Прокуратура: В одній з черкаських колоній засуджені безконтрольно користуються Інтернетом

Органами прокуратури Черкаської області проведені перевірки стану додержання вимог кримінально-виконавчого законодавства щодо адаптації правового статусу засуджених до європейських стандартів під час їх перебування в установах Державної кримінально-виконавчої служби області.

Так, під час перевірки в одній із колоній області виявлено порушення вимог Кримінально-виконавчого кодексу України в частині дотримання основних прав засуджених, зокрема, в кімнаті особистого прийому громадян, яка розташована у приміщенні дільниці посиленого контролю, відсутній графік особистого прийому керівниками вказаної установи та порядок особистого прийому засуджених, а сама кімната не забезпечена юридичною літературою та нормативно-правовими актами.

Крім того, не розроблено графік роботи «Інтернет-класу» та не розміщено його у засобах наочної інформації відділень соціально-психологічної служби.

У порушення вимог ст. 102 КВК України не здійснюється нагляд за засудженими, які користуються глобальною мережею Інтернет, про що свідчить відсутність в установі як журналів відвідування ними «Інтернет-класу», так і відомостей про виділення відповідального працівника колонії з метою забезпечення цілодобового нагляду.

У дільниці соціальної реабілітації наявний технічно необмежений доступ до ресурсів мережі Інтернет, що дозволяє засудженим користуватись електронною поштою та веб-ресурсами, які демонструють жорстокість, насильство, агресію та носять інформацію еротичного або порнографічного змісту.

Мають місце порушення дводенного строку розгляду заяв засуджених на користування мережею Інтернет.

Також виявлені порушення щодо забезпечення зберігання вилучених у засуджених предметів до їх звільнення. Так, на речовому складі установи продовжують зберігатися мобільні телефони декількох засуджених, які звільнились з установи в минулому році.

З метою усунення виявлених порушень законодавства в діяльності службових осіб установ виконання покарань міжміськрайпрокурорами та прокуратурою області внесено 4 акти реагування, які на даний час перебувають на розгляді.
27.05.2015 15:50
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter