• 0

Нові можливості для навчальних закладів

Інтерактивна дошка: доторкнутися до інформації


Сьогодні стає реальністю те, що недавно уявлялося фантастикою. Інтерактивні й сенсорні дошки набувають все більшої популярності й активно використовуються в різних сферах: у навчальних закладах, у сервісах надання державних електронних послуг, бізнес-офісах, тренінг-центрах, конференц-залах й ін.



Інтерактивна дошка - це просто величезна сенсорна панель, на яку за допомогою проектора з підключеного комп'ютера проектується зображення робочого столу. І з цим зображенням можна далі працювати, а саме:



  • вносити зміни й позначки в реальному часі;

  • зберігати зображення у відповідні комп'ютерні файли, друкувати їх на принтері, переписувати на знімні носії й розсилати електронною поштою;

  • демонструвати презентації й відео;

  • з використанням дотика креслити різні схеми.


Сенсорною дошкою можна керувати за допомогою дотиків будь-якими предметами: спеціального стилусу, ручкою або звичайним пальцем. Це залежить від того, яка технологія була використана при виготовленні дошки: резистивна, ультразвукова, інфрачервона, оптична, електромагнітна або мікроточкова.


В залежності від того, де розташовується проектор (з боку аудиторії або із заднього боку), розрізняються дошки з прямою або зворотною проекцією.

Перші інтерактивні дошки були розроблені в 1990-і роки компаніями Xerox PARC й Smart Technologies з метою проведення конференцій у бізнес-офісах.


Зараз світовий ринок подібних сенсорних комунікативних пристроїв інтенсивно розвивається переважно в сфері освіти, бізнес-комунікаціях й електронному уряді. Більшість виробників інтерактивних дощок орієнтує свою продукцію саме на сферу освіти, приділяючи велику увагу розробці програмного забезпечення, що дозволяє створювати інтерактивні уроки, включати в роботу велику кількість різноманітних матеріалів в електронному вигляді.


На Заході практично у всіх навчальних закладах використовують інтерактивні дошки, у той час як в Україні тільки починають освоювати дану технологію. При цьому на українському ринку вже представлені відомі міжнародні бренди. Так, наприклад, у компанії Сенсорні Системи України можна купити сучасні комплекси «Інтерактивна дошка» на базі технологій інтерактивних дисплеїв Elo TouchSolutions, одного зі світових лідерів з виробництва й розповсюдження сенсорного обладнання на ринку освітніх послуг і корпоративного навчання.

30.09.2018 08:50
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter