Розслідування побиття 8-річного Давида Лавриненка з Чорнобая "зависло", - Крапка

«Я чула, як онук говорив сестричці: «Ти на другий поверх школи на ходи, а то тебе так поб’ють, як мене». Він ночами прокидається через кошмари, кличе маму. В інші вечори мучиться від безсоння. Може, згадує той випадок? Він ішов до школи веселим, у доброму гуморі. І потім місяць ми на його обличчі усмішки не бачили», – розповідає Галина Попова, бабуся третьокласника Давида Лавриненка із селища Чорнобай на Черкащині.

Розслідування побиття 8-річного Давида Лавриненка з Чорнобая "зависло", - Крапка


На початку жовтня про нього писали всі ЗМІ. Після школи восьмирічний хлопчик потрапив до реанімації з розривом селезінки та забоєм легенів. Кілька днів провів у комі. Селезінку йому видалили.

У хлопчика діагностували численні забої, закриту черепно-мозкову травму, забій грудної клітини, закриту травму черевної порожнини, перелом руки. На голові в Давида були синці та подряпини. Перш ніж втратити свідомість, він встиг повідомити про побиття і назвати імена однокласників-кривдників.

«КРАПКА» вирішила дізнатися, як просувається слідство в цій справі, щоб зрозуміти, чи будуть знайдені та покарані винні. З’ясувалося, що результатів експертизи ще немає, а слідчий ховається від журналістів й активістів.

«Конфлікти між учнями мого класу були»

Є щонайменше три версії того, що могло трапитися того дня. Бабуся Давида, Галина Миколаївна, не сумнівається в тому, що дитина потрапила до лікарні через побої. Вона розповіла нам, що онука били в школі не вперше. За кілька тижнів до страшної події він прийшов додому з надірваним вухом. Мама хлопчика додає, що Давид неодноразово повертався зі школи із зіпсованими речами. Одного разу вона помітила на куртці сина сліди від черевиків: по його речах потопталися однокласники.

Однак класний керівник 3-го «В» уперто не помічала знущань однолітків над Давидом.

«Так, конфлікти між учнями мого класу були. Але вони одразу припинялися. Знущань над Давидом не було. Так само, як і відвертих бійок між хлопчиками», – казала Людмила Брагінець.

Зауважимо, що в соціальних мережах було багато суперечок щодо того, чи може дитина нанести такі травми. Мовляв, у третьокласника не вистачить сил, щоб відбити селезінку.

«Могли, якщо били лежачого ногами», – пояснили «КРАПЦІ» спортсмени, які займаються східними єдиноборствами.

«Це сталося в позаурочний час і не на території школи»

Директор школи Лариса Мовчан назвала цей інцидент нещасним випадком. Під час службового розслідування вчителі опитували можливих свідків і кривдників Давида. Діти запевняли, що хлопчик заліз на конструкцію заввишки майже 2 м, хотів продемонструвати якийсь трюк, однак не втримався.

Розслідування побиття 8-річного Давида Лавриненка з Чорнобая "зависло", - Крапка


«Це сталося в позаурочний час і не на території школи. Один із хлопчиків, прізвища яких назвав Давид, у той момент був на футболі, що підтвердили два тренери і троє батьків, які перебували разом з ним. А друга дитина, прізвище якої також назвав Давид, за словами його мами, була вдома», – запевняє Лариса Мовчан. Такої ж версії дотримуються батьки хлопчиків, яких Давид назвав винуватцями трагедії.

Мешканці двору, біля якого розташований майданчик, підтверджують, що гойдалка дійсно була зламана. Про це свідчать і фотографії, зроблені адвокатом сім’ї Лавриненків Володимиром Коржем майже одразу після інциденту.

Розслідування побиття 8-річного Давида Лавриненка з Чорнобая "зависло", - Крапка


Психолог клінічної лікарні Чорнобаю, який проводив з Давидом бесіди вже після трагедії, запевняє, що дитина в шоковому стані не може вигадувати. Можна припустити, що мають рацію обидві сторони конфлікту: Давида побили в школі, а після цього він упав з гойдалки.

Ясність у це питання мала внести експертиза. Щоб дізнатися її результати, ми вирушили до слідчого.

«Вона на виїзді… Вона веде допит… Вона на лікарняному!»

У місцевому райвідділі нам сказали: «Слідчого, який веде справу Давида, немає. Вона на виїзді». Ми почекали годину і знову нагадали, що хочемо поспілкуватися. Цього разу нам відповіли: «Вона веде допит. Зачекайте хвилину». Поліцейський зайшов в один з кабінетів, а потім приголомшив нас: «Вона на лікарняному!»

4 жовтня слідче відділення Чорнобаївської поліції розпочало кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 128 («Необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження») Кримінального кодексу України та призначив судово-медичну експертизу.

За словами адвоката, результатів експертизи все ще немає. Містяни кажуть, що у справі фігурують місцеві «князьки», а слідчі Чорнобаївського відділу поліції мають доволі теплі стосунки з педагогічним колективом школи №1.

«Нас не цікавить грошова компенсація від кривдників»

«Те, що результатів експертизи немає, а слідчий не хоче спілкуватися з пресою, насторожує. З іншого боку, якщо залучають експертів з Києва, то процедура дійсно триває довго, – коментує правозахисник із Черкас Володимир Батчаєв. – Діти можуть брехати й вірити у свої фантазії. Але є характерні травми, які неможливо отримати при падінні з гойдалки та які можуть бути тільки після побиття. Експертиза може відповісти, що сталося».

При цьому він звертає увагу на те, що експертиза не може бути єдиним доказом. Потрібні свідки. А вони, як писали, усе заперечують. Побиття, звісно ж, відбувалося без зайвих глядачів. Якщо вони і є, школа, схоже, не хоче виносити сміття з хати.

«На слідчого в таких випадках тиснуть батьки і потерпілого, і обвинувачених дітей. Слідчі зазвичай беруть паузу, намагаються знайти компроміс, який влаштував би всіх», – додає Володимир Батчаєв.

Давид уже вчиться в іншій школі й на нових однокласників не скаржиться. Поговорити з ним нам не дали, щоб зайвий раз не травмувати хлопчика.

Його мати зауважила: «Нас не цікавить грошова компенсація від кривдників Давида. Якщо винні не будуть покарані, ця історія може повторитися вже з іншим школярем».

Крапка Ольга Липич
18.12.2018 13:55
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter