Опитування: Більшість українців є латентними прихильниками корупції

Опитування: Більшість українців є латентними прихильниками корупціїБільшість українців добровільно дають хабарі і засмутяться, якщо корупція зникне. Про це свідчать результати дослідження Global Corruption Barometer, пише "Фокус". Як з'ясувалося, 67% українців дають хабарі добровільно - на знак подяки, заради вигоди, намагаючись прискорити вирішення питання або здешевити послугу. Ці люди не просто відмовляються боротися з корупцією, але навіть засмутяться, якщо вона зникне, стверджують фахівці. "Згідно з дослідженнями, українці - одна з найбільш цинічних націй у світі. Корупцію і багато інших негативних явищ ми сприймаємо як щось буденне. У розвинених європейських країнах такі ситуації - виняток, бо і суспільство реагує гостро", - стверджує виконавчий директор української філії організації Transparency International, яка проводила опитування Global Corruption Barometer, Олексій Хмара.
Разом з тим, 68% українців стверджують, що готові протестувати. Правда, в конкретних випадках, коли справа стосується особисто їх, 74% українців нічого не роблять. "Хабарі тому й існують, що вони вигідні. Намагаючись боротися з ними за законом, ви точно витратите більше грошей, часу і нервів", - стверджує юрист Тетяна Монтян. На її думку, намагатися змінити систему поодинці - безглуздо. "Хабарників зазвичай кришують. Але навіть якщо вдасться посадити чиновника, на його місце прийде інший. Це як боротися з прищами на гангренозній нозі. Я б за таку справу не взялася. Потрібні зовсім інші методи, на законодавчому рівні", - вважає Монтян.
Часто ті, кого змушують давати хабар, замовчують те, що трапилося. Так, 63% з них вважають опір даремним. А 28% українців, які не здають корупціонерів, просто бояться наслідків.

ТСН
20.09.2013 14:20
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter