні. Поки що спроби наштовхуються лише на обурення й прокльони.

Що і як відбуватиметься, якщо все ж-таки земля в Україні стане товаром, можна спрогнозувати на прикладі найкумеднішої установи Черкаської області — Головного управління Держгеокадастру. Вже багато років тут неможливо знайти крайнього через надзвичайну кадрову плинність. Хтось втік, хтось засуджений, але жоден з начальників не пішов зі свого кабінету спокійно...

Нагадаємо, що після легендарного Петра Ілліча Гамана (затриманого ніби під час отримання хабара в 57 тис. дол. в травні 2014 року), головним управлінням Держгеокадастру в Черкаській області керували 7-ро начальників. І кожен в ранзі в.о. - виконувача обов`язків.

У грудні 2015 року з посади в.о. начальника Головуправління черкаського Держгеокадастру в Черкаській області «ушлі» Азера Мірзоєва. Підставою став хабар у розмірі 1 236 918 грн. за видачу дозвільних документів , який “вибив” один з керівників структурного підрозділу за продовження терміну оренди 70 га землі в Христинівському районі. 

Потім керували Оксана Сіроштан, Дмитро Мироненко, Сергій Савченко, Роман Прудкий. Дмитро Мироненко, до речі, у березні 2016 року був затриманий УСБУ під час отримання 70 тис. доларів. Проте захисту Мироненка вдалося довести, що той випадок — нісенітниця, вигадка спецслужб...
Бардак на болоті

У травні 2017 року виконувати обов`язки начальника Головного управління Держгеокадастру в Черкаській області вдруге призначили чернігівчанку Ольгу Залогу.

Про те, що зараз відбувається в установі, яка теоретично може взяти на себе питання з продажу землі в Черкаській області(якщо Порошенко з Гройсманом “прочавлять” це рішення ), розповів Провінції один з колишніх працівників Головного управління Держгеокадастру області. Так сталося, що він був змушений піти з управління “за згодою сторін”.

З етичних причин ми не будемо називати прізвища окремих посадовців управління. Вважаємо, що відповіді співрозмовника й без того яскраво характеризують моральний клімат серед місцевих земельників.

- Хто зараз фактично керує Головним управлінням Держгеокадастру Черкаської області?

- Формально - Ольга Володимирівна Залога. Реально — М. та С. Після звільнення в грудні 2015 року Азера Мірзоєва, М. - фактично єдиний, хто ухвалює кожне рішення. Його права рука — С. - так само трішечка побувала в ранзі “виконувача обов`язків”. Але після скандалів з христинівськими атошниками ( в цілому районі “не знайшлося” жодного гектару землі для учасників бойових дій на Сході) її було усунуто. Також при С. розгорівся скандал з удаваними учасниками АТО з Києва. Фактично землі роздавалися усім, хто проплатив, а зовсім не учасникам бойових дій. Зараз С. - начальник одного з управлінь. У Київі керівництво Держгеокадастру було вкрай незадоволено цими ганебними історіями. Було вирішено запросити людину зі сторони. Тому й з`явилася Ольга Залога з Чернігова. Але у свій час М. вчився разом з керівником чернігівського Держгеокадастру. Тому-так вважають працівники управління-Залога приїхала з благословіння М.

-У квітні навколо вашого управління був скандал, пов`язаний з призначенням в.о. начальника Віктора Харченка...


- ...Йому вдалося покерувати лише три тижні. І 10 травня з`являється наказ про повторне призначення Ольги Залоги. Замість Харченка. Ці бізкінечні кадрові каруселі всіх дістали...Адже після звільнення Мірзоєва наприкінці 2015 року роботи ніякої в черкаському Держгеокадастрі немає. Робилося щось або наднеобхідне, або вирішувалися поточні питання, які особливих надзусиль не вимагали.

- Що означає — не робиться ніякої роботи?

- А те й означає... М. постійно вирішує виключно власні питання. Головне, щоб потоки “бабла” ніколи не закінчувалися. А те, що в районах немає керівників — його не стосується взагалі. Половини керівників районних управлінь взагалі немає. У Смілі — в.о. начальника, у Шполі — в.о, в Умані — немає керівництва... Коли в квітні прийшов Віктор Харченко, вперше за 2 роки ми почали займатися справді роботою. Він викликав усіх по одному. У кожного питав — які проблеми в роботі? Що треба? Складіть перелік найнеобхіднішого, що потребує вирішення вже зараз...Я його зовсім не ідеалізую. У нашій сфері янголів немає. Але Головне управління почало працювати, а не тільки “схеми крутити”. І тут — знову Залога...

- Як ви оцінюєте обстановку в Головному управлінні Держгеокадастру в Черкаській області?

- Там болото. Це вам приватно скаже кожен працівник. М. крім налагоджування схем — він більше нічого робити не вміє. Періодично його запрошують на килим до Києва. І регулярно виходить так, що кількість наказів, зареєстрованих у нашому централізованому електронному документообігу не збігається з кількістю фактично виданих. Періодично М. за це отримує в Києві добрячого прочухана...У М.гарні стосунки з куратором по Черкаській області. А його дядько — суддя в якомусь серйозному київському суді. Я перехрестився — і пішов з черкаського Держгеокадастру геть. Кадрів — немає, робота — не ведеться, а скандали...Вони в найближчому майбутньому виникатимуть регулярно.
Бардак на болоті

PS. У каламутній воді риба добре ловиться. Як на Черкащині будуть продавати землю, враховуючи системний бардак в регіональному Держгеокадастрі, - зрозуміло вже зараз. Напевне, в решті областей все не так)))

Денис Сирцов
19.05.2017 17:10
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter