"Опора" провела в Черкасах публічну дискусію на тему комунікацій політичних партій з виборцями

"Опора" провела в Черкасах публічну дискусію на тему комунікацій політичних партій з виборцями 21 вересня в Черкасах пройшла публічна дискусія на тему “Як парламентські партії комунікують із виборцями на Черкащині”, ініційована Громадянською мережею “Опора”.

Громадські консультанти “Опори” говорили про різні комунікаційні активності парламентських партій, однак найбільше уваги сконцентрували на сайтах партій та їхніх сторінках у соцмережах, позаяк саме за допомогою цих ресурсів у першу чергу повинна йти системна безпосередня комунікація із виборцями.

Сайти парламентських партій


Усі парламентські партії мають сайти. Однак, якщо говорити про сайти обласних осередків, то такий має не кожна політсила. Наприклад, Черкаська обласна організація політичної партії “Опозиційний блок” не має власного сайту, однак на всеукраїнському сайті у розділі “Новини” є вкладка з новинами із Черкаської області. Проте при переході за лінком відвідувачам доступно всього шість новин від початку роботи сайту. Половина з них стосується участі керівництва осередку в урочистостях з різних нагод. Також користувачам на всеукраїнському сайті доступні форма для звернення, форма для вступу в ряди партії, програма партії, опитування громадської думки, пояснення деяких законодавчих ініціатив (не оновлювалось із 2016-го року), посилання на сторінку у соцмережі.

Політична партія “ВО Батьківщина” має і власний сайт обласного осередку і вкладку “Регіональні новини” на всеукраїнському сайті. Власний сайт містить лише новини, а от на всеукраїнському сайті є програма партії, форма зверенння, форма вби влаштуватись на роботу в структурні підрозділи партії, чи стати волонтером, алгоритм вступу у партію, лінки на соцмережі та багато іншої корисної для виборця інформації.

Обласний осередок політичної партії “БПП Солідарність” має свій підсайт на основному сайті. Основне його наповнення – новини виключно регіонального контексту. На основному ж сайті публікують є і програма, і форма звернення, і багато іншої інформації для виборців.

Самопоміч також має свій підсайт на основному сайті. На регіональній вкладці публікують регіональні новини, склад місцевої команди партії, також є кнопка-посилання на форму “приєднатись”. Основний сайт має, зрештою, всі необхідні розділи.

Обласний осередок партії “Народний фронт” не має власного сайту, чи підрозділу на всеукраїнському сайті.. У розділі “Регіональні новини” також немає окремої вкладки “Черкаська область”, відтак регіональні новини знайти важко. Така ж ситуація і в обласного осередку “Радикальної партії Олега Ляшка”.

Фейсбук-сторінки парламентських партій

Усі парламентські партії на Черкащині мають свої сторінки у соціальній мережі facebook. Однак кількість читачів усіх сторінок відносно низька. Найбільше читачів має сторінка обласного осередку “ВО Бвтьківщина” – 933. Сторінка “Народного Фронту” та “бПП Солідарність” не мають і двох сотень читачів.
Закономірно, що при такій кількості читачів сторінок рівень їхнього ангажування досить низький. Лиш поодинокі дописи мають коментарі та поширення.
Активність у сторінок також різна. Від кількох постів на день, до кількох на місяць. Баланс контекстів на регіональних сторінках теж зберігається. За виключенням сторінки обласного осередку “Опозиційного блоку”, де за цей та попередній місяць обублікували лиш три пости регіонального контексту. Та і ті – це вітання зі святами.

Контент сторінок – переважно пубілкації новин із сайту,поширення новин зі всеукраїнських сторінок та сторінок лідерів також звіти про активності членів партії та районних осередків.

“Варто зазначити, – наголосив громадський консультант Опори в Черкаській області, Захар Колісніченко, – що усі сторінки, окрім Батьківщини та Опозиційного блоку, відповідають на повідомлення і за потреби можуть проконсульувати, чи надати потрібну інформацію”.
Районні осередки.

Окремим питанням є наявність контактів районних офісів, приймалень та осередків. Усі партії, окрім “Опозиційного блоку”, мають осередки в більшості районів, однак адреси цих осередків опубілковані лише на сайтах “Народного фронту”, “Самопомочі” (включно з телефонами) та “Радикальної партія”. Батьківщина, і БПП Солідарність не мають у вільному доступі контактів, чи адрес районних осередків.

Контакти та адреси обласних осередків усіх партій на сайтах доступні.

Висновки

Обговорюючи дослідження Опори, учасники дискусії відзначили, що партії недооцінюють опитування громадської думки. Мали би активніше провокувати діалоги та обговорення на сайтах і у соцмережах. Також доцільно було би організовувати більше очних зустрічей та обговорень і розміщувати завчасно, а не постфактум, повідомлення про такі заходи на своїх ресурсах, відтак доцільно було б мати, наприклад на сайті, афішу. Слід розмістити і контакти районних осередків і часвідчасно публікувати для виборців нагадування про те як, і з якими питаннями, чи пропозиціями виборець може звернутися до осередку партії, чи й до партії загалом.

Однак і виборці в свою чергу мають активніше долучатись до таких ініціатив політичних партій, а в ідеалі і створювати запит на них.
21.09.2018 15:50
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter