ДСНС: Головною версією отруєння в 8-й школі в Черкасах залишається локальне розпилення невідомої речовини

За інформацією управління ДСНС у Черкаській області, 8 травня о 9:13 на території загальноосвітньої школи № 8 під час проведення шкільної лінійки, на якій перебували 424 учні, відчули погіршення самопочуття та почали втрачати свідомість 15 учнів школи (2-9 класи). Згодом кількість звернень за медичною допомогою збільшилась до 53.
ДСНС: Головною версією отруєння в 8-й школі в Черкасах залишається локальне розпилення невідомої речовини

Станом на 19:00, до лікувальних закладів м. Черкаси госпіталізовано 53-х школярів та 4-х вчителів, - 11 дітей в стані середньої важкості перебувають в реанімації, решта в задовільному та легкому стані. Головні скарги у потерпілих на нудоту та запаморочення.

З метою визначення причини погіршення стану здоров’я учнів, фахівці хіміко-радіологічної лабораторії аварійно-рятувального загону спецпризначення Управління ДСНС на території школи проведені заміри повітря, ґрунту, а також особистих речей на вміст небезпечних хімічних речовин.

Перевищень вмісту хімічних речовин понад граничнодопустимої концентрації не виявлено (аміак – 0 мг/м3; хлор – 0 мг/м3, сірководень – 0 мг/м3, горючі гази – 0 мг/м3). Рівень кисню в повітрі – 20,9% (при нормі – від 19 до 23%).

Лабораторією Держпродспоживслужби міста Черкаси, для дослідження на вміст небезпечних речовин взято проби води з системи централізовано водопостачання школи та бутильованої питної води. За результатами небезпечних або отруйних речовин виявлено не було.

На місці події було розгорнуто оперативний штаб, координацію дій в якому здійснювала мобільна оперативна група ДСНС на чолі із начальником Управління.

Під головуванням Голови Черкаської обласної державної адміністрації Юрія Ткаченка проведено засідання регіональної комісії з питань ТЕБ та НС щодо визначення першочергових заходів з локалізації та ліквідації осередку події, надання допомоги потерпілим.

В обід, участь у засіданні регіональної комісії також взяли Голова Кабінету Міністрів України, Володимир Гройсман, разом із в. о. міністра охорони здоров’я України Уляною Супрун та Головою ДСНС України Миколою Чечоткіним, які також відвідали потерпілих у лікарні.

Стан черкаських школярів, які через отруєння невідомою речовиною, потрапили на лікарняні ліжка стабільний, усі знаходяться у свідомості та почуваються задовільно. Ризиків для їх життя немає. Надається необхідна лабораторна, лікувальна та консультативна підтримка. Працівники психологічної служби Управління ДСНС забезпечили фахову підтримку потерпілих та їх рідних на місці події та у лікувальному закладі.

Головною версією отруєння наразі залишається локальне розпилення невідомої речовини.

З цього приводу активно працюють правоохоронці.

За цю версію і той факт, що в жодному іншому районі міста аналогічних випадків отруєння не було.

Наразі, а ні в повітрі, а ні у воді, жодних небезпечних або отруйних речовин не виявлено. Саме тому оперативний штаб вважає що це локальна проблема, яка сталася під час проведення заходу у школі.

Надалі справа за київськими лабораторіями. У відповідності до доручення Голови Уряду їм необхідно долучитися аби провести більш ретельне та ґрунтовне дослідження, наявних проб.
09.05.2018 09:00
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter