• 0

Які бувають сенсорні монітори та чим вони відрізняються

Сенсорні монітори вже давно заполонили світ комп’ютерних технологій, адже смартфони вже не рідкість ні для кого. Та згодом технологічний процес зробив більший крок вперед, результатом якого стали сенсорні монітори (детальніше) звичних нам комп’ютерів.



Взагалі, сенсорний екран – це пристрій для вводу інформації при використанні чутливого до дотиків дисплею. Це можливо, оскільки зараз екрани допомагають напряму взаємодіяти з пристроєм, хоча раніше для цього потрібна була миша. Останнім часом з’явилося вже немало типів таких моніторів, а значить визначитися який саме потрібен стало ще складніше.


Різновиди сенсорних моніторів


Якщо людині потрібен звичайний ноутбук для роботи чи навчання, то зазвичай, вона не буде приділяти особливу увагу типу дисплея. Але якщо пристрій потрібен для виконання більш складних та серйозних задач, то це може стати ледь не основним критерієм відбору. Так, основна класифікація називає такі типи моніторів де кожен компонент має свої переваги та недоліки:



  1. Резистивний – найпростіший вид екранів, який складається зі спеціальної панелі та мембрани. Завдяки своїй конструкції вони досить стійкі до забруднень та досить чутливі до натиснень, а це дозволяє працювати з ними за допомогою руки навіть у рукавичці. Разом з тим він легко піддається механічним пошкодженням, тому з часом на ньому з’являється немало подряпин. Їх використовують для медичного обладнання.

  2. Матричний – його конструкція схожа на попередній вид, точніше на його спрощений варіант. Їх основний недолік – це досить низька точність. Як тип вони існують, але на практиці вже довгий час не використовуються.

  3. Ємкісні мають складну конструкцію, яка робить пристрій надійним та довговічним. Їх дисплей набагато прозоріший ніж у резистивних. Вони легко протистоять забрудненням, але мають один суттєвий недолік. Дисплеї чутливі лише до дотику пальцем. Використовуються в банкоматах, а бо в інформаційних боксах.

  4. Проекційно-ємкісні - це ті, що звичні для нас, бо використовуються в ноутбуках та смартфонах. Їх основна перевага над попередніми у тому, що вони здатні реагувати на декілька дотиків одночасно. Вони мають довгий строк служби та нечутливі до різних забруднень, єдиний мінус – невисока точність.


Отже, сенсорні екрани вже невід’ємна частина нашого побуту. Вони легкі та зручні в роботі, але ще дотепер не вдалося позбавитися від клавіатури, бо з деякими задачами вона поки ще може справитися краще.

22.10.2017 13:28
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter