Найсильніша дівчина світу мешкає в Монастирищенському районі

Найсильніша дівчина світу мешкає в Монастирищенському районіНайсильніша дівчина світу мешкає в Шабастівці. І це не гучна заява. Це – цілковита правда, хоча й надзвичайно приголомшлива. Уродженка с.Шабастівка, що на Монастирищині, 20-річна Таїсія Гедзун визнана найсильнішою дівчиною планети у ваговій категорії до 75 кг. В жовтні наша землячка брала участь в Першому чемпіонаті світу з богатирського багатоборства, що проходив у Йоркширі (Шотландія), де й здобула перше місце та титул найсильнішої дівчини планети.

- Пристрасть до спорту у мене з»явилася ще в школі, - розповіла Таїсія Гедзун [url=http://]інтернет-виданню "Алекс"[/url]. – Брала участь у шкільних, районних, обласних спортивних змаганнях з штовхання ядра і метання диска. Талант у мені розпізнав вчитель фізкультури рідної Шабастівської школи Микола Костянтинович Бондарчук. Перша перемога до мене прийшла в 7 класі. Отримала першість з штовхання ядра на районних змаганнях. Але головну роль у моєму житті та спортивній кар»єрі зіграли: мій дядько Володимир Якубенко, який спорту віддав не один рік свого життя, та земляк – Євгеній Мазур – підполковник Збройних Сил України, заслужений майстер спорту з легкої атлетики. Саме ці два чоловіки, зважаючи на мою чудову фізичну форму, і запропонували вступити до Вищого республіканського училища фізкультури і спорту, в якому у свій час навчалися брати Клички, абсолютна чемпіонка світу з багатоборства Ніна Геря та інші. Так, в 14 років я покинула рідну домівку і почала серйозно будувати спортивну кар»єру. По закінченні училища, вступила до Національного университету фізичного виховання та спорту. Наразі навчаюсь на 4 курсі вузу. В моєму арсеналі – десятки медалей: золотих, срібних, бронзових; Кубків, Грамот та Дипломів за перемоги у Міжнародних, Всеукраїнських, столичних чемпіонатах з метання диску, штовхання ядра, перетягування канату тощо.
До речі, Таїсія входить до жіночої збірної команди України з перетягування канату і брала участь в Чемпіонаті світу у 2009 році, що проходив у Тайвані. Та й взагалі, завдячуючи успішній спортивній кар»єрі, Таїсія вже побувала у багатьох країнах світу: Італії, Швеції, Китаї, Латвії та інших.

- Ініціатором моєї участі в Першому чемпіонаті світу з багатоборства став мій тренер Михайло Дем»янович Гераскевич, - говорить дівчина. – До Шотландії мене, у ролі тренера, супроводжувала моя подруга – абсолютна чемпіонка світу з богатирського багатоборства Ніна Геря (від автора: в 2011 році на Гіннес-шоу, що проходив в Італії, українка Ніна Геря стала найсильнішою жінкою світу та абсолютною чемпіонкою. Ніна встановила п»ять світових рекордів. Виступала у вазі 110 кг). Саме Ніна підтримувала мене на всіх етапах чемпіонату, піднімала богатирський дух (до речі, Геря не один раз приїжджала до мене в гості у Шабастівку і її добре знають місцяни).
Тому я дуже вдячна Ніні за колосальну підтримку на Чемпіонаті. Адже насправді змагання були дуже непростими. Програма Чемпіонату передбачала виконання 5-ти складних вправ: естафета з санчатами, вагою 100 кг, на швидкість (санчата потрібно було спочатку проштовхнути на відстань 15 м, потім протягнути їх ще 15 м; вправа «Дамбл», що передбачала піднімання однією рукою гантелі якомога більшої ваги; вправа, якою передбачено пронести мішок, вагою 75 кг. за 75 секунд на якомога більшу відстань; вправа «Тяга «Sillver Dollar», що передбачала підняти найбільшу вагу (Таїса підняла одночасно понад 226 кг). До речі, виконуючи вправу «Фермерська естафета», - наша землячка встановила світовий рекорд. За умовами організаторів, необхідно було пронести дві валізи, вагою по 70 кг кожна 15 метрів, а пізніше повторити те ж саме з валізами, вагою по 90 кг. Таїса Гедзун зуміла виконати цю вправу за 24,24 секунди.
Словом, всі вправи наша землячка виконала бездоганно, а відтак здобула титул найсильнішої дівчини світу та Кубок чемпіона. Хоча, зізнається, на змаганнях витав справжній дух суперництва між учасницями, було місце й заздрощам. Кожна прагнула отримати Кубок переможця. Всі були шоковані, що титул дістався саме українці. До речі, перемогу Таїсії від організатора і учасниці Чемпіонату Луїзи Блейд відділяли всього лише 2,5 очка.

- У момент нагородження на Чемпіонаті в Шотландії відчула невимовну радість, гордість за Україну, свою малу Батьківщину – Монастирищину та Шабастівку, - зізнається Таїсія. – Першими з перемогою мене привітали тренер та мама Наталія Михайлівна. І свою перемогу я хочу присвятити тренеру та рідним.
Після ряду інтерв»ю на телебаченні та в друкованих ЗМІ, Інтернет - виданнях, я повернулася до звичного життя, в якому є місце навчанню, виснажливим тренуванням, дозвіллю. Але титул найсильнішої дівчини світу додав впевненості. Я зрозуміла, що спроможна на більше, аніж думала до перемоги. Тепер у мене є мета стати абсолютною чемпіонкою світу. Головне – багато працювати, йти до високої мети і не зупинятися на досягнутому. Так, не лукавитиму, але я справді багато тренуюсь. Щодня у спортзалі проводжу по 3-4 години. До Чемпіонату готувалась 4 виснажливих місяці. Взагалі, я люблю виснажувати своє тiло величезними навантаженнями.

Після закінчення вишу дівчина планує продовжити свою спортивну кар’єру, а згодом перейти на тренерську роботу. І, як кожна дівчина, мріє про власну родину, дітей. Але для своїх майбутніх дітей обиратиме легші види спорту: бокс, теніс, легку атлетику.

– Тільки не багатоборство… Це дуже непростий вид спорту!
09.11.2012 11:35
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter