В Умані киплять пристрасті навколо наметового містечка хасидів біля річки Уманка

Величезний паркан навколо річки Уманки та наметове містечком знову стали яблуком розбрату між містянами та хасидами. Громадські активісти минулого року це питання намагалися вирішити за допомогою болгарки, цього ж року в хід піде рулетка. Про це пише Вечірня Умань.
В Умані киплять пристрасті навколо наметового містечка хасидів біля річки Уманка

Питання про незаконне розташування наметового містечка на прибережній зоні річки Уманка було підняте на засіданні громадської ради. Вже 5 років воно допікає містянам, проте наметове містечко як працювало, так і працює.

- Був підписаний меморандум між нами, представниками громади, та власниками наметового містечка про те, що вони сплачують 200 тис. грн.. у місцевий бюджет та дають слово, що до 25 січня 2015 року вони оформляють документи на землю, - говорить активіст Майдану Сергій Алєксєєв. – Але в той же час не зрозуміло, які саме документи. Оскільки вони зайняли прибережну зону річки, а її по закону ніхто немає права займати, а тим більше закривати прохід до річки. Ми не антисеміти. Але територію, яка належить уманчанам, повинні повернути громаді. Це питання за рік не було врегульовано, тому ми знову його піднімаємо.

Представник Уманської єврейської асоціації Геннадій Білорицький каже, що вони протягом року намагалися вирішити дане питання, проте наткнулися на бездіяльність місцевої влади. За його словами, в 2015 році на виконання меморандуму за 7 місяців до початку сезону паломництва власники наметового містечка офіційно звернулися до місцевої влади та запропонували чотири шляхи вирішення конфлікту:

перший – єврейська громада готова викупити дану землю, заплативши ту ціну, яку громада міста вважає за потрібне. І назавжди вирішити дане питання.
другий – власники наметового містечка готові брати землю в оренду
третій – єврейська громада на підставі закону України про свободу совісті та релігійних організацій за ч. 2 ст.92 Земельного кодексу України може отримати в установленому законному порядку відповідні земельні ділянки для релігійних потреб в тому числі для молитов , для встановлення наметових містечок та іншого на праві постійного користування
четвертий – вирішити дане питання на підставі загального плану благоустрою міста

- На кожне звернення громадян має бути відповідь протягом 30 днів. Проте ми чекаємо на неї вже більше ніж півроку. На суд не подаємо, тому що ми вважаємо, що якщо є орган державної влади і ми з ним знаходимося в діалозі, то ми вирішимо це питання шляхом переговорів, а не шляхом судових рішень . Зараз в країні йде війна. Тому будь-який наш позов , навіть найсправедливіший, і найбільш обґрунтований, буде використаний сусідньою державою в негативі. Будуть казати, що в Україні є антисемітизм, що тут пригноблюють євреїв, а державу Ізраїль сприймають вороже. Саме тому ми не йдемо шляхом судів. - говорить Геннадій Білорицький. – Ми готові розглянути й інші виходу із ситуації запропоновані міською владою. Але тільки якщо вони будуть відповідати рамкам чинного законодавства.

Обговорення вирішення питання наметового містечка тривали півтори години. Звучали різні пропозиції як вирішити конфлікт. А Олександр Томасєвич заявив, що місцевій владі не вигідно узаконювати всі побудови, які знаходять в районі паломництва.

- Влада заробляє гроші на хасидських незаконних забудовах, тому їм не цікаво приводити все до рамок чинного законодавства, - каже Олександр Томасєвич. – Тому потрібно звертатися до місцевої влади, нехай нарешті вирішать ці питання. І не лише стосовно наметового містечка, а по всіх незаконних забудовах, що в районі Пушкіна.

Громадська рада прийняла рішення звернутися до в. о. міського голови Олександра Цебрія із проханням вирішити конфліктне питання стосовно наметового містечка та організувати зустріч між громадською радою та міською владою.

Також була створена комісія до якої ввійшли представники громадської ради. Вони найближчим часом із рулеткою в руках будуть виміряти територію наметового містечка та перевірять чи законно забудови розташовані на березі ріки Уманки.
24.08.2015 14:15
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter