Опора: Політичний огляд першої половини грудня в Черкаській області

Як інформує Опора Черкаси, протягом першої половини грудня зросла кількість зовнішньої політичної реклами, потенційні кандидати в президенти та політичні лідери продовжують відвідувати Черкащину, а обласні та районні осередки партій дарують подарунки та організовують благодійні заходи.

Черкащину продовжують відвідувати потенційні кандидати у президенти та лідери політичних сил. Так, 15 грудня Чигиринщину, а саме Іллінську церкву у селі Суботів, відвідали народний депутат Сергій Шахов та команда обласного осередку партії «Наш край» на чолі з Анатолієм Нужним. Вони отримали благословення протоієрея Володимира та взяли участь у спільній молитві.

10 грудня у Черкаси завітали лідер «Народного контролю», народний депутат Дмитро Добродомов та співголова партії «Демократичний альянс» Василь Гацько. На публічній зустрічі Дмитро Добродомов говорив про те, що пропонує обирати народних депутатів максимум на два терміни підряд та скоротити кількість нардепів у Верховній Раді до трьохсот.

Пізніше політик спілкувався із черкащанками біля агітаційних палаток своєї політсили.

Тим часом, на думку Василя Гацька, продемократичні партії мають об’єднатися навколо одного лідера, що має найвищий рейтинг. Їхня ж партія підтримає таку людину. Це може бути Анатолій Гриценко, Андрій Садовий або Святослав Вакарчук.

12 грудня у Черкасах відбулася конференція, де голова партії «Основа» Андрій Ніколаєнко представив стратегію політичної сили на найближчі роки. Партія запевнила, що у разі перемоги, зможе досягти швидкого економічного зростання для України.

Нагадуємо, що протягом осені Черкащину відвідувало 11 потенційних кандидатів у президенти.

Хоча виборчий процес стартує 31 грудня і політичні партії офіційно ще не мають право агітувати, у Черкасах зростає кількість агітаційних наметів та політичної реклами. Зокрема, на вулицях можна побачити агітаційні намети партій «Наш край», ВО «Батьківщини», «Національного корпусу», «Народного фронту», «Національного контролю».

У Черкасах розміщена політична реклама Петра Порошенка (БПП «Солідарність»), Дмитра Добродомова («Народний контроль»), Сергія Тарути («Основа»), Юлії Тимошенко (ВО «Батьківщина»), Сергія Капліна (Соціал-демократична партія), Олега Ляшка (Радикальна партія Олега Ляшка), Анатолія Гриценка («Громадянська позиція»), Іллі Ківи (Соціалістична партія України), Євгена Мураєва (партія «Наші»), голови Черкаської обласної організації партії «Наш край» Анатолія Нужного, Андрія Садового («Наступ»), Олександра Вілкула («Опозиційний блок»), Валентина Наливайченка (Рух Валентина Наливайченка «Справедливість»), Арсенія Яценюка («Народний фронт»), Ольги Богомолець, а також біл-борди з написом «Президент – слуга народу».

Окремі ж сітілайти та білборди потенційних кандидатів у президенти продовжують псувати невідомі особи. Так, протягом грудня фарбою обливали білборди Юлії Тимошенко, Сергія Тарути. Псували і сітілайти Євгена Мураєва.

ОПОРА вже повідомляла про те, що раніше сітілайти цих кандидатів обписували провокаційними написами.

Очільник штабу обласного осередку ВО «Батьківщина» Юрій Тренкін вважає, що псування їхньої політичної реклами – це замовлення політичних опонентів.

Коментар ж від партії Євгена Мураєва про псування їхньої реклами отримати поки що не вдалося.

Окрім цього, обласні та районні осередки партій все частіше намагаються нагадати про себе. Вони вручають подарунки, беруть участь у певних заходах чи їх безпосередньо організовують. Про свої активності звітують у соціальних мережах.

До прикладу, очільник обласного осередку Радикальної партії Олега Ляшка Іван Полудень 6 грудня подарував обігрівач для будинку культури села Куцівка, а також пообіцяв допомогти з відновленням водопостачання села.

Нагадаємо, це вже не перша його благодійна допомога для жителів районів Черкаської області. ОПОРА вже повідомляла про те, що 14 листопада Радикальна партія привітала працівників сільського господарства продуктовими наборами.

Тим часом, представники Тальнівського осередку БПП «Солідарність» 13 грудня подарували Тальнівській дитячій спортивній школі комп’ютер.

А партія «Основа» 3 грудня організувала святковий обід з подарунками до дня людей з інвалідністю.

Обід відбувся у їдальні Черкаського комерційного технікуму. Окрім частування, людям роздали пакунки з партійною символікою. Всередині були плитка шоколаду, фрукти та агітаційні матеріали. Також для людей співали студенти технікуму.

Очільник ж штабу обласного осередку ВО «Батьківщина» Юрій Тренкін 3 грудня відвідав благодійний захід до міжнародного дня людей з інвалідністю у 34-ій школі.

Також осередки партій у соціальних мережах, звітують і про поточну діяльність своїх агітаторів, як, наприклад, «Народний фронт» чи «Громадянська позиція».

«З наближенням старту офіційної виборчої кампанії потенційні кандидати та політсили все більше нарощують свою присутність в інформаційному та візуальному просторі. Таке зростання активності пояснюється ще і тим, що опісля старту офіційної кампанії штаби кандидатів змушені будуть провадити їх згідно з ЗУ «Про вибори Президента України». Але, як свідчить досвід, проводити це у рамках закону виявляється дещо важче. Наразі ж юридичних приводів звертати увагу на таку діяльність немає. А з морально-етичного та й інформаційного боку такі активності має оцінити виборець», – коментує координатор спостереження за виборами у Черкаській області Захар Колісніченко.
18.12.2018 13:00
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter