Мер Канева пішов у відставку "за станом здоров`я"

Мер Канева пішов у відставку "за станом здоров`я"Мер Канева Віктор Ніколенко оголосив свою заяву про відставку. Мотивував тим, що має проблеми зі здоров’ям. Про це він заявив на позачерговій сесії міської ради, інформує “Газета по-українськи“.
- Рішення піти з посади я прийняв після того, як мені зробили другу операцію. Я два місяці був на лікарняному, не міг працювати. Коли йшов на зустріч із губернатором, рішення вже мав. Ми все обговорили, я по можливості буду допомагати у підготовці святкувань до 200-річчя Тараса Шевченка. Перед сесією приходили і депутати, і представники громадських організацій, просили щоб залишився. Родина ж навпаки просила, щоб повернувся додому. Сьогодні сім’я влаштовує мені свято. Кажуть, що тато повернувся. Тепер зможу приймати участь у їхньому житті, на вихідних буду з ними, а не на роботі. Хто поширював чутки, що на мене тиснуть не знаю і не розумію кому це вигідно, – сказав Віктор Ніколенко.
Із 45 присутніх депутатів “за” проголосували” 35, “проти” – 3, “утрималося” – 6. Обов’язки мера тимчасово виконуватиме секретар міської ради регіонал Олег Калніболоцький.
Раніше вже екс-мер дав інтерв`ю канівській газеті «Віка», в якій пояснив причину своїх дій.
У неділю, 6 жовтня, я зателефонував на мобільний Віктора Ніколенка і домовився з ним про зустріч — вирішив почути його думку стосовно тієї сесії і, як кажуть, з перших уст почути коментарі щодо розмов навколо його персони. Ми зустрілись увечері понеділка, 7 жовтня...
— На останній сесії чиновники з області були присутні в сесійній залі, як ніколи, до закінчення роботи сесії. Потім була незрозуміла перерва в роботі сесії, коли всі питання порядку денного були вже розглянуті. Ряд депутатів переконані, що це була спроба відправити вас у відставку. Як ви прокоментуєте ці події?
— Мені це важко коментувати, оскільки я не був присутній на тій сесії. Я теж був здивований тими подіями, коли про них узнав. Після сесії я спілкувався і з Івакіним, і з Касяном (представники облдержадміністрації та обласної ради, які були присутній на згаданій сесії, - авт.). У них не стояло таке завдання. Раніше мова йшла про заміну секретаря міської ради і люди приїхали подивитись на реальний стан речей, на те, як проводиться сесія. Це те, що я почув від обласних представників, які були на тій сесії. Що стосується мене, то на тій сесії питання про мою відставку не могло стояти, оскільки це було б не реально, і питання не було підготовлене. І без мене, коли я на лікарняному, як можна було його вирішувати? Я думаю, що це було просто вивчення ситуації в міській раді.
— Ви хочете сказати, що на вас не було тиску чи “коректної” пропозиції написати заяву про вашу відставку?
— Ніяких конкретних пропозицій написати заяву не було. Дійсно, у мене було дві зустрічі з Сергієм Борисовичем (Тулубом, - авт.), після того, як я переніс одну операцію, а потім потрібно було робити другу. Я розумів, що я, як міський голова, у зв’язку з цими операціями “випадаю” на кілька місяців і питав у нього поради з цього приводу. А зараз мені хірурги пропонують ще одну операцію зробити протягом найближчого місяця-двох. А це ще як мінімум півроку на післяопераційну реабілітацію. А в цей час потрібно містом керувати. Ось і сьогодні я мав тривалу розмову з губернатором з цього приводу...
— Як ви можете прокоментувати переговори обласних чиновників з рядом канівських депутатів стосовно того, кого б вони хотіли бачити в кріслах міського голови та секретаря міської ради?
— Я про ці перемовини знаю тільки з преси. Дійсно, по кандидатурі секретаря міської ради розмови ведуться вже давно. Можливо, у зв’язку з цим і “прощупували” ситуацію після того, як я піду... А я заявив, що хочу піти з посади, бо не хочу бути гальмом у розвитку міста, не займаючись роботою, а тривалим лікуванням...
— Отже, 10 жовтня на черговій сесії стоятиме кадрове питання по меру міста і секретарю міської ради? Без вашої присутності зачитають вашу заяву про відставку?
— Чому без мене? Я сам буду на сесії і зачитаю заяву про свою відставку за станом здоров’я.
— Після оприлюднення заяви депутати голосують, і з сесійної зали ви виходите уже не мером Канева?
— Саме так. Потім іде процес передачі справ тому, хто буде виконувати до позачергових виборів обов’язки мера.
— І кого ви бачите в мерському кріслі після вашої відставки?

— Обов’язки мера в таких випадках згідно із законодавством покладаються на секретаря міської ради.
— Тобто на Калніболоцького. Але ж і над ним зависла перспектива відставки. І ця відставка може статися саме на цій сесії, 10 жотня.
— В цьому випадку є сесійний зал, є депутати, які більшістю голосів мають вирішити, хто тимчасово керуватиме містом — до позачергових виборів міського голови. Але я не думаю, що на найближчій сесії стоятиме питання про відставку секретаря Калніболоцького. Хоча, хіба що депутати ініціюватимуть це питання...
— Якщо взяти до уваги вашу відставку, можливу відставку секретаря міської ради, якщо врахувати те, що ви буваєте у “високих” кабінетах і знаєте думку обласних чиновників — у зв’язку з вашою відставкою склад виконавчого комітету теж буде мінятися?
— Я думаю, що потреби в такій заміні немає.
— На одній з весняних прес-конференцій ви говорили про грандіозні плани щодо облаштування центральної площі міста до 200-річчя Кобзаря, зокрема й про роботи на місці, де зараз знаходиться так званий “хитрий ринок”. Уже зима на носі, а нічого в цьому плані не робиться. Це пов’язано з відсутністю фінансування?
— Я б сказав, більше зв’язано з відсутністю міського голови. У нас є проект, у нас є все для того, щоб ми розпочали там роботи. В нас навіть на рахунку є кошти на цю площу. Це не кошти міської ради, це кошти інвесторів. Один із інвесторів — Рівненська міська рада — 99 тисяч прислала. І таких коштів у нас досить багато буде, є домовленості з підприємствами і підприємцями, які готові вкладати кошти в цю площу. А немає міського голови — служби ухиляються аби нічого не робити. Ось, наприклад, в КП “Місто” другий місяць лежить готова автобусна зупинка, яку ми плануємо поставити поблизу афганського будинку. А роботи-то всього: завантажити на машину, привезти і встановити. Так ні, лежить другий місяць... Зараз є можливість розпочати роботи на місці “хитрого ринку”, але всі розслабились, бо немає на роботі головного, хто “гайки має закручувати”...
— Від кого залежить початок цих робіт, коли, як ви кажете, є і проект, і гроші для початку робіт?
— Від заступників, керівників відділів та будівельників...
Валерій Рева
11.10.2013 09:30
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter