Старікова: Маловідомі партії створили карусель зі своїми представниками в дільничних комісіях

Старікова: Маловідомі партії створили карусель зі своїми представниками в дільничних комісіях Про труднощі, які виникли в ході формування ДВК і організації їх роботи на 197-му окрузі інформує Наталія Старікова – довірена особа опозиціонера Леоніда Даценка. Про це вона пише на «Фейсбуці».

Перше. Постійна заміна членів ДВК від інших кандидатів. Велика роль у цьому процесі за маловідомими політичними партіями, які не мають досвідчених кадрів для участі у виборчих кампаніях (Українська морська партія, ПП "Інтернет партія України", Партія державного нейтралітету України, ПП "Козацька слава"). Зрозуміло, що ці партії будуть працювати на провладних кандидатів. Це ми вже бачили під час парламентської кампанії 2012 року, коли до ДВК набирали одних людей, а потім усі вони були терміново замінені на "потрібних". Маємо інформацію, що готується маса замін у складі ДВК, причому керівних посад.
Друге. Зіткнулися з тим, що дуже часто люди, які були заявлені до складу комісій внаслідок жеребкування потрапили до ДВК, були або взагалі непроінформованими про це, або не готовими виконувати свої обов'язки.
Наступне. Перше засідання ДВК часто опинялися під зривом через відсутність кворуму, бо люди просто не були запрошені. Зауважу, що перше засідання комісії - дуже важливий етап у виборчій кампані, бо члени комісії приймають присягу. Там, де представники опозиції увійшли у керівництво комісій, засідання відбулися в нормальному режимі. В решті фактично був зрив засідань. Коли ми дзвонили в ОВК з інформацією, що люди не сходяться на перше засідання, нам радили зв'язатися з Партією регіонів, щоб там сказали своїм людям прийти. Але справа в тому, що "регіонали" офіційно не виставляла жодної людини в комісіях!
Не всім головам ДВК були віддані печатки керівництвом ОВК. Процес передачі не був належно організований. Це порушення. Причому в багатьох випадках печатки ДВК зберігалися в сільській раді. Це загрожує тим, що представники влади можуть на порожніх листках поставити печатки і під час виборів робити підлог документів.
Загалом організованість дуже слабка. До того ж, через стислі терміни виборчої кампанії не проводиться навчання членів ДВК.
Хочу підкреслити, що багато роботи в організації належної роботи ДВК, проведенню першого засідання було зроблено за рахунок ентузіазму і відповідальності опозиції. Доводилося навіть уночі дзвонити представникам штабів опонентів, щоб розшукати окремих членів ДВК на засідання комісії.
Не дивлячись на те, що по 197 округу йде єдиний кандидат від трьох опозиційних політичних сил, це не дало змоги мати співвідносну кількість членів ДВК (в ОВК лише 3 із 18 - від опозиції). Так, у 146 дільницях округу в середньому 24% представників опозиції у комісіях (в кожній комісії - від 10 до 24 членів залежно від розміру дільниці). у 24% ДВК наші представники- на керівних посадах.
Чим це може загрожувати? Без сумніву, кандидати від опозиції по проблемним округам є найсильнішими. Владі важко створити їм конкуренцію. Зрозуміло, що влада не зацікавлена у перемозі Леоніда Даценка і Миколи Булатецького. Щоб не пустити їх у Верховну Раду, є тільки один спосіб – зрив виборів. Закон передбачає, що ДВК у кількох випадках сама може визнати на своїй дільниці недійсними. Так само як і ОВК має право визначити недійними вибори на якійсь дільниці. Якщо на 10% дільниць вибори не будуть визнані, то вибори на всьому округу можна поставити під сумнів. Вони можуть зірвати вибори на більшості дільниць, оскільки більшість у ДВК – їхня, спровокувавши ті події, за яких комісія має право визнати вибори недійсними. І якщо буде команда "фас!" члени комісії від провладних сил проголосують за це рішення...
09.12.2013 13:00
Якщо знайшли помилку - повідомте нам, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter