Лашкул: Ми знову починаємо все спочатку

Лашкул: Ми знову починаємо все спочаткуСклад учасників Другої ліги поповнився новим іменем – замість ФК «Черкаський Дніпро» участь у Чемпіонаті України сезону 2018/19 візьме ФК «Черкащина-Академія», причому, він буде представляти не тільки обласний центр Черкаси, а всю Черкаську область.

Місце дислокації клубу – на території об’єднаної територіальної громади Білозір’я, а його штаб-квартира буде знаходитися в навчально-тренувальному комплексі Білозірської сільської академії футболу для дітей та юнацтва.

Про цю новину розповів Володимир Лашкул, який в день створення нового футбольного клубу «Черкащина-Академія» був обраний його президентом.

— Перегорнуто ще одну сторінку історії професіонального футболу Черкащини...

- Професіональна команда залишається в Чемпіонаті України під назвою «Черкащина – Академія». А зникнення ФК «Черкаський Дніпро» і його команди – це результат зневажливого ставлення до інвесторів з боку міської ради Черкас, а також черкаських ультрас та інших не зовсім адекватних угрупувань, які завдяки безпорадності силових структур станом на липень 2018 року заполонили не тільки місто Черкаси, а й багато інших регіонів України. Це результат відсутності впливу влади, її адміністративного ресурсу на вседозволеність та інші прояви негативних явищ в суспільстві. Тому так і не дочекавшись реагування на заяву, яка була оприлюднена в засобах масової інформації 4 липня 2018 року, а також не отримавши жодної відповіді на офіційні листи, які були надіслані народним депутатам України, обраним від міста Черкаси та області, а також керівнику Черкас А.В.Бондаренку і керівнику громадської організації «Ультрас Черкаси» Д.А.Майорову та Федерації футболу Черкаської області (В.В.Голуб, В.Г.Фощій), засновники Корпорації прийняли рішення розформувати команду «Черкаський Дніпро», призупинивши її участь у Чемпіонаті України.

— Більш детальніше про заяву Корпорації, та чи є наразі впевненість, що футбол на Черкащині збереже професіональний статус?

— Заява – це був останній шанс звернути увагу керівників міста Черкаси, Федерації футболу Черкаської області, громадської організації «Ультрас Черкаси» та інших вболівальників на необхідність робити хоч щось для того, щоб футбольний клуб «Черкаський Дніпро» та його команда існували.

Заява була зроблена з урахуванням того, що протягом 2012-2018 років завдяки Корпорації та іншим інвесторам, а саме торговим маркам «Імперія яхт», «Банк Михайлівський», «Ельдорадо», ПрАТ «Новокаховський річковий порт», було направлено на розвиток інфраструктури футболу на Черкащині майже 100 млн гривень.

За рахунок цих коштів були побудовані: в селі Білозір’я стадіон «Зоря» з трибуною на 1000 місць та штучним футбольним полем; навчально-тренувальний комплекс Академії футболу з ігровим майданчиком для футзалу. У селі Дубіївка Черкаського району спортивний майданчик зі штучним покриттям для гри у футбол. Протягом п’яти років 29,9% коштів від загальної суми інвестицій, а це 29. 901. 575 гривень інвестовано на утримання команд «Зоря» Білозір’я, «Славутич» Черкаси і «Черкаський Дніпро», створення і підготовку аматорської юнацької команди «Черкаський Дніпро» U-19, яка в 2016 році стала Чемпіоном України, а в 2018 році срібним призером Чемпіонату України.

Починаючи з 5 листопада 2013 року клуб сплатив більше 10 млн гривень податків до державного та місцевого бюджетів. Не малі кошти також сплачувалися і за послуги комунальному підприємству «Стадіон Центральний» та іншим комерційним структурам і юридичним особам міста. Таким чином підтримувалося господарство міської ради і проекти малого бізнесу. Це подобалося черкаським чиновникам. Але не було взаємовіддачі.

Міська рада в черговий раз продемонструвала непослідовність і неувагу до футбольного клубу «Черкаський Дніпро», прийнявши рішення про скасування йому пільг за оплату оренди майна комунального підприємства «Стадіон Центральний».

А ще раніше в 2014 році «рішали» наближені до міської ради перетворили в спробу захопити землю в центрі Черкас намагання Корпорації реалізувати масштабний проект будівництва молодіжного рекреаційного спортивно-розважального центру та навчально-тренувального комплексу для команди і Академії футболу «Черкаський Дніпро» в Долині Троянд міста Черкаси, запустивши його під укіс. Знущання з клубу полягало в тому, що це було здійснено після попереднього погодження з міським головою і понесених витрат на розробку проекту та ще й в період найвищих історичних досягнень команди «Черкаський Дніпро» (7 травня участь у півфіналі розіграшу Кубку України, а в кінці сезону чемпіонство в Другій і вихід до Першої ліги).

Створилася ситуація, що футбольний клуб і команду знищили сама міська влада та радикально налаштовані вболівальники (ультрас). Але світ не без добрих людей. Незважаючи ні на що, правонаступництво відбулося і команда з Черкащини має можливість взяти участь у Другій лізі Чемпіонату України.
Лашкул: Ми знову починаємо все спочатку

— І хто ці особи?

- — Прихильники футболу повинні їх знати. Тому я повідомляю, що професіональний футбол в Черкаській області вдалося зберегти перш за все завдяки особистому втручанню в ситуацію Юрія Олеговича Ткаченко – голови Черкаської облдержадміністрації, підтримці його концепції подальшого існування клубу головою Федерації футболу України Андрієм Васильовичем Павелком та головою громади Білозір’я Володимиром Павловичем Міцуком. Відтепер, команда «Черкащина-Академія» буде представляти в професіональному футболі інтереси всієї Черкаської області.

— Тобто, загрози існуванню клубу немає?

— В Україні зараз така ситуація, що будь-який проект соціально-культурної сфери постійно перебуває під якоюсь загрозою призупинення або зникнення: непередбачуваність подій на сході України; тиск чиновників місцевої влади; застереження перед виборами президента України та народних депутатів до Верховної ради України; дії місцевих неформальних угрупувань (ультраси, дружинники, корпуси) і багато інших чинників, що заважають реформам у суспільстві. Тому я знімаю шляпу перед власниками аматорських і професіональних футбольних клубів України, які утримують їх і дають можливість вболівальникам спостерігати футбольні матчі: на стадіонах сіл; міст і містечок; по телебаченню та відчувати магічну силу футболу і його вплив на суспільно-політичне життя країни в цілому.

— Під чиїм керівництвом команда готується до Другої ліги?

— Наразі обов’язки головного тренера виконує Олександр Кирилюк – він давно у нас в клубі працює на цій посаді та інших позиціях: був гравцем команди в її зіркові часи, спортивним директором. Людина з великим досвідом тренерської та організаційної роботи. Загалом ФК «Черкащина-Академія» на даному етапі — дуже молода команда функціонерів і футболістів, сформована з черкаських козаків та випускників Білозірської Академії футболу, що стали в 2016 році чемпіонами України серед U-19, а в 2018 році — срібними призерами такого ж турніру.

«Ми знову починаємо все спочатку, але на відміну від 2012 року, ми маємо відповідну інфраструктуру, досвід і саме головне – бажання довести, що гідні кращої долі. На реструктуризації і переіменуванні клубу справа не закінчиться. Треба ще багато попрацювати, щоб реалізувати заплановане: здійснити реконструкцію стадіону, побудованого нами ж у 2012 році; відкрити Всеукраїнський центр футзалу на базі нами ж побудованої Білозірської Академії футболу. Плануємо реконструювати напівзруйнований на території громади Білозір’я гуртожиток ПМК-21, створивши тут хостел для проживання футзалістів і футболістів. Є багато інших ідей! Було б здоров’я і кошти для реалізації запланованого……»

ckdnipro.com.ua
27.07.2018 11:30
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter