Як авторитет з Черкаського виконкому поліцію куди треба ходити вчив...

Як авторитет з Черкаського виконкому поліцію куди треба ходити вчив...Епічна історія під назвою “Пісок крадуть, наліво везуть” сталася днями в Черкасах на дніпровському узбережжі.

Фабула історії така. До патрульної поліції поступив виклик від стурбованої жінки, яка повідомила, що на березі Дніпра в районі мікрорайону “Митниця” невідомі люди риють пісок без будь-яких документів.

Дійові особи та виконавці: наряд патрульної поліції, стурбовані представники громадськості, заступник міського голови Черкас Геннадій Шевченко та інші.

Патрульна поліція Черкас виклала відео події, зазначивши, що патрульних поліцейських, які прибули на виклик, звинуватили в перешкоджанні проведення робіт.


Хронометраж запису 18 хвилин 28 секунд. Провінція не полінувалася уважно передивитися відео. І ось що ми там побачили й почули.

Жінка, що представляється секретарем комітету самоорганізації мікрорайону “Митниця”, говорить наряду поліцейських (чоловіку й жінці), що робітники, які проводять роботи на узбережжі “вообщє ніяких документів не показали”. А раз “документів немає, отже “пісок іде налєво”.

Патрульні прямують до екскаватора.

Поліцейський жінка-робітникам: “Шо ви тут робите? Я вас запитую втретє...”

Полісмен-чоловік: “«Хто відповідальний за дане “мєропріятіє”? На даній території?”

Робітники розгублені. Ймовірно, вони давно вже заплуталися — де “правильні” роботи, а де - “лєві” ходки.

Працівник - поліцейським: “Мєстная власть”

- А де мєстная власть?

- В горісполкомі...

Поліцейський (потім він двічі назвав своє прізвище — Зінченко) продовжує наполягати: “Чи є особа, яка відповідає за дані роботи?”

Жінка-полісмен допомогає колезі Зінченко: “Так документи у кого? У генерального директора? Вашего прєдпріятія? Шо ж ви такі скритні?”

Нова дійова особа (обличчя на відео замулені, але зрозуміло, що робітники на екскаваторі йому підпорядковуються, - Пров.)

Чоловік: “Ця земля належить Черкаській міській раді. Проводиться розширення русла...

Полісмен: “Документи єсть, які підтверджують? Зараз ми викликаємо екологічну інспекцію, і вона по даному питанню буде вирішувати...

Чоловік:
“Власник дасть довідку, що він не проти...Хто власник? Черкасиінвестбуд! У їхній власності всі ці намиви...

Полісмен: Документи є?

Чоловік: Жодних документів...Ви повинні довести мою вину, а не я (виправдовуватися, -Пров)

Полісмен: Усі надра, вода є власністю народу України. А не чиєюсь власністю, щоб ви розуміли...Будь-ласка, пред`явіть документи, що ви маєте право проводити дані роботи!

Жінка-полісмен: Тобто документів немає...

Чоловік:Є документи, я знаю, що їх везуть...

Поліцейський: Щоб не було балагану...Пред`являйте документи, і ми тоді відїжджаємо...

На авансцені — нова дійова особа. Його легко упізнати. Це заступник міського голови Геннадій Шевченко (про його непрості стосунки з патрульною поліцією читайте тут).
Як авторитет з Черкаського виконкому поліцію куди треба ходити вчив...

Шевченко: Як кинув засідання ради. Слухайте, ну ви займаєтеся не своєю роботою. Я зараз вас направлю на стихійну торгівлю, то будете ви займатися нею довго і упорно... Слухайте... Давайте ви будете виконувати свої обов`язки. Бо ви приїжджаєте не туди, куди треба, а туди, куди не треба.

Дівчина-поліцейський: Я не знаю, про що ви домовляєтесь і з ким...

Шевченко: З вашим керівництвом домовляємся...Бо ви свої обов`язки не виконуєте. Ось тут зупиняєте роботи. Навіщо? У вас піар-рота чи що у вас?
Я терпів довго особисті образи на себе... (виділено нами. Пров.)

Полісмен Зінченко-Шевченку: Акту виконання робіт немає. Отже це самовільно...Пред`явіть дозвіл на дану роботу.

Шевченко: Слухайте, це ненормально. Виставив (відеокамеру, - Пров.), щоб знімать, щоб потім показать десь це усе. Покажіть заяву...Я стверджую, що ви нас обманюєте. Ніхто вам нічого не писав.

Поліцейські кажуть заступнику мера, що заява — в Черкаському відділі поліції.

Шевченко: Добре, звонимо в Черкаський відділ поліції ...Є заява? Добре, є заява...Ви ж розумієте, що ви просто перешкоджаєте...

Від Провінції: 1) Поліцейські, реагуючи на виклик жителів “Митниці” (те, що він був, переконався навіть Геннадій Шевченко) мали зробити прості речі: а) перевірити документи на право ведення робіт; б) у разі їх відсутності повинні були зупинити роботи та викликати керівництво. У цілому, наряд патрульних діяв у межах своїх повноважень;

2) Заступник міського голови Геннадій Шевченко : а) будучи посадовою особою, демонстрував зверхність та зневагу до поліцейських, що перебували при виконанні службових обов`язків; б) допустив висловлювання, які можна розцінити як провокаційні й образливі відносно представників правопорядку; в) не став вислуховувати обидві сторони, одразу ставши на бік організації, яка виконувала роботи без документів.

У США, швидше за все, всі учасники даної події за злісну непокору поліцейським при виконанні останніми службових обов`язків за кілька секунд лежали на піску з кайданками на руках. І мали б дуже серйозні проблеми в суді. І наврядчи б заступник мера після цього взагалі б мав можливість працювати на державній службі.

У Черкасах же життя по “понятіям” триває...

PS. Сьогодні в Черкаській філармонії патрульних поліцейських з Черкас вітали з першою річницею роботи. Ні мер Черкас Бондаренко, ні жоден з його 7-ми заступників привітати поліцейських не прийшли...

Кіндрат Булавін
01.03.2017 18:50
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter