10 ОТГ Черкащини направили відкрите звернення до Верховної Ради України

10 об’єднаних територіальних громад Черкащини направили звернення до голови ВРУ та народних депутатів - прийняти закон, проект якого планує розглянути Верховна Рада, аби мати можливість повноцінно розпоряджатись землею за межами населених пунктів. Як інформують у Черкаському прес-клубі, таке звернення підписали Селищенська, Шполянська, Кам’янська, Мокрокалигірська, Єрківська, Ротмистрівська, Стеблівська, Степанківська, Зорівська та Білозірська ОТГ.

-На сьогодні усіма землями за межами населених пунктів централізовано займається Держгеокадастр, - пояснює директор Черкаського Центру розвитку місцевого самоврядування (створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону) Сергій Слинько. - Це призводить до виникнення ситуацій, коли, наприклад, на території ОТГ з’являється забудовник чи землевласник, розпочинає там роботи, а громада про це і не знає. Без повноважень впливати на усі свої землі, громади не можуть повноцінно розробляти схему планування території, розвивати інфраструктуру - дороги, водопостачання та водовідведення - реалізовувати інші важливі комплексні проекти. У таких умовах громадам важко самостійно заробляти гроші, створювати робочі місця, ефективно планувати свій розвиток для поліпшення життя мешканців.
10 ОТГ Черкащини направили відкрите звернення до Верховної Ради України

- Верховна Рада України запланувала до розгляду законопроект, №7118 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо управління земельними ресурсами в межах території об'єднаних територіальних громад», - зазначає юрисконсульт Черкаського ЦРМС Наталя Даньковська. – Прийняття цього законопроекту дасть змогу розширити повноваження органів місцевого самоврядування в управлінні земельними ресурсами, а саме - землями за межами населених пунктів в межах однієї територіальної громади. Наразі повноваження органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами на ці землі не поширюються. Законопроект же наділяє сільські, селищні, міські ради ОТГ повноваженнями розпоряджатись землями у межах території відповідних територіальних громад - і поза межами населених пунктів. Це відповідає схваленій урядом країни Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні – та дає можливість громадам підвищити їх економічну спроможність та встановити контроль за використанням земельних ресурсів.

- Прийняття такого закону дозволить громадам залучати інвесторів, створювати індустріальні парки, - зазначив голова Білозірської об'єднаної територіальної громади, голова Черкаського обласного відділення Всеукраїнської асоціації сільських і селищних рад Володимир Міцук. - Наразі однією із найбільших перепон для інвестора є саме процедура виділення землі, а у випадку, коли землею розпоряджатиметься громада, для вирішення цього питання потрібно буде всього лише дві сесії. Цього закону чекає сьогодні абсолютно кожна громада.
14.11.2017 09:25
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter