• 0

Страхування вантажу при перевезеннях - Українські реалії

Кожне перевезення вантажу пов'язане з ймовірністю виникнення форс-мажорних обставин, внаслідок яких замовник ризикує отримати збиток. Тому для останнього вкрай важливо вибрати надійного експедитора для транспортування товару і забезпечити собі фінансовий захист за допомогою такого ефективного інструменту, як страхування вантажу. Серед українських бізнесменів страхування вантажу більш менш популярне тільки в індустрії контейнерних перевезень при іморті з Китаю та інших заокеанських країн. При внутрішньому транспортуванні територією країни частіш за все послугами страхування нехтують з міркувань тотальної економії (виключенням є перевозки небезпечних вантажів).


Види страхування вантажів


Об'єктами страхування виступають майнові інтереси страхувальника, які пов'язані з будь-яким можливим збитком в ході транспортування його вантажу. Страхування вантажу при перевезенні може бути трьох видів:



  • Страхування всіх ризиків - в даному випадку страхування покриває певні ризики: шахрайство, крадіжка, аварія, конструктивна загибель товару і т.д., зовнішній вплив по відношенню до майна (крім ядерної війни, конфіскації або умислу необережного страхувальника).

  • Страхування часткового пошкодження.

  • Без відповідальності за пошкодження, крім випадків катастрофи - відшкодовуються тільки збитки від повної втрати або знищення вантажу.


Різниця між 2 і 3 категоріями страхування полягає в тому, що при аналогічних ризиках в останньому випадку страхувальник покриває тільки ті збитки, які виникли внаслідок загибелі всього або частини вантажу. Найбільшу захист інтересів вантажовласника забезпечує перший тип страхування.


Звичайно, за допомогою страховки замовник не в силах виключити ризики для вантажу, але він може максимально скоротити збитки в разі пошкодження чи втрати товару.


Як оформляється страховка?


Для оформлення страховки замовник висилає заявку на страхування вантажу, де вказує основні характеристики вантажу (вартість і т.д.) або звертається в компанію експедитора, яка надсилає невелику проформу. Замовник заповнює її з зазначенням відомостей по вантажу і після цього з ним укладається договір.


Види ризиків, які враховуються при визначенні обсягів страхової відповідальності, в чому визначаються особливостями товару. Вони можуть істотно відрізнятися, наприклад, при перевезенні автомобілів, ювелірних виробів або скла. Відповідно, витрати на страхування вантажу можуть бути різними.


Вартість страхування вантажу при перевезенні розраховується залежно від властивостей вантажу, складності маршруту, виду та умов перевезення, вартості вантажу та наявності франшизи (і її розміру). Якщо потрібно застрахувати вантажі, що вимагають особливих умов перевезення, то дана послуга коштуватиме дорожче.


Варто враховувати, що при співпраці з надійною транспортно-логістичної компанією ймовірність виникнення страхового випадку, як правило, нижче - за рахунок опрацьованості логістичних заходів, залучення сучасних технічних засобів і прагнення відповідально підходити до кожного етапу перевезення для збереження репутації.


Винятком із страхового покриття є псування вантажу, не пов'язане з умовами перевезення, виробничі дефекти, недостача товару при цілісності зовнішньої упаковки, зміна тарифів і затримка доставки.


Хто повинен виконати страхування вантажу при перевезенні?


Про безпеку вантажу повинен, в першу чергу, подбати сам Замовник, визначивши той тип страхування, який актуальний в конкретному випадку. Отже, він має право самостійно вирішувати, чи потрібна страховка для перевезення його вантажу чи ні. Найбільш вигідну схему страхування Замовнику можуть запропонувати в логістичної компанії. Крім того, надійний Експедитор завжди страхує свою відповідальність.


Кожна компанія, що виконує страхування вантажів на морському автомобільному залізничному чи авіаційному транспорті, повинна надавати якісний сервіс та нормальні ставки на страхування. А це вдається тількі завдяки співпраці з найбільш авторитетними зарубіжними та вітчизняними страховими компаніями.

06.10.2015 08:45
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter